Οι τιμές του χρυσού εκτινάσσονται καθώς το δολάριο φτάνει σε χαμηλό 4 μηνών. Αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, επεκτείνοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση μετά από μια ήπια υποβάθμιση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο και τα ήπια στοιχεία της αγοράς εργασίας έθεσαν το δολάριο σε χαμηλά τεσσάρων μηνών.

Η εστίαση ήταν πλέον καθαρά στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονταν αργότερα μέσα στην ημέρα για περισσότερη επιβεβαίωση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το 2024.

Τα κέρδη της Παρασκευής είδαν τον σποτ χρυσό να πλησιάζει στο να ξεφύγει από το εύρος συναλλαγών των 2.000-2.050 δολαρίων ανά ουγγιά που είχε καθοριστεί την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι χρυσόβουλοι καλωσόρισαν τα σημάδια μιας ψύχραιμης οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.049,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν 0,5% στα 2.060,65 δολάρια η ουγγιά έως τις 00:16 ET (05:16 GMT). Και τα δύο μέσα ήταν σε υψηλά άνω των δύο εβδομάδων και διαμορφώθηκαν επίσης για κέρδη άνω του 1% αυτή την εβδομάδα.

Το δολάριο βυθίζεται μετά το ΑΕΠ, τις αναγνώσεις της ανεργίας. Ο πληθωρισμός PCE εν όψει
Τα κέρδη του χρυσού ήρθαν μετά την πτώση του δολαρίου σε χαμηλά άνω των τεσσάρων μηνών την Πέμπτη.

Μια αναθεωρημένη ανάγνωση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η ανάγνωση έδειξε ακόμη ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται πολύ περισσότερο από τις αντίστοιχες στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ωστόσο, μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των εβδομαδιαίων αιτημάτων ανεργίας ενίσχυσε τις ελπίδες για μια κρύα αγορά εργασίας.

Η ψύχραιμη οικονομική ανάπτυξη υποδηλώνει χαμηλότερο πληθωρισμό και εργασιακή δραστηριότητα - δύο βασικά σημεία που εξετάζει η Fed στη μείωση των επιτοκίων. Τα δεδομένα του δείκτη τιμών PCE - ο προτιμώμενος μετρητής πληθωρισμού της Fed - αναμένεται αργότερα την Παρασκευή.

Η μέτρηση αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed - μια τάση που θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να πιέσει τυχόν επιτόκια αργότερα μέχρι το 2024.

Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο του 2024 οδήγησαν σε ισχυρά κέρδη σε χρυσό την περασμένη εβδομάδα, αν και αρκετοί αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν ότι τα στοιχήματα για πρόωρη νομισματική χαλάρωση από τη Fed ήταν υπερβολικά αισιόδοξα.

Ωστόσο, το κίτρινο μέταλλο διαπραγματευόταν τώρα λιγότερο από 100 δολάρια μακριά από το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε νωρίτερα τον Δεκέμβριο, καθώς επωφελήθηκε από την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων. Τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσό.

Ο χαλκός παραμένει σταθερός κοντά στο υψηλό 4 μηνών σε σχέση με τις προοπτικές του 2024
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού κινήθηκαν ελάχιστα την Παρασκευή, αλλά κυμάνθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Αυγούστου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο ήταν σταθερά στα 3,9253 $ η λίβρα και ορίστηκαν για εβδομαδιαίο κέρδος 0,9% - η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τους με μαύρο χρώμα.

Οι τιμές του κόκκινου μετάλλου ενισχύθηκαν από την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων το 2024, που αναμένεται να τονώσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και να ενισχύσει τη ζήτηση χαλκού.

Η αυξανόμενη ώθηση προς την πράσινη ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται επίσης να ενισχύσει τη ζήτηση, ενώ οι προμήθειες χαλκού αναμένεται να ενισχυθούν εν μέσω του κλεισίματος των ορυχείων στο Περού και τον Παναμά.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-surge-as-dollar-hits-4mth-low-inflation-data-awaited-3262079


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →