Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει ύφεση, Ράλι ο Χρυσός

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η ευρωζώνη μπορεί να έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση, ο χρυσός εκτινάσσεται σε υψηλό 6 μηνών, η παγκόσμια οικονομία υποτίθεται ότι οδεύει προς τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών. Κι άλλα... 

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας «Το 2023 θα είναι έτος παγκόσμιας ύφεσης, αλλά επενδυτικές ευκαιρίες θα προκύψουν από τον συνεχιζόμενο αποσυγχρονισμό μεταξύ των τριών μεγαλύτερων οικονομικών μπλοκ – των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Κίνας». Carmignac, μια γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

 

Επενδυτικά νέα

🏦 Η Fed δημοσιεύει πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Όλοι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να επιβραδύνει τον επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό και να περιορίσει τους κινδύνους οικονομικής ανάπτυξης. (Reuters)

 ⭐ Ο χρυσός εκτινάσσεται σε υψηλό 6 μηνών. Η τιμή του χρυσού έφτασε πάνω από το υψηλό έξι μηνών την Παρασκευή, στα 1.866 δολάρια η ουγκιά και οι αναλυτές πιστεύουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί το 2023.

 💡 Θα φτάσει η τιμή του χρυσού σε νέο ρεκόρ το 2023; Διαβάστε το FOCUS μας για να μάθετε.

 📈 Ανεβαίνουν οι μετοχές. Ο S&P 500 έκλεισε υψηλότερα την εβδομάδα μετά τη δημοσίευση πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed, δείχνοντας ότι οι αξιωματούχοι ήταν επικεντρωμένοι στον έλεγχο του πληθωρισμού, ακόμη και όταν επιβράδυναν τις αυξήσεις των επιτοκίων. (Reuters)

  Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανεβαίνουν με αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα. Οι ευρωπαϊκές αγορές επέκτειναν τα κέρδη τους την Παρασκευή, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία και τη Γερμανία έδειξαν ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιβραδύνονται. (Euronews)

   Άσχημα νέα για την ύφεση του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις μακροοικονομικές προοπτικές για το 2023, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 1,2% φέτος. Αυτός ο αριθμός τοποθετεί τη Βρετανία μόλις μπροστά από τη Ρωσία, η οποία προβλέπεται να δει συρρίκνωση 1,3% το 2023. (CNBC)

 📉 Το 2023 μπορεί να είναι ένα από τα πιο αδύναμα χρόνια για την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 40 χρόνια. Στις προοπτικές της για το 2023, η Barclays αναμένει ότι οι προηγμένες οικονομίες θα διολισθήσουν σε ύφεση και προβλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη μόλις στο 1,7%. Η Credit Suisse αναμένει ότι η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ήδη διολισθήσει σε ύφεση. (Bloomberg)

 

Εικόνα της εβδομάδας

 financial chaos

 

Γνώμη

🤔 Θα είναι ποτέ η κρυπτογράφηση ασφαλής επένδυση; Ενώ τα μεγάλα ιδρύματα αναδεικνύονται ως θεματοφύλακες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ορισμένα ρυθμιστικά κενά μπορούν να καλυφθούν μόνο με νέους νόμους. (Bloomberg Opinion)

 

Τι άλλο συμβαίνει

  Η Ρωσία στέλνει νέους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ στον Ατλαντικό. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε την Τετάρτη μια φρεγάτα προς τον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό οπλισμένη με νέους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon, οι οποίοι, όπως είπε, είναι οι πρώτοι του είδους τους. (CNBC)

 🌞 "Αισθάνεται σαν καλοκαίρι." Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του χειμώνα σάρωσαν μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του νέου έτους, ωθώντας τους ακτιβιστές να ζητήσουν ταχύτερη δράση για το κλίμα, παρέχοντας παράλληλα βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στις κυβερνήσεις που αγωνίζονται με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. (Reuters)

 Και τελικά...

👟 «Φεγγαρόπατοι». Μια νεοφυής εταιρεία στις ΗΠΑ, η Shift Robotics, εφηύρε μια συσκευή σχεδιασμένη για να δένεται στα παπούτσια σας και να σας κάνει να περπατάτε περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. (Euronews)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →