Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Η Citi προειδοποιεί για κόπωση του ράλι των μετοχών στις ΗΠΑ, συνέχεια στα κέρδη χρυσού από τη Fed

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι προειδοποιητικές καμπάνες χτυπούν καθώς οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi σηματοδοτούν την κούραση στο ράλι των μετοχών των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία σφυρηλατούν το πρωτοποριακό σύμφωνο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετά το Brexit, ο χρυσός επεκτείνει τα κέρδη μετά τα στοιχεία των ΗΠΑ που τονώνουν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της Fed. Και πολλά άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας 
«Μετά το 2024, αναμένουμε ότι η τιμή του χρυσού θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 2.000 δολάρια… Η μακροπρόθεσμη ανοδική μας άποψη για τον χρυσό εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Πρώτον, η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, γεγονός που θα μειώσει το κόστος ευκαιρίας του χρυσού που δεν αποδίδει. Δεύτερον, οι οικονομικοί, πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι αναμένεται να παραμείνουν αυξημένοι το 2024. Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ θα αυξήσουν την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι προοπτικές επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης ενδέχεται να ενθαρρύνουν τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους προσθέτοντας Χρυσό. Τρίτον, οι αγορές κεντρικών τραπεζών διατηρούνται ακόμη και μετά από δύο χρόνια ισχυρών αγορών. Εκτιμούμε ότι οι αγορές κεντρικών τραπεζών κυμαίνονται από 800-850 τόνους, αλλά θα μπορούσε να υπάρχει ανοδικός κίνδυνος σε αυτόν τον αριθμό». - ANZ Bank

Επενδυτικά νέα

Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε την Πέμπτη, καθώς η αποδυνάμωση των στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ οδήγησε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το επόμενο έτος. Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,7% στα 2.042,79 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,3% στα 2.054,50 δολάρια. Η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, λόγω μιας πιο ήπιας από την αναμενόμενη αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ και μια ελαφρά άνοδο στις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας, τροφοδότησε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.


📊 Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup Inc. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το καυτό χρηματιστήριο των ΗΠΑ, επικαλούμενοι συνθήκες υπεραγοράς σε 19 από τους 24 κλάδους. Παρά τα σημάδια εξάντλησης, συνιστάται στους επενδυτές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για υποχωρήσεις και να αδράξουν τις ευκαιρίες αγοράς, με έμφαση σε τομείς που προορίζονται για ανάπτυξη. Ο Scott Chronert, βασικός στρατηγικός αναλυτής, αναμένει ότι ο S&P 500 θα φτάσει τις 5.100 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, προβλέποντας αύξηση 8,5%. (Bloomberg)


🦾 Οικονομικά σήματα και ανθεκτικότητα των μετοχών: Παρά τα σημάδια μιας οικονομίας ψύξης, οι αμερικανικές μετοχές παρέμειναν σε κέρδη καθώς η αγορά συνεχίζει να ελπίζει στις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν την τροχιά της αμερικανικής οικονομίας προς τη σωστή κατεύθυνση, υποστηρίζοντας τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο Nasdaq 100 ανέκαμψε από πτώση 1% μετά το sell-off της Τετάρτης, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7%. (Bloomberg)


🤝 Η Coinbase εξασφάλισε μια κρίσιμη έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή AMF της Γαλλίας, επιτρέποντας στην πλατφόρμα να λειτουργεί υπηρεσίες ψηφιακών νομισμάτων στη χώρα. Η εγγραφή του Παρόχου Υπηρεσιών Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων (VASP) έδωσε στην Coinbase το πράσινο φως για να προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένης της φύλαξης περιουσιακών στοιχείων και συναλλαγών. Αυτή η στρατηγική κίνηση έρχεται καθώς η Coinbase αντιμετωπίζει ρυθμιστικές αβεβαιότητες στις ΗΠΑ, όπου η SEC ήταν επιθετική κατά των εταιρειών κρυπτογράφησης. Η επέκταση της Coinbase ευθυγραμμίζεται με την ώθηση της Γαλλίας να γίνει παγκόσμιος κόμβος τεχνολογίας, προσφέροντας μια πύλη στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. (CNBC)


🛢️ Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι την Πέμπτη μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Αγκόλα για την αποχώρησή της από τον ΟΠΕΚ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 1,30 δολάρια στα 78,40 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 1,19 δολάρια στα 73,03 δολάρια. Η κίνηση από την Αγκόλα, λόγω των αντιληπτών συγκρούσεων συμφερόντων με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ, εγείρει ανησυχίες για την ενότητα της συμμαχίας των παραγωγών, επηρεάζοντας τις αγορές πετρελαίου που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερη παραγωγή από τις ΗΠΑ και διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα. (Reuters)


🇹🇷 Επιθετική αύξηση επιτοκίων: Σε μια τολμηρή κίνηση για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο ιλιγγιώδες 42,5%, μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση μετά από επτά συνεχόμενους μήνες αυστηροποίησης. Ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 70-75% τον Μάιο πριν πέσει στο 36% περίπου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. (Reuters)


📸 Η εικόνα της εβδομάδαςΓνώμη

🤔 Ανθυγιεινή συνεξάρτηση: Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, η Federal Reserve, αντί να υποχωρήσει, αναλαμβάνει και πάλι το επίκεντρο, δημιουργώντας σύγχυση στις αγορές. Η υποτιθέμενη μείωση της επιρροής της Fed στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχει μετατραπεί σε μια πράξη encore, με τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου Jerome Powell να πυροδοτούν σημαντικές κινήσεις στην αγορά. Η ανθυγιεινή συνεξάρτηση μεταξύ της Fed και των αγορών, που χαρακτηρίζεται από επιφυλακτικές τάσεις και σύγχυση, εγείρει συναγερμούς για πιθανούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. (Bloomberg Opinion)

 

Τι άλλο συμβαίνει

🤝 Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία υπέγραψαν μια πρωτοποριακή συμφωνία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετά το Brexit, με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ δύο σημαντικών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κέντρων. Με το όνομα Συμφωνία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βέρνης, η συμφωνία σηματοδοτεί μια νίκη για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, παρέχοντας ένα σχέδιο για πιθανές μελλοντικές συμφωνίες. (CNBC)

 

⬆️ Κλιμάκωση στη σύγκρουση στη Γάζα: Καθώς εκτυλίσσονται οι συνομιλίες εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει μάρτυρας εντεινόμενης σύγκρουσης, που χαρακτηρίζεται από ένα μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών και αντίποινα από τη Χαμάς στο Τελ Αβίβ. Οι διπλωματικές προσπάθειες, αν και βρίσκονται σε εξέλιξη, αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια καθώς και οι δύο πλευρές διατηρούν εντελώς διαφορετικές δημόσιες θέσεις, με το Ισραήλ να δίνει έμφαση σε μια προσωρινή παύση για την απελευθέρωση ομήρων και τη Χαμάς να επιμένει στις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε οριστικό τέλος της σύγκρουσης. (Reuters)

🇷🇺 Η Ρωσία εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για αμοιβαία μέτρα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει στην πρότασή της να διαθέσει κέρδη από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία. Η κίνηση έρχεται καθώς η ΕΕ εξετάζει τον αναπροσανατολισμό των εσόδων που δημιουργούνται από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα κεφάλαια από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της Ουκρανίας. (CNBC)


🇺🇸 Ο Ρούντι Τζουλιάνι, κάποτε βασικό πρόσωπο του στενού κύκλου και της νομικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης του Κεφαλαίου 11 στη Νέα Υόρκη μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση που ζητούσε από τον Τζουλιάνι να πληρώσει σχεδόν 150 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τη δυσφήμιση των εκλογικών εργαζομένων της Τζόρτζια. ενώ εκπροσωπούσε τον Τραμπ. Η αίτηση πτώχευσης αποκαλύπτει τους οικονομικούς αγώνες του Τζουλιάνι, προσθέτοντας ένα νέο κεφάλαιο στις νομικές προκλήσεις γύρω από τον ρόλο του πρώην δημάρχου στις μετεκλογικές διαμάχες. (CNBC)

 

Και τελικά...

 

Pole to Pole

All-electric Nissan Ariya to embark on world first expedition from North  Pole to South Pole - Nissan Insider Το Pole to Pole είναι η απόλυτη αποστολή ηλεκτρικών οχημάτων και παγκόσμια πρώτη. Οι σύζυγοι εξερευνητές, Chris & Julie Ramsey, οδήγησαν με επιτυχία ένα αμιγώς ηλεκτρικό Nissan Ariya από τον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο στον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό, στον Νότιο Πόλο στην Ανταρκτική. Η 10μηνη περιπέτειά τους ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και έφτασαν στον Νότιο Πόλο τον Δεκέμβριο, έχοντας διανύσει μια διαδρομή +30.000 χλμ μέσω της Αμερικής. Έχουν υποβάλει το Nissan Ariya τους στις πιο σκληρές δοκιμές σε ακραίες θερμοκρασίες, σε μεγάλα υψόμετρα και σε μεγάλες αποστάσεις και ποικίλα εδάφη, δείχνοντας πόσο συναρπαστικά και ικανά είναι πλέον τα ηλεκτρικά οχήματα.Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →