Οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν υψηλότερα από τα χαμηλά ενός μηνός την Πέμπτη, καθώς το δολάριο υποχώρησε

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν υψηλότερα από τα χαμηλά ενός μηνός την Πέμπτη, καθώς το δολάριο υποχώρησε εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα διαμορφώσουν τις επερχόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια της Federal Reserve.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.918 δολάρια ανά ουγκιά στις 09:18 π.μ., κυμαινόμενος κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Ιουλίου που σημειώθηκε την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά στα 1.951 δολάρια.

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ, που αναμένονται στις 12:30 GMT, αναμένεται να δείξουν ελαφρά επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο.

«Ενώ ευρέως αναμένεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ θα αναπηδήσει σε ετήσιους όρους, η εστίαση είναι στον πυρήνα. Οποιαδήποτε πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της τάσης αποπληθωρισμού και να παράσχει κάποια υποστήριξη για τις τιμές του χρυσού», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της OCBC Christopher Wong.

Τα υψηλά επιτόκια αύξησαν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού χωρίς απόδοση, ο οποίος έχει χάσει περίπου 7% από τότε που έφτασε κοντά σε υψηλά ρεκόρ τον Μάιο.

«Η κατάργηση αυτού του πτωτικού παράγοντα θα πρέπει να δώσει στους ταύρους του χρυσού ένα «πράσινο» φως για να αρχίσουν να πιέζουν τις τιμές ξανά υψηλότερα», δήλωσε ο Kirill Kirilenko, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων CRU με έδρα το Λονδίνο.

Ωστόσο, με τον πυρήνα του πληθωρισμού PCE να παραμένει πολύ υψηλός παρά το γεγονός ότι δείχνει σημάδια ψύξης και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, η Fed μπορεί να μην είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει φέτος, τόνισε ο Kirilenko.

Οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα 86,5% να μην υπάρξει αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της Fed τον Σεπτέμβριο και αναμένουν ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας θα είναι μια μείωση επιτοκίων, πιθανότατα την άνοιξη του 2024.

«Οι προοπτικές για τον χρυσό να ανακτήσει τη λάμψη του, θα ανεβούν όταν οι αγορές κινηθούν προς μια μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων και μαλακότητας του δολαρίου ΗΠΑ. Και αυτό εξαρτάται από το πόσο εδραιωμένη είναι η τάση αποπληθωρισμού», πρόσθεσε ο Wong του OCBC.

Αντικατοπτρίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για χρυσό, οι συμμετοχές του SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου στον κόσμο, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,6% στα 22,81 δολάρια ανά ουγκιά, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,5% στα 901 δολάρια και το παλλάδιο ενισχύθηκε 0,8% στα 1.245 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →