Οι τιμές του χρυσού βαδίζουν στα ύψη καθώς επιμένουν τα δεινά για τη μείωση των επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού διατηρήθηκαν σε στενό εύρος στις ασιατικές συναλλαγές την Τρίτη, εν μέσω επίμονων ανησυχιών για τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι διακοπές στην αγορά των ΗΠΑ προκάλεσαν επίσης πενιχρές άμεσες συναλλαγές.

Το κίτρινο μέταλλο είχε βρει κάποια στήριξη στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, ανακάμπτοντας απότομα από το χαμηλό δύο μηνών τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.

Ωστόσο, η ανάκαμψη εξακολουθεί να βάζει τον χρυσό άνετα σε ένα εύρος συναλλαγών 2.000-2.050 δολαρίων που καθιερώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2024.

Οι τιμές του χρυσού spot αυξήθηκαν 0,1% στα 2.019,17 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληγαν τον Απρίλιο παρέμειναν στα 2.030,20 δολάρια η ουγγιά στις 23:34 ET (04:34 GMT).

Ενώ οι αυξημένες γεωπολιτικές καταστροφές στη Μέση Ανατολή και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρόσφεραν κάποια στήριξη στον χρυσό στις πρόσφατες συνεδριάσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη στο κίτρινο μέταλλο έχουν συγκρατηθεί σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική υψηλότερων για μακρύτερα επιτόκια των ΗΠΑ.

Οι έμποροι άρχισαν να αποτιμούν σταθερά τις πιθανότητες πρόωρης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed μετά από μια σειρά υψηλότερων από τις αναμενόμενες αναγνώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν επίσης για στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων.

Τα υψηλότερα επιτόκια προοιωνίζονται άσχημα για περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν όπως ο χρυσός, δεδομένου ότι αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο.

Ωστόσο, αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 3.000 δολάρια η ουγγιά μέχρι το 2025, ειδικά εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τις αγορές χρυσών χρυσών τους, ο πληθωρισμός υποχωρήσει και εάν η παγκόσμια οικονομία εισέλθει σε βαθιά ύφεση το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον χρυσό παρέμειναν αβέβαιες, ενώ άλλα πολύτιμα μέταλλα επίσης αποδυναμώθηκαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας υποχώρησαν 0,4% στα 903,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου υποχώρησαν 0,1% στα 23,023 δολάρια η ουγγιά.

Ο χαλκός δεν αποδοκιμάζει τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν ελαφρά την Τρίτη, λαμβάνοντας μικρή υποστήριξη από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων αναφοράς στον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,1% στα 3,8087 δολάρια η λίβρα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο του πενταετούς δανείου αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης υψηλότερο από το αναμενόμενο, στο 3,95%, καθώς κινήθηκε προς περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και στήριξε την οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, οι επενδυτές αμφέβαλλαν εάν η κίνηση θα βοηθούσε ουσιαστικά την κινεζική οικονομία, δεδομένου ότι τα κινεζικά επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για σχεδόν δύο χρόνια.

Πέρα από τους φόβους για οικονομική αδυναμία του μεγαλύτερου εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία εισήλθαν σε ύφεση στα τέλη του 2023, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι πιθανό να ανακόψει τη ζήτηση χαλκού.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-tread-water-as-rate-cut-woes-persist-3307683


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →