Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό οκτώ μηνών τη Δευτέρα, καθώς το δολάριο διολίσθησε

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό οκτώ μηνών τη Δευτέρα, καθώς το δολάριο διολίσθησε από τα στοιχήματα για βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτές επευφημούσαν επίσης την Κίνα που άνοιξε ξανά τα σύνορά της.

Ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.873,72 δολάρια ανά ουγκιά στις 07.42 π.μ., στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαΐου 2022. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,4% στα 1.877,40 δολάρια.

Το ασθενέστερο δολάριο είναι πιθανότατα ο κύριος παράγοντας ανύψωσης του χρυσού και οι επενδυτές άρχισαν επίσης να αυξάνουν σταδιακά τις συμμετοχές τους σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), υποδεικνύοντας ένα θετικό κλίμα για τον χρυσό, δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Κάνοντας το χρυσό φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές, ο δείκτης του δολαρίου δημιούργησε ελπίδες για επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα αυξημένα επιτόκια περιορίζουν το ενδιαφέρον για τον μη αποδίδοντα χρυσό, όπως συνέβη για την πλειοψηφία του 2022.

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η σωρευτική σύσφιξη της Fed το 2022 αρχίζει να κάνει αισθητές τις επιπτώσεις της στην οικονομία και ότι η Fed μπορεί να αντέξει οικονομικά να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξής της», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της OCBC FX, Christopher Wong.

Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν τώρα την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στη Στοκχόλμη την Τρίτη και τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Πιστεύουμε ότι οι τιμές του χρυσού διαπραγματεύονται στο ανώτερο άκρο ενός θεμελιωδώς δικαιολογημένου εύρους», δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer Carsten Menke σε σημείωμα, προσθέτοντας ότι η αγορά κεντρικών τραπεζών έχει γίνει μια νέα περιοχή εστίασης για την αγορά χρυσού.

Η Κίνα κατείχε 64,64 εκατομμύρια λεπτές ουγκιές χρυσού, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η Staunovo της UBS είπε ότι ενώ το άνοιγμα των συνόρων από την Κίνα θα μπορούσε να στηρίξει τη ζήτηση κοσμημάτων σε κάποιο βαθμό, ο συνολικός αντίκτυπος στην αγορά χρυσού θα είναι περιορισμένος.

Το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,5% στα 23,94 δολάρια ανά ουγκιά, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.098 δολάρια και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,2% στα 1.827 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →