Εβδομαδιαία ανασκόπηση:: Ο χρυσός εκτινάσσεται στο σήμα της Fed, η ΕΚΤ εν μέσω πληθωρισμού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο Πάουελ αιφνιδιάζει τις αγορές με τη δέσμευσή του για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ αντιστέκεται στα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων και δεσμεύεται να παραμείνει σταθερή παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο χρυσός φτάνει στα υψηλά μιας εβδομάδας καθώς η Fed σηματοδοτεί χαμηλότερα επιτόκια το 2024. Και πολλά άλλα...

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Εάν η νέα προσέγγιση του Πάουελ είναι σωστή, μπορούμε να περιμένουμε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα μειωθεί. Μπορούμε επίσης να περιμένουμε τα επιτόκια να μειωθούν από τα αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδά τους για να αποφευχθεί μια ευρεία επιβράδυνση. Εάν συμβεί αυτό, τότε ο Πάουελ - σε συνδυασμό με την κυβέρνηση Μπάιντεν - θα έχει πραγματοποιήσει μια από τις πιο αξιοσημείωτες πράξεις οικονομικής διαφυγής στην ιστορία». - John Authers, αρθρογράφος του Bloomberg Opinion


Επενδυτικά νέα

 🏦 Η Fed είπε ότι θα διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αναφοράς για τρίτη συνεχή φορά, επικαλούμενη μια σταθερή οικονομία και τη χαλάρωση του πληθωρισμού. Το "dot plot" της FOMC αποκάλυψε σχέδια για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, με τέσσερις επιπλέον μειώσεις να αναμένονται το 2025. Η Fed τόνισε την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, αλλά σηματοδότησε μια υπομονετική προσέγγιση στις πολιτικές ενέργειες, παρακολουθώντας τον αντίκτυπο των προηγούμενων κινήσεων αυστηροποίησης. Η κίνηση έχει πολιτική σημασία καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις και υπάρχουν εικασίες για τον ρόλο της Fed σε ένα έτος προεδρικών εκλογών. (CNBC)Η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε σε υψηλό μίας εβδομάδας, φθάνοντας τα 2.046,69 δολάρια ανά ουγγιά την Πέμπτη, ωθούμενη από την επιβλητική στάση της Fed που υπαινίσσεται χαμηλότερα επιτόκια το επόμενο έτος. Οι αποδόσεις του δολαρίου ΗΠΑ και του δημοσίου υποχώρησαν, με το δολάριο να αγγίζει τα χαμηλά τεσσάρων μηνών και την απόδοση 10 ετών να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Η κίνηση της Fed έχει πυροδοτήσει θετικές προοπτικές για τον χρυσό, με τη ζήτηση των επενδυτών να γίνεται κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση του ράλι σε νέα υψηλά όλων των εποχών.


📈 Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones συνέχισε την ανοδική του πορεία, σημειώνοντας άνοδο 99 μονάδων, ή 0,2%, την Πέμπτη, ωθούμενος από τη 10ετή πτώση της απόδοσης του Υπουργείου Οικονομικών κάτω από 4% και ένα εκπληκτικό κέρδος στις λιανικές πωλήσεις, ενισχύοντας την αισιοδοξία για μια ήπια οικονομική προσγείωση το 2024. Ο S&P 500 κέρδισε 0,3% και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,2%. (CNBC)


🇪🇺 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στάθηκε στη θέση της στα επιτόκια, διατηρώντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ και απορρίπτοντας τις προσδοκίες για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, σε πλήρη αντίθεση με τον dovish τόνο της Federal Reserve. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει σύντομα, σηματοδοτώντας τη δέσμευση για επαγρύπνηση ενόψει των χαμηλότερων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. (Reuters)


🏦 Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει το status quo διατηρώντας τα επιτόκια στο 5,25%, το υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008. Σε αντίθεση με την επιζήμια στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας τονίζει την ανάγκη για παρατεταμένα υψηλά επιτόκια για την καταπολέμηση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια σκληρότερη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό από άλλες προηγμένες οικονομίες. (The Guradian)


🇨🇳 Η οικονομική δυναμική της Κίνας αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί τον Νοέμβριο, προκαλώντας προσδοκίες για αυξημένα μέτρα τόνωσης το νέο έτος. Η αποδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, η επιδείνωση της αγοράς ακινήτων και οι επίμονες ανησυχίες για αποπληθωρισμό μπορεί να οδηγήσουν σε εκκλήσεις για πρόσθετη υποστήριξη. (Bloomberg)

 

📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
🤔 Ο Τζερόμ Πάουελ ακινητοποίησε τις αγορές υπονοώντας πιθανές πρόωρες μειώσεις επιτοκίων, που αποκλίνουν από τις προσδοκίες. Η στροφή, που ονομάστηκε «πίσω» προς το ευκολότερο χρήμα, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα της οικονομίας. Ενώ οι αγορές ομολόγων και οι μετοχές ανταποκρίνονται θετικά, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Fed να αντιμετωπίζει πιθανές παγίδες, ειδικά με τις αμερικανικές εκλογές στον ορίζοντα. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇪🇺 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπεσαν σε αδιέξοδο στις Βρυξέλλες καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία, ωθώντας την απόφαση στο νέο έτος. Ενώ η ΕΕ παραχώρησε συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας, η έγκριση του πακέτου βοήθειας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ παρεμποδίστηκε από την Ουγγαρία, καθυστερώντας τη ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια. (Bloomberg)


🌎 COP28. Υπουργοί κυβερνήσεων από σχεδόν 200 έθνη ενέκριναν μια ιστορική συμφωνία που ζητά την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, σηματοδοτώντας μια κομβική στιγμή στη δράση για το κλίμα. Η συμφωνία σηματοδοτεί μια αλλαγή στην παγκόσμια προοπτική για τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2050, με τους ειδικούς να τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν μέτρα όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, να επεκτείνουν την καθαρή ενέργεια και να μειώσουν τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων. (CNBC)


🇺🇸 Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen υπογράμμισε την ευπάθεια της τεχνητής νοημοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με το FSOC να περιγράφει πιθανούς κινδύνους στην ετήσια έκθεσή του. Το συμβούλιο εξέφρασε ανησυχίες για μεροληπτικές μεροληψίες στον δανεισμό και προκλήσεις που τίθενται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργούν ως «μαύρα κουτιά». Μολονότι αναγνωρίζει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στα οικονομικά, η έκθεση υστερεί σε συγκεκριμένες κανονιστικές προτάσεις, παροτρύνοντας τους οργανισμούς-μέλη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν τεχνογνωσία στην παρακολούθηση της καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης και τους αναδυόμενους κινδύνους. (Bloomberg)


Και τελικά...


👩‍🔬 Θυμάστε τον Covid; Καθώς έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς του COVID-19, οι επιστήμονες εξέφρασαν ανησυχίες ότι μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του COVID-19 μπορεί να ξεφύγει. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τον δυνητικό πλούτο δεδομένων από την εμπειρία της Κίνας, αλλά τα σημάδια υποδηλώνουν υποβάθμιση των μελετών σχετικά με τη δημόσια υγεία σχετικά με τον COVID στη χώρα, πυροδοτώντας ανησυχίες για χαμένες ευκαιρίες για κρίσιμες γνώσεις. (Reuters)


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →