Οι τιμές του χρυσού πέφτουν από υψηλά ρεκόρ, αλλά η αποστροφή κινδύνου περιορίζει τις απώλειες

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν από τα υψηλά ρεκόρ στο ασιατικό εμπόριο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν σε άνοδο πριν από τη μαρτυρία του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, αν και η καταστροφή στις αγορές που βασίζονται στον κίνδυνο έδειξε μεγαλύτερη ζήτηση.

Το κίτρινο μέταλλο εκτοξεύτηκε σε υψηλά ρεκόρ την Τρίτη, ενισχυμένο από ένα μείγμα ζήτησης για ασφαλή καταφύγια και επίμονων προσδοκιών ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μειωθούν τελικά το 2024.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,1% στα 2.126,31 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληγαν τον Απρίλιο υποχώρησαν 0,4% στα 2.134,25 δολάρια η ουγγιά στις 23:59 ET (04:59 GMT). Ο χρυσός σποτ έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.142,15 δολαρίων η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού έφθασαν στο ανώτατο όριο των 2.150,50 δολαρίων ανά ουγγιά την Τρίτη.

«Φαίνεται ότι πολλοί επενδυτές έμειναν έξω από την πρόσφατη άνοδο και με τον αυξανόμενο κίνδυνο διόρθωσης της χρηματιστηριακής αγοράς, αποφάσισαν να προχωρήσουν στον χρυσό», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Η ανάκαμψη του χρυσού την Τρίτη ήρθε εν μέσω απότομων απωλειών στη Wall Street, καθώς οι μετοχές αντιμετώπισαν κάποια διόρθωση σε υψηλό ρεκόρ.

Αναμενόταν μαρτυρία Πάουελ, αβέβαιη η προοπτική του χρυσού
Οι αγορές περίμεναν τώρα μια διήμερη μαρτυρία από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, που ξεκίνησε αργότερα την Τετάρτη, για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Ο Πάουελ αναμένεται να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη επιθετική ρητορική του και να προσφέρει ελάχιστα στοιχεία για μειώσεις επιτοκίων, ειδικά καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει κολλώδης.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Fed δεν βιαζόταν να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ έχει περιορίσει κάθε σημαντική ανοδική πορεία του χρυσού το περασμένο έτος, με το κίτρινο μέταλλο να έχει υποχωρήσει ραγδαία μετά τα υψηλά ρεκόρ τον Δεκέμβριο. Αυτή η τάση θα μπορούσε επίσης να θέσει ένα χρονόμετρο στο τρέχον ράλι του χρυσού, ειδικά εάν ο Πάουελ σηματοδοτήσει πιο επιθετικό από ό,τι αναμένουν οι αγορές.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα ήταν μικτά, και σε μεγάλο βαθμό υστερούσαν τα κέρδη σε χρυσό αυτήν την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σημείωσαν άνοδο 0,5% στα 89,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ασημιού υποχώρησαν 0,5% στα 23,858 δολάρια η ουγγιά.

Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα μπροστά από τον Πάουελ, οι traders διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch.

Πέρα από τον Πάουελ, η εστίαση αυτή την εβδομάδα είναι επίσης στα δεδομένα μισθοδοσίας μη γεωργικών προϊόντων για τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν καθώς η αβεβαιότητα στην Κίνα συνεχίζεται
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληγαν τον Μάιο σταθεροποιήθηκαν γύρω στα 3,8518 δολάρια η λίβρα.

Το κόκκινο μέταλλο είδε μικρή κίνηση αφού οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας για το 2024 υποτονίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, όπως και το Πεκίνο παρείχε πενιχρές ενδείξεις για περισσότερη υποστήριξη πολιτικής για την οικονομία.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-fall-from-record-highs-but-risk-aversion-limits-losses-3325886


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →