Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Ο χρυσός επεκτείνει τα κέρδη του, θάνατος του Charlie Munger

Δημοσιεύτηκε από staikos nikolaos στις

Η Fed σηματοδοτεί πιθανή μείωση των επιτοκίων για μια «ήπια προσγείωση», ο χρυσός παραμένει σταθερός κοντά στο αποκορύφωμα 7 μηνών στα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων της Fed, το δολάριο ΗΠΑ αυξάνεται από τα χαμηλά τριών μηνών, ο ιδιοφυής των επενδύσεων Charlie Munger πεθαίνει σε ηλικία 99 ετών.

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Υπάρχουν εκτεταμένες εκεχειρίες ειρήνης στη Μέση Ανατολή και ο χρυσός στοχεύει σε ιστορικά υψηλά... Απλώς δεν έχει υπάρξει νέος ανοδικός καταλύτης/αφήγημα σε χρυσό για να βυθίσει η αγορά τα δόντια της, οπότε τι συμβαίνει ? Ακολουθεί μια λίστα με αυτό που φαίνεται σαν μια τυπική ανάλυση επίχωσης για την ανάβαση 100 $ χρυσού από τη λαβή $ 1930/oz και μερικές εκτεταμένες σκέψεις:

Η Fed ολοκληρώθηκε και η πτωτική τάση των δολαρίων Η.Π.Α.: ο χρυσός είναι ένα προληπτικό εργαλείο για να μυριστεί ένας κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Fed (ο οποίος συνεχίζει να προωθείται). Και μαζί με έναν καλό άνεμο με πολύ αμυντικό δολάριο ΗΠΑ και χαμηλότερες πραγματικές αποδόσεις, οι τιμές δεν έχουν λόγο να πουλήσουν περαιτέρω. Έφθασε στα 1930 $ και έκτοτε υπήρξαν ενδείξεις στρατηγικής και συνεχιζόμενης ανακατανομής αποδολαρίων μεταξύ χρυσού και δολαρίων ΗΠΑ.

Τεχνικό κανάλι – η τάση είναι η φίλη σας: ο χρυσός θα συνεχιστεί μέχρι να αλλάξει η μακροοικονομική (οι αποδόσεις των δολαρίων ΗΠΑ/ομολογίου). Από τον πυθμένα/πάτωμα των 1930$, ο χρυσός έχει αυξηθεί με ρυθμό +8$/ημέρα, οπότε αν διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό, αυτό ανεβάζει τις τιμές στα 2100$ σε 10 ημέρες…”

Nicky Shiels, Head of Metals Strategy, MKS PAMP

Επενδυτικά νέα

🏦 Η Fed πιθανότατα τελείωσε την πεζοπορία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve, με επικεφαλής τον κυβερνήτη Christopher Waller, εξέφρασαν την πεποίθησή τους για τη διατήρηση σταθερών επιτοκίων για μια ήπια οικονομική επιβράδυνση. Ο Waller πρότεινε μια πιθανή μείωση των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες. (Reuters)Ο χρυσός διατηρείται σταθερός. Αυτή την εβδομάδα, ο χρυσός διατήρησε το έδαφος του, αιωρούμενος κοντά στο υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών. Η γοητεία του πολύτιμου μετάλλου έχει ενισχυθεί από τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed στις αρχές του επόμενου έτους. Την Τετάρτη, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.043,58 δολάρια ανά ουγγιά, πλησιάζοντας τα επίπεδα όλων των εποχών του μετάλλου τον Αύγουστο του 2020 στα 2.053,27 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,3% στα 2.044,90 δολάρια.💵 Ανάκαμψη δολαρίου. Το δολάριο ΗΠΑ έδειξε σημάδια ανάκαμψης αφού άγγιξε το χαμηλότερο σημείο του σε περισσότερους από τρεις μήνες, λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπών των επιτοκίων. Ο δείκτης του δολαρίου, μετρώντας το νόμισμα έναντι έξι ομολόγων, αναπήδησε από το χαμηλό του στις αρχές Αυγούστου στις 102,46 μονάδες, σκαρφαλώνοντας 0,18% στο 102,8. Παρά την ανάκαμψη, το δολάριο παραμένει σε τροχιά πτώσης 3,7% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη σημαντικότερη μηνιαία πτώση του μέσα σε ένα χρόνο. (CNBC)🇪🇺 Ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών. Οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν άνοδο την Τετάρτη, κλείνοντας υψηλότερα καθώς ο δείκτης DAX στη Γερμανία εκτοξεύτηκε πάνω από 1% μετά τη σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού της χώρας, υποχωρώντας στο 2,3% τον Νοέμβριο. Ο δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,43%, ωθούμενος από την άνοδο 2,3% των μετοχών αυτοκινήτων. (CNBC)🛢️ Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται. Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν ισχυρό ράλι, σκαρφαλώνοντας πάνω από 1% αυτή την εβδομάδα, καθώς η εστίαση της αγοράς μετατοπίστηκε στην επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για τον καθορισμό των πολιτικών παραγωγής. Οι διαταραχές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που επηρέασαν τις εξαγωγές πετρελαίου από το Καζακστάν και τη Ρωσία λόγω μιας σφοδρής καταιγίδας, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, τροφοδότησε ανοδικό κλίμα. (CNBC)🇺🇸Ανάκαμψη του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ισχυρά το τρίτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με αναθεωρημένο προς τα πάνω ρυθμό 5,2%. Αυτή η ταχεία επέκταση, η ταχύτερη σχεδόν δύο χρόνια, οφείλεται σε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες επιχειρηματικές επενδύσεις και υψηλότερες κρατικές δαπάνες, αντισταθμίζοντας μια ελαφρά επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών. (Bloomberg)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
🤔 Η έκρηξη του ETF των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ευθύνεται για ακανόνιστες κινήσεις μετοχών. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Goethe υποστηρίζουν ότι η μαζική εισροή μετρητών σε παθητικά επενδυτικά κεφάλαια, ιδιαίτερα ETF, που ξεπερνά τα 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, στρεβλώνει τις τιμές των μετοχών και προκαλεί ακραίες κινήσεις στην αγορά. Η μελέτη ισχυρίζεται ότι η υψηλότερη παθητική ιδιοκτησία αυξάνει το περιθώριο προσφοράς-ζήτησης μιας μετοχής, τη μεταβλητότητα και την ευαισθησία στην ευρύτερη ρευστότητα της αγοράς. Υποδηλώνει ότι τα παθητικά ETF προσελκύουν βραχυπρόθεσμους, ανενημέρωτους επενδυτές, οδηγώντας σε αυξημένες βραχυπρόθεσμες συναλλαγές θορύβου και μειωμένη εξάρτηση από ειδήσεις για συγκεκριμένες εταιρείες. Οι κριτικοί, συμπεριλαμβανομένων των πρωταθλητών του κλάδου, απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς και η μελέτη αναγνωρίζει ότι η τρέχουσα βιβλιογραφία είναι ασαφής. (Bloomberg)


Τι άλλο συμβαίνει


Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc Τσαρλς Μάνγκερ μιλά στην ετήσια συνεδρίαση της Daily Journal στο Λος Άντζελες, 15 Φεβρουαρίου 2017. REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

◾Τέλος εποχής. Ο θάνατος του Charlie Munger, Αντιπροέδρου της Berkshire Hathaway, σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην ιστορία της εταιρείας, αφήνοντας τον Warren Buffett ως τον μοναχικό επενδυτικό θρύλο. Η προσοχή στρέφεται τώρα στους Greg Abel και Ajit Jain, Αντιπροέδρους και κορυφαίους συμβούλους του 93χρονου Buffett, καθώς ο όμιλος πλοηγείται στη μετά-Munger εποχή. Ο Μάνγκερ πέθανε την Τρίτη, πέντε εβδομάδες πριν από τα 100α γενέθλιά του. (Reuters)🇮🇱 🇵🇸 Παράταση εκεχειρίας στη Γάζα. Στη συνεχιζόμενη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίωνns, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ απελευθέρωσε αρκετούς αμάχους ομήρους, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη την τελευταία εκτεταμένη ημέρα. Ωστόσο, η απελευθέρωση επισκιάστηκε από έναν μη επαληθευμένο ισχυρισμό της Χαμάς για το θάνατο Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους, περιπλέκοντας τις διαπραγματεύσεις. (Reuters)🇷🇺 🇫🇮Ένταση στα σύνορα Ρωσίας-Φινλανδίας. Το Κρεμλίνο εξέδωσε προειδοποίηση την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι η Μόσχα θα αντιλαμβανόταν ως απειλή οποιαδήποτε κίνηση της Φινλανδίας να επιτρέψει τη «συγκέντρωση» στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορά της. Αυτή η δήλωση ήρθε μετά την επέκταση της προσφοράς της Πολωνίας να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν το Ελσίνκι στον έλεγχο των συνόρων. Η Φινλανδία έκλεισε πρόσφατα τα 1.340 km σύνορά της με τη Ρωσία για δύο εβδομάδες, με στόχο να σταματήσει μια σημαντική εισροή αιτούντων άσυλο, για την οποία το Ελσίνκι ισχυρίζεται ότι είναι μια «υβριδική επίθεση» που ενορχηστρώθηκε από τη Μόσχα—αν και το Κρεμλίνο αρνείται αυτές τις κατηγορίες. (Reuters)

Και τελικά...

✨ Αποκαλύφθηκε το κοσμικό παζλ. Σε μια ουράνια αποκάλυψη, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια σπάνια ευθυγράμμιση έξι «υπο-Ποσειδώνων» που περιφέρονται γύρω από ένα αστέρι 20% μικρότερο από τον ήλιο. Που κυμαίνονται από 1,9 έως 2,9 φορές τη διάμετρο της Γης, αυτοί οι υπο-Ποσειδώνες διαθέτουν μεγάλες ατμόσφαιρες. Τα χαρακτηριστικά τους αμφισβητούν τους συμβατικούς ορισμούς των κατοικήσιμων ζωνών, ανοίγοντας νέους προβληματισμούς για πιθανές συνθήκες που υποστηρίζουν τη ζωή. (Reuters)Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →