Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο χαλκός βυθίζεται μετά την ανακάλυψη της Ζάμπια

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ελάχιστα στις ασιατικές συναλλαγές που μειώθηκαν λόγω διακοπών τη Δευτέρα, με το κίτρινο μέταλλο να διατηρείται σε εύρος συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι έμποροι αναζήτησαν περισσότερες ενδείξεις από τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού έφθασαν σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών αφού η KoBold Metals - μια startup που υποστηρίζεται από τον ιδρυτή της Microsoft (NASDAQ:MSFT), Bill Gates, βρήκε ένα μεγάλο κοίτασμα χαλκού στη Ζάμπια που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο ορυχείο χαλκού.

Οι μειωμένες προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οδήγησαν τον χρυσό να υποχωρεί ξανά σε εύρος συναλλαγών από 2.000 έως 2.050 δολάρια τον Φεβρουάριο, καθώς οι αγορές άρχισαν να τιμολογούν σταθερά τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο και τον Μάιο.

Η έλλειψη άμεσων ενδείξεων την περασμένη εβδομάδα έδωσε επίσης λίγα στοιχεία για τον χρυσό, με τους επενδυτές να αναζητούν πλέον τα δεδομένα του επικείμενου δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) ως το επόμενο μεγάλο μήνυμα.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,1% στα 2.023,48 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Απρίλιο υποχώρησαν 0,1% στα 2.037,20 δολάρια η ουγγιά έως τις 00:07 ET (05:07 GMT). Ο όγκος των συναλλαγών στα δύο μειώθηκε λόγω των αργιών στην αγορά στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Δεδομένα CPI, σήματα Fed στο επίκεντρο
Ο χρυσός αναμένεται να δει μικρή δράση εν όψει των στοιχείων του ΔΤΚ των ΗΠΑ την Τρίτη. Ενώ η ανάγνωση αναμένεται να δείξει ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω τον Ιανουάριο, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να παραμείνουν πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα περισσότερη ώθηση να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μαζί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μια σειρά από αξιωματούχους της Fed, συμπεριλαμβανομένων των Neel Kashkari, Mary Daly και Ralph Bostic, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να επαναλάβουν τα πρόσφατα σχόλια ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Αυτή η ιδέα είχε πυροδοτήσει απότομες απώλειες σε χρυσό νωρίτερα τον Φεβρουάριο, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο.

Το δολάριο παρέμεινε επίσης εν όψει ενός πρόσφατου υψηλού τριών μηνών, διατηρώντας τις τιμές του χρυσού υπό πίεση.

Ωστόσο, ο χρυσός κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τη στήριξη των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι το επίπεδο ενδέχεται να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες.

Ο χαλκός βυθίζεται μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος στη Ζάμπια
Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω των φόβων για πιθανή αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,4% στα 3,6727 δολάρια η λίβρα - το χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Νοεμβρίου.

Η KoBold Metals, μια start-up που υποστηρίζεται από τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, δήλωσε ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα χαλκού στη Ζάμπια, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Ζάμπιας Hakainde Hichilema είπε ότι το κοίτασμα - που βρέθηκε στο έργο Mingomba - θα μπορούσε να παράγει από 500 έως 600.000 μετρικούς τόνους χαλκού όταν είναι λειτουργικό. Συγκριτικά, το Escondida Mine της Χιλής - το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο από παραγωγή, παρήγαγε περίπου 1 εκατομμύριο τόνους χαλκού το 2022.

Η ανακάλυψη δείχνει μια πιθανή αύξηση των προμηθειών χαλκού τα επόμενα χρόνια - προαναγγέλλοντας μεγαλύτερη πίεση στις τιμές του κόκκινου μετάλλου, που συνήθως επωφελούνται από τις αυστηρότερες συνθήκες της αγοράς.

Ο χαλκός είχε ήδη απότομες απώλειες μέχρι στιγμής το 2024 εν μέσω επίμονων ανησυχιών για την επιβράδυνση της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα, την Κίνα.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-muted-before-inflation-data-copper-sinks-on-zambia-discovery-3300174

 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →