Οι τιμές του χρυσού εκτινάσσονται περαιτέρω πάνω από τα 2.000 δολάρια, οι αποδόσεις βυθίζονται στην dovish Fed

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν ελαφρά άνοδο στο ασιατικό εμπόριο την Παρασκευή, επεκτείνοντας μια ώθηση πάνω από τα βασικά επίπεδα, μετά από τα θετικά μηνύματα από την Federal Reserve που προκάλεσαν απότομες απώλειες στο δολάριο και τις αποδόσεις του δημοσίου.

Το κίτρινο μέταλλο ανέκαμψε από τις πρόσφατες απώλειες αυτή την εβδομάδα αφότου η Fed είπε ότι ολοκληρώθηκε με την αύξηση των επιτοκίων και θα εξετάσει το ενδεχόμενο βαθύτερων μειώσεων επιτοκίων το 2024. Τα σχόλια της Fed είδαν τις αγορές να τιμολογούν τις αγορές σε τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, με την πρώτη ένα έρχεται μόλις τον Μάρτιο του 2024.

Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλά τεσσάρων μηνών μετά τη Fed, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν σε γενικές γραμμές με το επιτόκιο 10 ετών να σπάει κάτω από το 4%.

Ο χρυσός επωφελήθηκε από αυτό το εμπόριο, καθώς η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων ώθησε την ελκυστικότητα του κίτρινου μετάλλου. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν επίσης το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσό, ο οποίος δεν προσφέρει αποδόσεις και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα και τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.

Ο χρυσός σποτ παρέμεινε σταθερός στα 2.036,83 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν 0,3% στα 2.050,95 δολάρια η ουγγιά στις 00:25 ET (05:25 GMT). Και τα δύο μέσα αυξήθηκαν μεταξύ 1,6% και 2% αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, οι τιμές του χρυσού εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται πολύ κάτω από τα υψηλά ρεκόρ των 2.100 δολαρίων που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Fed παρουσίασε μείωση των επιτοκίων στις αρχές του 2024
Οι αγορές έκαναν τώρα εικασίες για το πότε ακριβώς η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed δείχνουν μια πιθανότητα άνω του 70% η τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τρεις φορές, σε τρεις συνεχείς συναντήσεις που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2024.

Οι μειώσεις επιτοκίων έρχονται επίσης εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, αν και οποιαδήποτε σημάδια οικονομικής ανθεκτικότητας - ιδιαίτερα στον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας - θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed.

Ενώ ο χρυσός αναμένεται να επωφεληθεί από τα χαμηλότερα επιτόκια, η βελτίωση της διάθεσης για κινδύνους θα μπορούσε επίσης να αποσπάσει κεφάλαια από το κίτρινο μέταλλο και σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης.

Προόδους του χαλκού σε θετικά κινεζικά δεδομένα, τόνωση
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού ενισχύθηκαν την Παρασκευή, λαμβάνοντας υποστήριξη από το ασθενέστερο δολάριο και ορισμένες θετικές ενδείξεις από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που λήγουν τον Μάρτιο αυξήθηκαν 0,3% στα 3,8857 δολάρια η λίβρα και διαμορφώθηκαν για ήπια κέρδη αυτή την εβδομάδα.

Τα κινεζικά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας ότι ορισμένες πτυχές της οικονομίας ανακάμπτουν. Ωστόσο, οι αναγνώσεις σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις παγίων έχασαν τις προσδοκίες.

Αλλά το κλίμα προς την Κίνα ενισχύθηκε επίσης από τη Λαϊκή Τράπεζα που διοχέτευσε περίπου 1,45 τρισεκατομμύρια γιουάν (200 δισεκατομμύρια δολάρια) στην οικονομία μέσω του μεσοπρόθεσμου δανεισμού της την Παρασκευή.

Η ένεση έδειξε επίσης ότι η PBOC θα διατηρήσει το αρχικό επιτόκιο του δανείου της σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα, καθώς κινείται για να διευκολύνει την οικονομική ανάκαμψη.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-push-higher-above-2000-as-dollar-yields-sink-on-dovish-fed-3257190


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →