Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται, διατηρούν τα υψηλά ρεκόρ εν όψει του πληθωρισμού, υποδείξεις της Fed

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν ελαφρά στο ασιατικό εμπόριο την Τρίτη, παραμένοντας εν όψει υψηλά ρεκόρ, καθώς η ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο παρέμεινε αισιόδοξη εν αναμονή περισσότερων ενδείξεων για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Το κίτρινο μέταλλο εκτινάχθηκε σε υψηλά ρεκόρ πάνω από τα 2.350 δολάρια η ουγγιά τη Δευτέρα, αλλά υποχώρησε ελαφρώς από αυτά τα επίπεδα καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και του δημοσίου παρέμειναν ισχυρές. Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο για χρυσό παρέμεινε επίσης ισχυρή εν μέσω επιδείνωσης των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.344,31 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο αυξήθηκαν 0,5% στα 2.363,0 δολάρια η ουγγιά έως τη 01:00 ET (05:00 GMT). Ο χρυσός σποτ έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.354,09 δολαρίων η ουγγιά τη Δευτέρα.

Πληθωρισμός ΔΤΚ, επίκεντρο τα λεπτά της Fed
Οι αγορές επικεντρώθηκαν πλέον στα στοιχεία του πληθωρισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο, ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη.

Η ανάγνωση αναμένεται να δείξει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σταθερός και επίσης έρχεται λίγες μέρες μετά την έκρηξη της έκθεσης μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι έμποροι είχαν μειώσει σημαντικά τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από τη Fed στις πρόσφατες συνεδριάσεις.

Πέρα από τα στοιχεία του ΔΤΚ, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου της Fed θα πρέπει επίσης να ληφθούν την Τετάρτη. Ενώ η τράπεζα είχε δώσει κάποια επικίνδυνα μηνύματα για μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μια σειρά αξιωματούχων της Fed που μίλησαν μετά τη συνεδρίαση προειδοποίησαν ότι ο κολλώδης πληθωρισμός θα καθυστερήσει τυχόν πιθανές μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Ένα τέτοιο σενάριο προμηνύεται άσχημα για τον χρυσό. Αλλά το κίτρινο μέταλλο εξακολουθούσε να επωφελείται από την αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Οι εντάσεις Μέσης Ανατολής, Ρωσίας-Ουκρανίας ενισχύουν τις τιμές του χρυσού
Οι φόβοι για επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ειδικά μετά την απειλή του Ιράν με στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ, διατήρησαν τη ζήτηση για χρυσό σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξη.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνετέλεσαν επίσης στη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, με τις πρόσφατες απεργίες στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia να προκαλούν παγκόσμιο συναγερμό.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της πλατίνας να αυξάνονται 1,4% στα 990,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου σημείωσαν άνοδο 0,5% στα 27,950 δολάρια η ουγγιά.

Οι τιμές του χαλκού πέφτουν αλλά παραμένουν κοντά στις κορυφές του 15μηνου
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν ελαφρά την Τρίτη, αλλά παρέμειναν κοντά στις κορυφές 15 μηνών που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησαν 0,4% στα 9.407,50 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,5% στα 4,2717 δολάρια η λίβρα.

Η εστίαση αυτή την εβδομάδα ήταν σε περισσότερα οικονομικά σήματα από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα, με τις αναγνώσεις του πληθωρισμού και του εμπορίου να αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Τα σημάδια στενότερων προμηθειών χαλκού - αφού κορυφαία διυλιστήρια στην Κίνα ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή - ήταν βασικός μοχλός του πρόσφατου ράλι του χαλκού. Η αισιοδοξία για την κινεζική ζήτηση υποβοηθήθηκε επίσης από τα θετικά στοιχεία του δείκτη αγορών από τη χώρα.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-rise-keep-record-highs-in-sight-ahead-of-inflation-fed-cues-3370507


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →