Οι τιμές του χρυσού πέφτουν κάτω από τα 2.000 δολάρια, καθώς οι θερμές τιμές του ΔΤΚ προκαλούν φόβο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν κάτω από ένα βασικό επίπεδο στήριξης στο ασιατικό εμπόριο την Τετάρτη, αφού η θερμότερη από την αναμενόμενη ένδειξη πληθωρισμού για τον Ιανουάριο πυροδότησε περισσότερους φόβους ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το κίτρινο μέταλλο σημείωσε εκτεταμένες απώλειες αφού οι τιμές spot υποχώρησαν κάτω από τη στήριξη των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά την Τρίτη, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για περαιτέρω πιθανή πτώση μετά την απώλεια του βασικού επιπέδου στήριξης.

Οι έμποροι παρατηρήθηκαν επίσης να τιμολογούν σταθερά τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed, γεγονός που αφήνει τον χρυσό με λίγα περιθώρια ανάκαμψης βραχυπρόθεσμα. Το δολάριο εκτινάχθηκε σε υψηλό τριών μηνών μετά την ανάγνωση της Τρίτης, πιέζοντας περαιτέρω τον χρυσό.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε ελαφρά στα 1.992,64 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Απρίλιο υποχώρησαν 0,1% στα 2.005,05 δολάρια η ουγγιά έως τις 00:06 ET (05:06 GMT). Και τα δύο μέσα έχασαν πάνω από 1% το καθένα την Τρίτη.

Ο χρυσός σποτ ήταν επίσης κάτω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο James Stanley, Ανώτερος Στρατηγός στο FOREX.com είπε ότι τα 1.975 έως 1.978 δολάρια η ουγγιά είναι πιθανό να είναι το επόμενο επίπεδο στήριξης για τον χρυσό, δεδομένου ότι ήταν το τελευταίο επίπεδο στήριξης που παρατηρήθηκε από το κίτρινο μέταλλο πριν από τη συνεδρίαση της Fed του Δεκεμβρίου.

Ο κολλώδης πληθωρισμός μειώνει τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων Μαΐου, Ιουνίου, νεφελώδης η προοπτική του χρυσού
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) την Τρίτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από τον αναμενόμενο τον Ιανουάριο, δίνοντας πίστη στις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Fed ότι ο σταθερός πληθωρισμός θα εμποδίσει την τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε στους επενδυτές να μειώνουν τα στοιχήματα σε μειώσεις επιτοκίων τον Μάιο και τον Ιούνιο, αν και οι έμποροι εξακολουθούσαν να τιμολογούν με πιθανότητα 51% για μείωση 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προοιωνίζεται άσχημα για τον χρυσό, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο. Αυτή η τάση περιόρισε τυχόν σημαντικά κέρδη στις τιμές του χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια.

Το κίτρινο μέταλλο σημείωσε περιορισμένη πρόοδο πέρα από τα 2.050 $ στις πρόσφατες συνεδριάσεις, αν και εξακολουθούσε να κέρδισε περίπου 10% το 2023.

Οι τιμές του χαλκού κινούνται προς χαμηλά 3 μηνών εν μέσω πίεσης στο δολάριο
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού παρουσίασαν εκτεταμένες απώλειες την Τετάρτη και επανήλθαν εν όψει του χαμηλού τριών μηνών, καθώς το ισχυρότερο δολάριο και η προοπτική επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης επιβάρυνε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληγαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,5% στα 3,6922 δολάρια η λίβρα και πλησίασαν τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα Νοεμβρίου.

Η προοπτική των επιτοκίων υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συνετέλεσε επίσης σε ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης χαλκού, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα συνήθως ψύχεται σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Οι τιμές του χαλκού εξακολουθούσαν επίσης να κλονίζονται από την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στη Ζάμπια, το οποίο αναμένεται να αυξήσει τελικά την παγκόσμια προσφορά. Όμως το κοίτασμα αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο για να μετατραπεί σε ορυχείο πλήρους δυναμικότητας.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-break-below-2000-support-as-hot-cpi-brews-rate-fears-3302802


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →