Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν καθώς το δολάριο υποχωρεί πριν από τα λεπτά της Fed

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν στο ασιατικό εμπόριο την Τετάρτη, παρατείνοντας την πρόσφατη ανάκαμψη καθώς το δολάριο υποχώρησε εν αναμονή περισσότερων ενδείξεων για τα επιτόκια των ΗΠΑ, κυρίως από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve στα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το κίτρινο μέταλλο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εντός του εύρους συναλλαγών των 2.000 δολαρίων έως 2.050 δολαρίων ανά ουγγιά που καθορίστηκε τον περασμένο μήνα, καθώς οι προοπτικές για τον χρυσό θολώνονταν από την προοπτική υψηλότερων και μακροχρόνιων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.029,89 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Απρίλιο αυξήθηκαν 0,1% στα 2.040,75 δολάρια η ουγγιά έως τις 00:21 ET (05:21 GMT).

Τα λεπτά της Fed, οι ομιλητές περίμεναν ενδείξεις επιτοκίων
Η εστίαση ήταν πλέον στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στα τέλη Ιανουαρίου για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την πιθανή τροχιά των αμερικανικών επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά είχε υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Έκτοτε, μια σειρά από θερμότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν στις αγορές να μειώσουν περαιτέρω την προοπτική πρόωρων μειώσεων των επιτοκίων, η οποία με τη σειρά της επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του χρυσού.

Το κίτρινο μέταλλο είχε σπάσει για λίγο κάτω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά νωρίτερα τον Φεβρουάριο, αλλά είδε μια ισχυρή ανάκαμψη από τα χαμηλά δύο μηνών.

Πέρα από τα πρακτικά της Fed της Τετάρτης, εστιάζεται επίσης στις ομιλίες μιας σειράς αξιωματούχων της Fed αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Raphael Bostic και Michelle Bowman, οι οποίοι και οι δύο συμμετέχουν στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της τράπεζας.

Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ προοιωνίζονται άσχημα για τον χρυσό, δεδομένου ότι αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμα τελικά το 2024, οι τιμές του χρυσού και άλλων μετάλλων είναι πιθανό να δουν ισχυρά κέρδη, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές των άλλων πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκαν επίσης την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 913,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου σημείωσαν άνοδο 0,2% στα 23,192 δολάρια η ουγγιά. Και τα δύο μέταλλα είχαν επίσης απώλειες μέχρι στιγμής το 2024.

Οι τιμές του χαλκού έφθασαν σε υψηλό 3 εβδομάδων λόγω της αισιοδοξίας της Κίνας
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν την Τετάρτη, επεκτείνοντας τα ισχυρά κέρδη κατά τη διάρκεια της νύχτας και φτάνοντας σε υψηλό τριών εβδομάδων, παρακολουθώντας μια σειρά μέτρων τόνωσης από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο αυξήθηκαν 0,4% στα 3,8712 δολάρια η λίβρα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια με μεγαλύτερο από το αναμενόμενο περιθώριο την Τρίτη, ενώ το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από υποστηρικτικά μέτρα με στόχο την προβληματική αγορά ακινήτων της χώρας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν σημαντική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και της ταξιδιωτικής ζήτησης κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους, ενισχύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής κατανάλωσης, η οποία αποτελεί βασικό μοχλό της οικονομίας.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-advance-as-dollar-dips-ahead-of-fed-minutes-3309226


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →