Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν ελαφρά από τα χαμηλά δύο ετών την Τρίτη καθώς το ράλι του δολαρίου σταμάτησε για λίγο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν ελαφρά από τα χαμηλά δύο ετών την Τρίτη καθώς το ράλι του δολαρίου σταμάτησε για λίγο, ενώ η ανάκαμψη του χαλκού περικόπηκε από τα στοιχεία που δείχνουν μια μεγαλύτερη αδυναμία στην κινεζική βιομηχανική δραστηριότητα.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.630 δολάρια η ουγκιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού παρέμειναν σταθερά στα 1.637 δολάρια η ουγκιά στις 08:57 π.μ. Και τα δύο μέσα ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές του 2020, καθώς η πίεση από το δολάριο φαίνεται να έχει μειωθεί.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε ελαφρά μετά την κλιμάκωση του νέου υψηλού 20ετίας τη Δευτέρα. Η καταστροφή στις περισσότερες άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσαν τη ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου, βοηθώντας το νόμισμα να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τον χρυσό ως προτιμώμενο ασφαλές καταφύγιο φέτος.

Οι τιμές του χρυσού από την άλλη πλευρά έχουν πέσει κατακόρυφα από τα υψηλά που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια σε όλο τον κόσμο πλήγωσαν την απήχηση του μετάλλου.

Με τις τιμές του χρυσού να πέφτουν κάτω από δύο βασικά επίπεδα στήριξης τις τελευταίες εβδομάδες - τα 1.700 και τα 1.650 δολάρια - οι αγορές αναμένουν σε γενικές γραμμές το κίτρινο μέταλλο να βυθιστεί κάτω από τα 1.600 δολάρια τις επόμενες ημέρες. Φαίνεται ότι υπάρχουν λίγοι παράγοντες που μπορούν να παρέχουν άνοδο για τον χρυσό στο εγγύς μέλλον. Ο χρυσός σποτ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% φέτος.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα υπέστησαν παρόμοιες απώλειες φέτος. Το ασήμι υποχωρεί πάνω από 20%, ενώ η πλατίνα έπεσε 12,5%.

Η εστίαση είναι τώρα σε μια ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell την Τετάρτη για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Ο Πάουελ είχε εκφράσει έναν εξαιρετικά επιθετικό τόνο κατά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα,

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού περιόρισαν τα πρωινά κέρδη την Τρίτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα κινεζικά βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 3,3015 δολάρια η λίβρα, μετά από πτώση σχεδόν 2% την προηγούμενη συνεδρίαση σε χαμηλό δύο μηνών. Το κόκκινο μέταλλο είναι τώρα κοντά στο χαμηλό του 2022 στα 3,1355 δολάρια και διαπραγματεύεται με πτώση άνω του 24% για το έτος.

Οι φόβοι ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του χαλκού φέτος, όπως και η έντονη επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής.

Σημάδια παρατεταμένης οικονομικής αδυναμίας στην Κίνα - τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο - επηρέασαν επίσης σε μεγάλο βαθμό τις τιμές φέτος, καθώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν για μια ύφεση της ζήτησης.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →