Οι τιμές του χρυσού ετοιμάζονται για απότομη εβδομαδιαία πτώση καθώς οι έμποροι αμφισβητούν τη μείωση των επιτοκίων Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή, αλλά σημείωσαν απότομη πτώση για την εβδομάδα, καθώς οι αυξανόμενες αμφιβολίες για τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπληξαν το κίτρινο μέταλλο.

Οι τιμές του χρυσού είχαν υποχωρήσει απότομα σε χαμηλό ενός μηνός την Τετάρτη, αλλά βρήκαν κάποια υποστήριξη γύρω στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά εν μέσω κάποιας ζήτησης για ασφαλή καταφύγιο.

Ο χρυσός χτυπήθηκε κυρίως από τους επενδυτές που στράφηκαν προς το δολάριο, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά σχόλια των αξιωματούχων της Fed είδαν τις αγορές να αποτιμήσουν περαιτέρω τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο από την κεντρική τράπεζα.

Αλλά το κίτρινο μέταλλο εξακολουθούσε να είδε κάποια υποστήριξη από τη ζήτηση ασφαλών καταφυγίων, καθώς μια στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε σε νέους δρόμους. Ενώ οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισαν να συγκρούονται με την υπό την ηγεσία του Ιράν ομάδα Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν μετά από μια σειρά επιδρομών.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,1% στα 2.020,91 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληγαν τον Φεβρουάριο παρέμειναν σταθερά στα 2.022,75 δολάρια η ουγγιά στις 00:35 ET (05:35 GMT). Και τα δύο μέσα επρόκειτο να χάσουν περίπου 1,4% το καθένα αυτή την εβδομάδα.

Ο χρυσός βυθίζεται καθώς οι traders μειώνουν απότομα τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων Μαρτίου
Η πίεση στον χρυσό προήλθε κυρίως από την υποχώρηση των προσδοκιών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024. Η τάση έδειξε συνεχείς αντίθετους ανέμους προς το κίτρινο μέταλλο από τα υψηλότερα για μεγαλύτερο επιτόκια, τα οποία αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε ράβδοι άργυρου.

Το εργαλείο Fedwatch της CME έδειξε στους επενδυτές να τιμολογούν με πιθανότητα 51,9% για μείωση 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, απότομα από την πιθανότητα 70,2% που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι έμποροι θα περιορίσουν περαιτέρω τον ενθουσιασμό τους, δεδομένου ότι τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Atlanta Fed Reserve, Ralph Bostic, προσχώρησε επίσης σε μια χορωδία αξιωματούχων που προειδοποιούν ενάντια στα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων και είπε ότι αναμένει η τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μόνο μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed εξακολουθούν να έχουν περισσότερες από 140 μονάδες βάσης χαλάρωση μέχρι το τέλος του έτους και περισσότερες από 50% πιθανότητες για αύξηση του Μαρτίου, επομένως υπάρχει ακόμη πιθανό να υπάρξει κάποια χαλάρωση πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ξανά τη χαλάρωση», αναλυτές. στο ING έγραψε σε ένα σημείωμα.

Οι τιμές του χαλκού εξακολουθούν να πιέζονται από την αδυναμία της Κίνας
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν ελαφρά την Παρασκευή και διαμορφώθηκαν για ένα σιωπηλό τελείωμα της εβδομάδας εν μέσω επίμονων ανησυχιών για τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,3% στα 3,7477 δολάρια η λίβρα.

Οι τιμές του κόκκινου μετάλλου είχαν ξεκινήσει το 2024 με ντόμπρα και είδαν νέα πίεση πωλήσεων αυτή την εβδομάδα μετά από χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αναγνώσεις οικονομικής ανάπτυξης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο.

Η αδυναμία στην Κίνα πρόσθεσε τις ανησυχίες ότι η ζήτηση χαλκού θα αμβλυνθεί φέτος, καθώς οι αγορές ήταν επίσης επιφυλακτικές για τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-set-for-steep-weekly-drop-as-traders-question-march-rate-cut-3277899


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →