Οι τιμές του χρυσού παραμένουν σταθερές καθώς οι ελπίδες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων οδηγούν σε ισχυρά κέρδη

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού διατηρήθηκαν σε στενό εύρος στις ασιατικές συναλλαγές την Τετάρτη, αφού η αυξανόμενη αισιοδοξία για τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve οδήγησε σε ισχυρή πτώση των τιμών μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το κίτρινο μέταλλο ξεπέρασε τα βασικά επίπεδα στις πρόσφατες συνεδριάσεις και τώρα διαπραγματευόταν λιγότερο από 100 δολάρια κάτω από το υψηλό ρεκόρ στην αρχή του μήνα. Το πρόσφατο ράλι του χρυσού πυροδοτήθηκε από την ένδειξη της Fed ότι ολοκληρώθηκε η αύξηση των επιτοκίων και ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού το 2024.

Ωστόσο, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο του 2024, ειδικά καθώς τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν συνεχή ψύξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός σποτ παρέμεινε σταθερός στα 2.064,84 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν 0,3% στα 2.075,85 δολάρια η ουγγιά στις 01:14 ET (06:14 GMT).

Ο χρυσός αναμένεται να σημειώσει ισχυρά κέρδη το 2023 λόγω ελπίδων για μείωση των επιτοκίων
Τα κέρδη τον Δεκέμβριο οδήγησαν τις τιμές του χρυσού σε τροχιά άνοδο μεταξύ 12% και 14% το 2023.

Ωστόσο, το κίτρινο μέταλλο εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στον κίνδυνο, ιδιαίτερα στις μετοχές, δεδομένου ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ παρέμειναν υψηλά. Συγκριτικά, ο S&P 500 επρόκειτο να προσθέσει περίπου 24% το 2023.

Ωστόσο, το κίτρινο μέταλλο αναμένεται να ωφεληθεί περαιτέρω το 2024, ειδικά καθώς μειώνονται τα επιτόκια στις ΗΠΑ και καθώς επιδεινώνονται οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε κάπως ανθεκτική, άλλα μέρη του κόσμου - όπως η ευρωζώνη και η Κίνα - αντιμετωπίζουν μια διαρκή επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η Fed αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια από τρεις έως πέντε φορές το 2024, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι η πρώτη από τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόλις τον Μάρτιο του 2024.

Τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσό - μια τάση που είχε περιορίσει τυχόν σημαντικά κέρδη στο κίτρινο μέταλλο στο μεγαλύτερο μέρος του 2023.

Η αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια -εν μέσω ενδείξεων πιθανής κλιμάκωσης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς- θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη ζήτηση ασφαλών καταφυγίων για το κίτρινο μέταλλο.

Οι τιμές του χαλκού ανεβαίνουν, με ήπια κέρδη το 2023
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν την Τετάρτη, διευρύνοντας τα πρόσφατα κέρδη καθώς η αδυναμία του δολαρίου ενίσχυσε τις περισσότερες τιμές των εμπορευμάτων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο αυξήθηκαν 0,5% στα 3,9223 δολάρια η λίβρα.

Παρά την ισχυρή ανάκαμψη τον Δεκέμβριο, οι τιμές του χαλκού εξακολουθούσαν να ορίζονται μόνο για ήπια κέρδη το 2023 - περίπου 3%, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση του κορυφαίου εισαγωγέα Κίνα έπληξαν τις τιμές.

Οι τιμές του χαλκού είχαν πέσει στα 3,5195 δολάρια η λίβρα νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, το κόκκινο μέταλλο είναι δυνητικά έτοιμο για μια ισχυρή ανάκαμψη το 2024. Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, σε συνδυασμό με μια παγκόσμια ώθηση προς την πράσινη ενέργεια, αναμένεται να αυξήσει την κατανάλωση του κόκκινου μετάλλου, το οποίο είναι βασικό συστατικό στην μπαταρία και την ηλεκτρική τεχνολογία .

Οι προμήθειες αναμένεται επίσης να ενισχυθούν, με μεγάλα κλεισίματα ορυχείων στο Περού και στον Παναμά.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-steady-as-early-ratecut-hopes-drive-strong-gains-3263842


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →