Οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν τα 2.400 δολάρια μετά από αναφορές για χτυπήματα του Ισραήλ στο Ιράν

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν στο ασιατικό εμπόριο την Παρασκευή, πλησιάζοντας σε υψηλά ρεκόρ μετά τις αναφορές για ισραηλινά χτυπήματα στο Ιράν αύξησαν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, ειδικά ενόψει των επιδεινούμενων συνθηκών στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο έως και 2.417,79 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο αυξήθηκαν έως και τα 2.433,0 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές spot ήταν ακριβώς κάτω από τα υψηλά ρεκόρ των 2.430,96 δολαρίων ανά ουγγιά που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο η κλιμάκωση Ιράν-Ισραήλ μετά από αναφορές για εκρήξεις σε όλο το Ιράν
Πολλές αναφορές μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, δείχνουν εκρήξεις σε αρκετές περιοχές του Ιράν, της Συρίας και του Ιράκ. Πολλά αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ αντεπιτέθηκε στο Ιράν για μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν οι εκρήξεις στην πόλη Ισφαχάν, η οποία βρίσκεται κοντά σε πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το Ιράν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην επιτεθεί στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και ότι θα μπορούσε ακόμη και να επανεξετάσει την κατασκευή πυρηνικών όπλων σε ένα τέτοιο σενάριο.

Οι τιμές του χρυσού οδηγούν σε εβδομαδιαία κέρδη λόγω της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια.
Οι φόβοι για επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή πυροδότησαν ένα ευρύ ασφαλές καταφύγιο στο χρυσό, βοηθώντας το κίτρινο μέταλλο να ανέβει παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις για υψηλότερα για-μακρύτερο επιτόκια στις ΗΠΑ.

Το δολάριο αυξήθηκε απότομα μετά τις ειδήσεις Ιράν-Ισραήλ, αλλά αυτό φάνηκε να έχει μικρή επίπτωση στις τιμές του χρυσού.

Τα κέρδη της Παρασκευής έθεσαν τις τιμές του χρυσού σε τροχιά για ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη, με τις τιμές spot να αυξάνονται περίπου 3% τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αυτή η εβδομάδα σηματοδότησε επίσης την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών του χρυσού, καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια παρέμεινε στηριζόμενη από την επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα επίσης αυξήθηκαν απότομα μετά την είδηση των απεργιών την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σημείωσαν άνοδο 0,9% στα 958,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου σημείωσαν άνοδο 1,1% στα 28,70 δολάρια η ουγγιά.

Τα βιομηχανικά μέταλλα είναι αισιόδοξα για αυστηρότερες προοπτικές προσφοράς
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού και του αλουμινίου αυξήθηκαν σε νέες κορυφές το 2024 την Παρασκευή, ενισχύονται από την προοπτική αυστηρότερων προμηθειών μετά την ενίσχυση των κυρώσεων των ΗΠΑ στις ρωσικές εξαγωγές μετάλλων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών αυξήθηκαν 0,5% στα 9.799,0 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα αυξήθηκαν 0,3% στα 4,4445 δολάρια η λίβρα. Και τα δύο συμβόλαια ήταν στα πιο δυνατά τους επίπεδα από τον Μάιο του 2022.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου αυξήθηκαν 1,3% στα 2.651,0 δολάρια ο τόνος και ήταν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2023.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-rally-past-2400-on-reports-of-israel-strikes-on-iran-3386037


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →