Ο χρυσός εκτινάσσεται σε υψηλά ρεκόρ πάνω από τα 2.160 δολάρια καθώς ο Πάουελ προωθεί μειώσεις επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού ανήλθαν σε υψηλό ρεκόρ στο ασιατικό εμπόριο την Πέμπτη, ενισχυμένες κυρίως από τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το 2024.

Το κίτρινο μέταλλο επέκτεινε ένα ισχυρό ράλι από την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων από τον Ιούνιο.

Ο χρυσός σποτ εκτινάχθηκε περισσότερο από 0,4% στο υψηλό ρεκόρ των 2.161,19 δολαρίων ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληξαν τον Απρίλιο έφτασαν στο ανώτατο όριο των 2.168,10 δολαρίων ανά ουγγιά.

«Το πρόσφατο ράλι υποστηρίχθηκε από μια ισχυρή άνοδο της ζήτησης των επενδυτών, καθώς το φάσμα των χαμηλότερων επιτοκίων συνοδεύτηκε από ισχυρές αγορές ασφαλών καταφυγίων εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και ενός αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Ο Πάουελ υποστηρίζει μειώσεις επιτοκίων, αλλά ο Kashkari προσφέρει πιο προσεκτικές προοπτικές
Ο Πάουελ είπε σε μια ολονύχτια μαρτυρία ότι η Fed είχε την πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια το 2024 - ένα σενάριο που προμηνύεται καλό για περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν όπως ο χρυσός.

Ωστόσο, ο Πάουελ παρείχε ελάχιστα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα των προγραμματισμένων περικοπών, δηλώνοντας ότι η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και του πληθωρισμού ήταν πιθανό να καθορίσουν οποιαδήποτε νομισματική χαλάρωση.

Ο πρόεδρος της Fed είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα χρειαζόταν πιο πειστική ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στον ετήσιο στόχο του 2%.

Αυτή η ιδέα ενισχύθηκε αργότερα από τα σχόλια του προέδρου της Fed της Minneapolis Neel Kashkari, ο οποίος είπε ότι δεν είδε περισσότερες από δύο ή ακόμη και μία μείωση επιτοκίων φέτος.

Ο Kashkari ανέφερε ανησυχίες για τον κολλώδη πληθωρισμό - μια ρητορική που παρουσιάστηκε από αρκετούς άλλους αξιωματούχους της Fed τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ενώ το δολάριο υποχώρησε απότομα στις συναλλαγές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέκαμψε ήπια κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης, ειδικά μετά τα σχόλια του Kashkari.

Οι τιμές του χρυσού διαπραγματεύονταν επίσης κάτω από τα υψηλά εντός της ημέρας στις 23:33 ET (04:33 GMT). Η προοπτική για υψηλότερα για μεγαλύτερα επιτόκια έχει διατηρήσει ένα περιορισμένο χρονόμετρο σε οποιαδήποτε από τις δοκιμές χρυσού με υψηλά ρεκόρ το περασμένο έτος.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα ήταν πολύ πιο σιωπηλά στο ασιατικό εμπόριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σταθεροποιήθηκαν γύρω στα 913,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου υποχώρησαν ελαφρά στα 24,477 δολάρια η ουγγιά.

Η εστίαση είναι πλέον καθαρά στα βασικά στοιχεία μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αναμένεται την Παρασκευή, για περισσότερες ενδείξεις για την αγορά εργασίας, κάτι που αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο για τη Fed στην προσαρμογή των επιτοκίων.

Ο χαλκός ενισχύθηκε από τα θετικά κινεζικά στοιχεία
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού αυξήθηκαν 0,3% στα 3,8817 δολάρια η λίβρα, λαμβάνοντας υποστήριξη κυρίως από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλκού στον κόσμο σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα ισχυρότερο από το αναμενόμενο για τους δύο πρώτους μήνες του 2024, λόγω υπερβολικής αύξησης των εξαγωγών.

Αλλά ένα βασικό σημείο στήριξης για τον χαλκό ήταν η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των κινεζικών εισαγωγών. Συγκεκριμένα, οι κινεζικές εισαγωγές του κόκκινου μετάλλου αυξήθηκαν κατά 2,6% από έτος σε έτος την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουάριος, υποδεικνύοντας τη διατήρηση της ζήτησης παρά τη σχετικά υποτονική επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-surges-to-record-highs-above-2160-as-powell-touts-rate-cuts-3327877


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →