Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν την Τρίτη καθώς τα σημάδια αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο οδήγησαν σε ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν την Τρίτη καθώς τα σημάδια αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο οδήγησαν σε ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο, ενώ οι τιμές του χαλκού επέκτεινε τις απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Στις 18.35 μ.μ., οι τιμές του χρυσού spot αυξάνονται σχεδόν 0,30% στα 1.778 δολάρια η ουγκιά - το υψηλότερο επίπεδό τους σε σχεδόν ένα μήνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληγαν τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονταν με άνοδο άνω του 0,4% και πλησίαζαν να ξεπεράσουν τα 1.800 δολάρια.

Το κίτρινο μέταλλο έχει λάβει σημαντική ώθηση στη ζήτηση τις πρόσφατες συνεδριάσεις, σημειώνοντας άνοδο για τέσσερις από τις τελευταίες πέντε εν μέσω ενδείξεων επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

Τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ προκάλεσαν την αγορά χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο την περασμένη εβδομάδα, με μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση της δραστηριότητας των κινεζικών εργοστασίων να προωθεί την υπόθεση για το πολύτιμο μέταλλο τη Δευτέρα. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν αύξηση 0,6% στην αρχή της εβδομάδας.

Οι μεταποιητικές μετρήσεις (PMI) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωζώνη απογοήτευσαν επίσης τις αγορές, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Μεταξύ των άλλων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι σημειώνει πτώση 0,54% στα 20,28 $, η πλατίνα σημειώνει πτώση 0,88% στα 906 $, ενώ το παλλάδιο γκρεμίζεται κατά 5,65% στα 2155 δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού που έληξαν τον Σεπτέμβριο σημείωσαν βουτιά 1% στα 3,4955 δολάρια, καθώς η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας έδειξε αδύναμη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο. Το μέταλλο βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών και έχει χάσει πάνω από 3% από την Παρασκευή. Ο χαλκός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις τάσεις της κατασκευής, δεδομένης της χρήσης του σε μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανικών εφαρμογών. Το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στις τιμές του χαλκού προέρχεται από σημάδια εξασθένησης της δραστηριότητας στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του μετάλλου στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου υποχώρησαν επίσης από τα κινεζικά στοιχεία, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μετάλλου που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο να υποχωρούν κατά 1,6% τη Δευτέρα. 

Αλλά βιομηχανικά μέταλλα τα πήγαν πολύ καλύτερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης νικελίου που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν πάνω από 2% στα 24.344 δολάρια λόγω των προσδοκιών ότι μια ευρύτερη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για το μέταλλο.

Το νικέλιο είναι βασικό συστατικό στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. Οι θετικές πωλήσεις αυτοκινήτων από την Ινδία - την πέμπτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων σε πωλήσεις, συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση των προοπτικών για το νικέλιο.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →