Οι τιμές του χρυσού πέφτουν κάτω από τα 2.400 δολάρια λόγω της αναταραχής των επιτοκίων, ενώ ο χαλκός πλήττεται από τη λήψη κερδών

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν εκτεταμένες απώλειες στο ασιατικό εμπόριο την Πέμπτη, υποχωρώντας περαιτέρω από τα υψηλά ρεκόρ, καθώς οι ανανεωμένες ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια και η μείωση της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια έπληξαν το κίτρινο μέταλλο.

Τα βιομηχανικά μέταλλα συμμετείχαν επίσης στις απώλειες, με τις τιμές του χαλκού να υποχωρούν απότομα από υψηλά ρεκόρ εν μέσω της άντλησης κερδών και της πίεσης από το δολάριο. Αλλά οι τιμές του κόκκινου μετάλλου παρέμειναν σταθερές στο ασιατικό εμπόριο.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,3 στα 2.372,38 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που έληγαν τον Ιούνιο υποχώρησαν 0,8 στα 2.375,15 δολάρια η ουγγιά στις 00:22 ET (04:22 GMT). Οι σποτ τιμές ήταν πλέον πολύ κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 2.450 δολαρίων ανά ουγγιά που σημειώθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Οι φόβοι για τα επιτόκια αυξάνονται καθώς τα λεπτά της Fed δείχνουν ανησυχίες για τον σταθερό πληθωρισμό
Οι τιμές των μετάλλων πιέστηκαν από την αναπήδηση του δολαρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία έφτασε στο υψηλό μιας εβδομάδας αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve στα τέλη Απριλίου έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον κολλώδη πληθωρισμό.

Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής ήταν επίσης ανοιχτοί στην περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων για τη μείωση του πληθωρισμού, αν και ένα τέτοιο σενάριο φαινόταν απίθανο.

Ωστόσο, η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενόψει του σταθερού πληθωρισμού, με τις ομιλίες πολλών υπευθύνων χάραξης πολιτικής αυτή την εβδομάδα να δείχνουν ότι η τράπεζα είχε περιορισμένη εμπιστοσύνη στον πληθωρισμό φτάνοντας τον ετήσιο στόχο της στο 2% βραχυπρόθεσμα.

Τα υψηλά επιτόκια μακράς διάρκειας προμηνύουν άσχημα για τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, δεδομένου ότι αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε αυτά. Αυτή η ιδέα έχει διατηρήσει τη δοκιμασία του χρυσού με τα υψηλά ρεκόρ φευγαλέα μέχρι στιγμής φέτος.

Η έλλειψη οποιασδήποτε σημαντικής επιδείνωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Ιρανού Προέδρου, μείωσε επίσης τη ζήτηση για χρυσό.

Πτωτικά σημείωσαν και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα την Πέμπτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας υποχώρησαν 0,% στα 1.041,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου υποχώρησαν 2,5% στα 30,727 δολάρια η ουγγιά.

Οι τιμές του χαλκού κατακλύζονται από τα κέρδη, η Κίνα εκνευρίζεται
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού αναφοράς στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησαν 0,4% στα 10.372,50 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα σταθεροποιήθηκαν στα 4,8030 δολάρια η λίβρα. Και τα δύο συμβόλαια είχαν μια απότομη πτώση από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας.

Οι απώλειες στον χαλκό ήρθαν καθώς μια κερδοσκοπική φρενίτιδα στο κόκκινο μέταλλο φαινόταν τώρα να σταθεροποιείται, αφήνοντάς το ανοιχτό σε ανάληψη κερδών μετά από μια ισχυρή πορεία την περασμένη εβδομάδα.

Οι ανησυχίες για την Κίνα επέστρεψαν και πάλι στις αγορές, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου φαινόταν να θερμαίνεται. Αυτό υπονόμευσε κάπως την αισιοδοξία σχετικά με τις πρόσφατες προσπάθειες τόνωσης από την Κίνα, αν και οι αγορές περίμεναν επίσης να δουν πώς θα εκτελεστούν τα μέτρα.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-fall-below-2400-on-rate-jitters-copper-hit-with-profittaking-3453340


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →