Οι τιμές του χρυσού εκτινάσσονται σε υψηλά ρεκόρ πάνω από τα 2200 δολάρια λόγω των ελπίδων της Fed για μείωση των επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν υψηλό ρεκόρ στο ασιατικό εμπόριο την Πέμπτη, παρακολουθώντας μια απότομη πτώση του δολαρίου αφού η Federal Reserve διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και έδειξε ότι εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων φέτος.

Το δολάριο υποχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Fed, βυθίζοντας 0,6% και ενισχύοντας το ευρύτερο συγκρότημα εμπορευμάτων. Οι τιμές του χαλκού ανέβηκαν ξανά προς τα υψηλά 11 μηνών, ενώ οι τιμές των άλλων πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκαν επίσης.

Ωστόσο, ο χρυσός ξεχώρισε, σημειώνοντας νέα υψηλά στην προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο έως και 1,2% σε υψηλό ρεκόρ των 2.222,14 δολαρίων η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληξαν τον Απρίλιο αυξήθηκαν περισσότερο από 2% σε υψηλό ρεκόρ των 2.224,80 δολαρίων ανά ουγγιά. Και τα δύο μέσα μείωσαν κάποια κέρδη κατά 22:27 ET (02:27 GMT), αλλά ήταν πάνω από το επίπεδο των $2.200.

Οι αγορές χρυσού και οι ευρύτερες αγορές μετάλλων παρουσίασαν κάποια ενοποίηση ενόψει της συνεδρίασης της Fed.

Η Fed διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων, τα στοιχήματα του Ιουνίου αυξάνονται
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι, ενώ όντως είδε κάποια πρόσφατη κολλώδη κατάσταση στον πληθωρισμό, η υποκείμενη ιστορία της χαλάρωσης του πληθωρισμού παρέμεινε ανέπαφη. Αυτό συνδυάστηκε με τους αξιωματούχους της Fed να προβλέπουν πτώση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2024.

Ένα τέτοιο σενάριο είναι καλό για τον χρυσό, ειδικά μετά την αύξηση των επιτοκίων που έπληξαν το κίτρινο μέταλλο τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι έμποροι τιμολογούσαν τώρα με πιθανότητα 73,4% ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed θα γίνει τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch.

Ωστόσο, η Fed αναβάθμισε επίσης σημαντικά τις προοπτικές της για την οικονομία των ΗΠΑ το 2024, προβλέποντας τώρα ανάπτυξη 2,1%, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις 1,4%. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να περιορίσει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο για χρυσό, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα την Πέμπτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σημείωσαν άνοδο 0,9% στα 920,0 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου αυξήθηκαν 3,3% στα 25,927 δολάρια η ουγγιά.

Το ράλι του χαλκού συνεχίζεται, οι PMI στο επίκεντρο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν άλμα 0,6% στα 9.053,50 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% στα 4,1078 δολάρια η λίβρα. Και τα δύο συμβόλαια ήταν κοντά στα υψηλά 11 μηνών που σημειώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η εστίαση ήταν τώρα σε μια σειρά από αναγνώσεις δεικτών βασικών διαχειριστών αγορών από μεγάλες οικονομίες, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, για περισσότερες πιθανές ενδείξεις στην πορεία της ζήτησης χαλκού.

Οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν απότομα αυτόν τον μήνα λόγω πιθανών κραδασμών της προσφοράς που προκύπτουν από τις περικοπές παραγωγής από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια χαλκού της Κίνας.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-surge-to-record-highs-above-2200-on-fed-rate-cut-hopes-3347194


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →