Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν υψηλά ρεκόρ εν όψει των στοιχείων του ΔΤΚ, ανοδική η τιμή του χαλκού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού κυμαίνονταν λίγο κάτω από τα υψηλά ρεκόρ στο ασιατικό εμπόριο την Τετάρτη, καθώς η ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο ενισχύθηκε εν αναμονή των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και περισσότερων ενδείξεων για τα επιτόκια.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών εν μέσω αυξανόμενων ελπίδων ότι η ζήτηση θα αυξηθεί ακολουθώντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας εργοστασιακής δραστηριότητας. Οι προσδοκίες για πιο περιορισμένες προμήθειες χαλκού παρέμειναν επίσης στο παιχνίδι.

Ο χρυσός ενισχύθηκε κυρίως από την αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, ενώ οι αναφορές για αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα στην Κίνα, ώθησαν επίσης την αυξημένη ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο. Αυτό βοήθησε την άνοδο του χρυσού παρά τις επίμονες ανησυχίες σχετικά με τα υψηλότερα και μακρύτερα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.359,28 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο σημείωσαν άνοδο 0,6% σε υψηλό ρεκόρ 2.377,45 δολαρίων ανά ουγγιά έως τις 01:34 ET (05:34 GMT). Οι τιμές spot έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 2.365,34 $ η ουγγιά νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Τα στοιχεία του ΔΤΚ των ΗΠΑ αναμένονταν για περισσότερες ενδείξεις επιτοκίων, τα κέρδη του χρυσού περιορισμένα
Τα μεγαλύτερα κέρδη στο κίτρινο μέταλλο συγκρατήθηκαν κυρίως από την αναμονή των βασικών στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.

Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Μάρτιο - μια τάση που δίνει λιγότερη ώθηση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η μέτρηση του ΔΤΚ έρχεται επίσης μετά από μια ανοδική έκθεση μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και από μια σειρά προειδοποιήσεων από στελέχη της Fed ότι ο σταθερός πληθωρισμός θα καθυστερήσει τυχόν πιθανές μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο αναμένεται επίσης αργότερα την Τετάρτη.

Ενώ η προοπτική των υψηλότερων προς μακροχρόνιων επιτοκίων προμηνύεται άσχημα για τον χρυσό, το κίτρινο μέταλλο υποστηρίχθηκε στην αύξηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά στην Ασία και τις αναδυόμενες αγορές. Η ζήτηση χρυσού ενισχύθηκε από τους αυξανόμενους φόβους για σημαντική οικονομική επιβράδυνση αργότερα φέτος.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε χρυσό για 17ο συνεχόμενο μήνα, με τον ρυθμό αγορών της να δείχνει ελάχιστα σημάδια διακοπής. Ειδικότερα, η PBOC έχει αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική επιβράδυνση και την περαιτέρω αδυναμία των κινεζικών χρηματιστηρίων.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα επίσης αυξήθηκαν, αλλά ήταν μια μικτή τσάντα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σημείωσαν άνοδο και ήταν σε υψηλό τριών μηνών στα 992,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου εκτινάχθηκαν 1,3% σε υψηλό σχεδόν τριών ετών στα 28,363 δολάρια η ουγγιά.

Ο χαλκός βρίσκεται στην κορυφή των 15 μηνών, αναμένονται περισσότερα στοιχεία για την Κίνα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν 0,4% στα 9.468,0 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,2% στα 4,3110 δολάρια η λίβρα.

Και τα δύο συμβόλαια διαμορφώθηκαν στα υψηλά 15 μηνών, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν σε βελτιωμένες προοπτικές για τη ζήτηση χαλκού εν μέσω αυξανόμενης πεποίθησης ότι η πτώση της παγκόσμιας μεταποίησης είχε φτάσει στο κάτω μέρος.

Η κινεζική προσφορά χαλκού αναμένεται επίσης να μειωθεί, καθώς πολλά κορυφαία διυλιστήρια σημείωσαν περικοπές στην παραγωγή τους επόμενους μήνες.

Περισσότερες οικονομικές ενδείξεις από την Κίνα - η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλκού στον κόσμο - αναμένεται επίσης αργότερα αυτή την εβδομάδα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εμπόριο αναμένονται την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-hit-record-highs-ahead-of-cpi-data-copper-gains-3372429


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →