Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν περαιτέρω από τα υψηλά ρεκόρ καθώς το δολάριο κυριαρχεί μετά την πτώση της SNB

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο την Παρασκευή, υποχωρώντας περαιτέρω από τα υψηλά ρεκόρ που σημείωσαν αυτή την εβδομάδα, καθώς η απότομη άνοδος του δολαρίου, μετά την έκπληξη της μείωσης των επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, πίεσε τις αγορές μετάλλων.

Το κίτρινο μέταλλο είχε εκτιναχθεί σε υψηλά ρεκόρ πάνω από 2.200 δολάρια η ουγγιά αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την προοπτική της για τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Όμως το κίτρινο μέταλλο πέρασε λίγο χρόνο σε αυτά τα υψηλά, καθώς το δολάριο ανέκαμψε απότομα στα σήματα από άλλα μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,4% στα 2.173,62 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληξαν τον Απρίλιο υποχώρησαν σχεδόν 0,5% στα 2.174,90 δολάρια η ουγγιά έως τις 00:28 ET (04:28 GMT).

Η ισχύς του δολαρίου πιέζει τον χρυσό, καθώς οι μεγάλες τράπεζες υποχωρούν
Η πίεση στον χρυσό προήλθε κυρίως από τα απότομα κέρδη του δολαρίου, με τον δείκτη του δολαρίου να φτάνει σε υψηλό τριών εβδομάδων πάνω από το επίπεδο των 104.

Το δολάριο εκτοξεύτηκε ως αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την SNB, σε συνδυασμό με τα επικίνδυνα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας, που άφησαν το δολάριο ως το μόνο σημαντικό νόμισμα υψηλής απόδοσης και χαμηλού κινδύνου.

Τα σημάδια ανθεκτικότητας στην οικονομία των ΗΠΑ - μετά από μια αισιόδοξη προοπτική από τη Fed και τα δεδομένα ευρετηρίου ισχυρών διαχειριστών αγορών - κράτησαν επίσης τους εμπόρους προσανατολισμένους σε μεγάλο βαθμό προς το δολάριο.

Αυτή η ιδέα πίεσε τις αγορές μετάλλων, δεδομένου ότι η επένδυση σε πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός δεν προσφέρει άμεσες αποδόσεις.

Η ισχύς του δολαρίου αναμένεται επίσης να περιορίσει οποιαδήποτε σημαντική ανοδική πορεία στον χρυσό, τουλάχιστον έως ότου η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος. Η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch.

Μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων αναμένεται να ωφελήσει τις τιμές του χρυσού αργότερα φέτος, με τους αναλυτές της Citi να θέτουν στόχο τιμής στο τέλος του έτους στα 2.300 δολάρια η ουγγιά για το κίτρινο μέταλλο.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα υποχώρησαν επίσης στο ασιατικό εμπόριο, εγκαταλείποντας τα περισσότερα από τα κέρδη τους μετά τη Fed. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας υποχώρησαν 0,7% στα 905,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου υποχώρησαν 1% στα 24,758 δολάρια η ουγγιά.

Ο χαλκός σημείωσε κορυφές 11 μηνών καθώς αυξάνονται οι νευρώσεις στην Κίνα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησαν 1% στα 8.882,0 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1,2% στα 4,0175 δολάρια η λίβρα. Και τα δύο συμβόλαια μειώθηκαν απότομα από τα υψηλά 11 μηνών που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο χαλκός πιέστηκε επίσης από την επιδείνωση του κλίματος προς την Κίνα, με τα χρηματιστήρια της χώρας να σημειώνουν απότομη πτώση την Παρασκευή εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και περισσότερες πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι προοπτικές για τις αγορές χαλκού παρέμειναν στενές, ειδικά καθώς πρόσφατες αναφορές έδειξαν ότι μεγάλα κινεζικά διυλιστήρια χαλκού σχεδίαζαν να περιορίσουν την παραγωγή φέτος.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-fall-further-from-record-highs-as-dollar-reigns-after-snb-cut-3349203


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →