Week ahead - Η τιμή του χρυσού σε κίνδυνο καθώς η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ ξεπερνά το 4%

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η αγορά χρυσού ολοκληρώνει την εβδομάδα με πτώση σχεδόν 90 $ από τα υψηλά του Οκτωβρίου, καθώς οι επενδυτές ανανεώνουν τις προσδοκίες τους για μια πολύ επιθετική Federal Reserve στο τέλος του έτους.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ ξεπέρασαν το 4% την Παρασκευή, ενώ ο δείκτης του δολαρίου προσέγγισε τα υψηλά των τελευταίων 20 ετών, αφού τα μακροοικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας ενίσχυσαν την άποψη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αντί για περιστροφή από τη Fed.

Σε απάντηση, ο χρυσός έπεσε κάτω από το επίπεδο των 1.650 δολαρίων ανά ουγκιά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex του Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται τελευταία στα 1.647,80 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,74% την ημέρα.

"Αυτό γίνεται επικίνδυνο για τον χρυσό. Η αγορά δεν δείχνει ανακούφιση με την ισχύ του δολαρίου. Αυτό που το κάνει τόσο δύσκολο είναι να δούμε το ιαπωνικό γεν σε επίπεδα χαμηλότερα από την ασιατική κρίση και τη βρετανική λίρα εν μέσω της αντιμετώπισης των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της αγοράς." δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA Edward Moya.

Και από την πλευρά της πολιτικής, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι απίθανο να παρέμβουν σύντομα, αφήνοντας το ράλι του δολαρίου να διαδραματιστεί. Αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έδωσε ένα νεύμα έγκρισης στο ράλι του δολαρίου, διατηρώντας τον χρυσό σε μια επισφαλή κατάσταση προς το παρόν.

«Εξετάζουμε ένα περιβάλλον όπου το δολάριο θα ανταλλάσσει τις ασφαλείς ροές και τις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων της Fed», σημείωσε ο Μόγια.

Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι οι μεταβαλλόμενες προοπτικές της Fed. "Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο κολλώδης. Οι αγορές θα αυξάνουν σιγά σιγά τις προσδοκίες τους για αύξηση των επιτοκίων της Fed. Και αυτό, για μένα, αλλάζει το παιχνίδι για τις προοπτικές του χρυσού", πρόσθεσε ο Μόγια.

Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, υπάρχει πιθανότητα 99,7% για άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο, 74% πιθανότητα για επιπλέον αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και πιθανώς μια σειρά μικρότερων αυξήσεων επιτοκίων τον Φεβρουάριο. και τον Μάρτιο.

Σε μια εβδομάδα, η αγορά μειώθηκε από την τιμολόγηση των αυξήσεων αξίας 125 bps πριν δει μια κορύφωση σε τώρα που αναζητούσε αυξήσεις αξίας 175 bps, εξήγησε ο Moya. «Αυτά δεν είναι καλά νέα για τον άτοκο χρυσό», είπε.

Η πιο επιθετική δράση της Fed θα υποδηλώσει μεγαλύτερη αστάθεια για τον χρυσό για το άμεσο μέλλον, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities, Bart Melek.

"Τα στοιχεία του ΔΤΚ της Πέμπτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι πάνω από τις προσδοκίες και ο πυρήνας κινείται ψηλότερα. Η Fed θα πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Κοιτώντας τη μελλοντική καμπύλη, η αγορά τιμολογεί σχεδόν στο 5% μέχρι τον Μάρτιο», δήλωσε ο Melek.

Το μήνυμα που έρχεται από τη Fed δεν θα επιτρέψει στον χρυσό να διατηρήσει τα ράλι που έχει, προειδοποίησε ο ανώτερος αναλυτής στρατηγικής της RJO Futures, Frank Cholly. Και το γεγονός ότι ο χρυσός απέτυχε να σπάσει πάνω από τα 1.740 δολάρια την περασμένη εβδομάδα είναι άλλο ένα αρνητικό σημάδι για τη μελλοντική κίνηση των τιμών.

"Η Fed έχει περιθώρια για περισσότερες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Ο χρυσός δεν θα μπορέσει να ανέβει μπροστά σε αυτές τις επιθετικές κινήσεις", δήλωσε ο Cholly . "Το αν μπορούμε ή όχι να βγάλουμε τα 1.600 $ είναι ένα μεγάλο αν. Είναι πιθανό να δοκιμάσουμε ξανά τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου."

Το επόμενο επίπεδο στήριξης για τον χρυσό είναι τα 1.615 δολάρια, ακολουθούμενο από τα 1.580 δολάρια η ουγκιά, επεσήμανε ο Melek. Η αντίσταση είναι περίπου στα $1.700, $1.707 και $1.711.

Ο χρυσός δεν έχει ξοδέψει πολύ χρόνο κάτω από τα 1.600 δολάρια η ουγκιά από το 2019, γεγονός που κάνει ορισμένους αναλυτές να ανησυχούν για το πόσο χαμηλά θα μπορούσε να πέσει ο χρυσός εάν σπάσει κάτω από αυτό το επίπεδο.

"Αν σπάσουμε τα 1.620 $, μπορεί να μας φτάσει στα 1.600 $. Αν σπάσουμε κάτω από τα 1.600 $ και ανάλογα με τον καταλύτη, δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα το υπερασπιστούν. Θα μπορούσαμε να δούμε μια τελευταία σημαντική κίνηση για να ξεφύγουμε από θέσεις", δήλωσε ο Moya. "Δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δοκιμές επιπέδων υποστήριξης κάτω των 1.600 $ από το 2019. Πιθανότατα κοιτάτε τα 1.565 $."

Οποιαδήποτε αρνητική μακροοικονομική είδηση ​​την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του χρυσού, πρόσθεσε ο Moya, επισημαίνοντας το πρώτο επίπεδο αντίστασης στα 1.675 δολάρια η ουγκιά.

"Εάν συνεχίσουμε να έχουμε απογοητευτικές περιφερειακές έρευνες της Fed και η αγορά κατοικίας δείξει περαιτέρω σημάδια ψύξης, αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει το επιχείρημα ότι είμαστε κοντά στη σωστή τιμολόγηση ως προς το πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει η Fed με τη σύσφιξη. Πρέπει επίσης να δούμε εταιρείες να ανακοινώνουν περισσότερες απολύσεις, όπως έκανε η Beyond Meat. Τα κακά νέα είναι καλά νέα για τον χρυσό», σημείωσε ο Μόγια.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας

  • Δευτέρα: N.Y. Empire State Manufacturing Index
  • Τρίτη: Βιομηχανική Παραγωγή ΗΠΑ
  • Τετάρτη: Οικοδομικές άδειες στις ΗΠΑ, Έναρξη κατοικιών
  • Πέμπτη: Απαιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, Δείκτης Παραγωγής της Fed της Φιλαδέλφειας, Πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →