Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Κλιμάκωση Ισραήλ-Ιράν, χρυσός σε 5ο συνεχόμενο εβδομαδιαίο κέρδος

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή στηρίζει τον χρυσό για ένα πέμπτο συνεχόμενο εβδομαδιαίο κέρδος, οι μετοχές κινούνται καθοδικά εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για ασφαλή καταφύγια, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να εκτοξευθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι. Και πολλά άλλα...
 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Ο χρυσός λάμπει σαν διαμάντι: προβλέπουμε το χρυσό να φτάνει στα 3.000$ η ουγκιά τους επόμενους 6-18 μήνες». Αναλυτές της Citi

Επενδυτικά νέα

 

Ο χρυσός εκτινάσσεται εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Καθώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή εντείνονται, οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στον χρυσό, οδηγώντας τις τιμές σε πέμπτη συνεχή εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας στην αγορά. Ο χρυσός έκλεισε στα 2.390,86 δολάρια ανά ουγκιά τη Παρασκευή, αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.431,29 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.


📉 Οι μετοχές πέφτουν. Οι μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών αποδυναμώθηκαν την Παρασκευή καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ώθησε τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο μεταξύ των επενδυτών, οδηγώντας τις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου υψηλότερα. Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου υποχώρησε έως και 2,3% και επέκτεινε τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 4,5%. (Bloomberg)


🛢️ Σούπερ άνοδος στις τιμές του πετρελαίου. «Οποιαδήποτε επίθεση σε εγκαταστάσεις παραγωγής ή εξαγωγής πετρελαίου στο Ιράν θα οδηγούσε την τιμή του αργού πετρελαίου Brent στα 100 δολάρια και το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ θα οδηγούσε σε τιμές από 120 έως 130 δολάρια», δήλωσε ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil. (CNBC)


⬇️ Πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή - η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά περισσότερες από πέντε μονάδες βάσης στο 4,5878% - καθώς οι επενδυτές έλαβαν υπόψη τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και τις παρατηρήσεις των αξιωματούχων της Federal Reserve. «Σίγουρα δεν αισθάνομαι επείγουσα ανάγκη να μειώσω τα επιτόκια», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, προσθέτοντας ότι αυτή η θέση συνδέεται με την ισχύ της οικονομίας. (CNBC)


🇬🇧  Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνεται λιγότερο από το αναμενόμενο. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο 3,2% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη του 3,1% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο βασικός αριθμός, εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ανήλθε στο 4,2%, έναντι πρόβλεψης για 4,1%. (CNBC)


🇪🇺 Η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο για να αποφύγει να μείνει πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού, σύμφωνα με τον διαμορφωτή της πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου. «Το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα είναι στις αρχές Ιουνίου, και εκτός μιας μεγάλης έκπληξης, θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια γιατί τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι και όλο και πιο σίγουροι για την αποπληθωριστική πορεία στη ζώνη του ευρώ», είπε ο de Galhau. (CNBC)

 


📸 Η εικόνα της εβδομάδας

 

Γνώμη
🤔 Τι θα γίνει μετά; «Η πρώτη βασική πληροφορία είναι να μάθουμε τι ακριβώς έχει κάνει το Ισραήλ. Όσο περισσότερες ζημιές και όσοι περισσότεροι θάνατοι αμάχων, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση. Τότε πρέπει να ακούσουμε τι λένε οι ιρανικές αρχές. Θα αυξήσουν περαιτέρω τα διακυβεύματα και θα λάβουν μέτρα που θα περιορίσουν την προσφορά πετρελαίου που φεύγει από τη Μέση Ανατολή; Οι απαντήσεις θα καθορίσουν αν αυτό είναι απλώς ένας σπασμός στις αγορές ή μια κάθοδος στην πραγματική κρίση». (John Authers, Bloomberg Opinion)Τι άλλο συμβαίνει


🇮🇱 🇮🇷  Μέση Ανατολή σε κλιμάκωση. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Παρασκευή αντίποινα στο Ιράν μετά το μπαράζ πυραύλων και drone της περασμένης εβδομάδας από την Τεχεράνη, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους, αν και τα μέσα ενημέρωσης και από τις δύο χώρες φάνηκαν να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα του περιστατικού. Ισραηλινές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι ένα ελεγχόμενο χτύπημα αποσκοπούσε περισσότερο ως προειδοποίηση παρά ως κλιμάκωση, ενώ τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν αντιμετώπισαν το περιστατικό, υποδεικνύοντας μια στρατηγική επιλογή για αποκλιμάκωση των εντάσεων εν μέσω ευρύτερων περιφερειακών αναταραχών. (Reuters)


🇮🇳 Οι μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο. Εκατομμύρια Ινδοί άρχισαν να ψηφίζουν την Παρασκευή σε εκλογές έξι εβδομάδων που είναι ένα δημοψήφισμα για τον Ναρέντρα Μόντι, τον λαϊκιστή πρωθυπουργό που υπερασπίστηκε μια ισχυρή ινδουιστική εθνικιστική πολιτική και επιδιώκει μια σπάνια τρίτη θητεία ως ηγέτης της χώρας. (AP)

 

Και τελικά...

Η 2η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα του Milky Way. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 33 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας, τη μεγαλύτερη γνωστή στον Γαλαξία μας, εκτός από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που κρύβεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Η μαύρη τρύπα που εντοπίστηκε πρόσφατα βρίσκεται περίπου 2.000 έτη φωτός από τη Γη - σχετικά κοντά σε κοσμικούς όρους - στον αστερισμό Aquila, και έχει ένα συνοδό αστέρι σε τροχιά γύρω από αυτήν, δήλωσαν ερευνητές την Τρίτη. (Reuters)Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →