Οι τιμές του χρυσού βλέπουν στήριξη στα 2.000 δολάρια καθώς οι αμφιβολίες για τον περιορισμό του Μαρτίου πυροδοτούν μεγάλες απώλειες

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν ελαφρά άνοδο την Πέμπτη, σταθεροποιώντας από την απότομη πτώση αυτή την εβδομάδα, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για τις ΗΠΑ δημιούργησαν αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Το κίτρινο μέταλλο εξάλειψε τα περισσότερα κέρδη που σημειώθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο και κόντεψε να σπάσει κάτω από το πολυπόθητο επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και του δημοσίου ανέκαμψαν αυτήν την εβδομάδα.

Η αυξημένη στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή, επίσης, ελάχιστα ώθησε τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο για χρυσό, με τους εμπόρους αντ' αυτού να στρέφονται προς το δολάριο με την προοπτική υψηλότερων-για-μακρύτερο των αμερικανικών επιτοκίων.

Ωστόσο, οι τιμές του χρυσού βρήκαν κάποια υποστήριξη γύρω στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά και είδαν μια ήπια ανάκαμψη την Πέμπτη.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.008,89 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο σημείωσαν άνοδο 0,2% σε 2.010,40 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 23:56 ET (04:56 GMT). Και τα δύο μέσα διαπραγματεύονταν με πτώση σχεδόν 2% το καθένα για αυτήν την εβδομάδα.

Τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων Μαρτίου υποχωρούν μετά από ισχυρά στοιχεία λιανικών πωλήσεων
Το δολάριο εκτινάχθηκε στα υψηλά ενός μηνός, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν εκτεταμένα κέρδη αφού τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων για τον Δεκέμβριο ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο.

Τα στοιχεία ενίσχυσαν περαιτέρω τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της Fed ότι η ανθεκτικότητα στην οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να διατηρεί τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτή η ιδέα οδήγησε τους επενδυτές να περιορίσουν περαιτέρω τα στοιχήματα ότι η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch. Οι έμποροι τιμολογούν με πιθανότητα 59,8% για μείωση 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, από 67,3% που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού αυξάνοντας το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο.

Ενώ ο χρυσός είχε δει κάποια ανακούφιση τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας για λίγο υψηλά ρεκόρ εν μέσω στοιχημάτων για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων, οι προοπτικές για το κίτρινο μέταλλο γίνονται τώρα αβέβαιες ενόψει των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι τιμές του χαλκού σε χαμηλό 1 μήνα καθώς επιδεινώνεται το κλίμα στην Κίνα
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, η τιμή του χαλκού παρέμεινε σταθερή την Πέμπτη μετά την καταγραφή απότομων απωλειών αυτή την εβδομάδα, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος προς την Κίνα και της πίεσης από το δολάριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληγαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,1% στα 3,7395 δολάρια η λίβρα και διαπραγματεύονταν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το κόκκινο μέταλλο σημείωσε μεγάλες απώλειες αφού ο κορυφαίος εισαγωγέας Κίνα δημοσίευσε ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο, πυροδοτώντας αυξημένες ανησυχίες ότι η χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα θα μειώσει την όρεξή της για χαλκό.

Οι προοπτικές για τον χαλκό μειώθηκαν επίσης από τις ασθενέστερες προβλέψεις για τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων φέτος. Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικών ηλεκτρικών οχημάτων αρχικά θεωρήθηκε ότι θα αποτελέσει βασικό μοχλό των τιμών του χαλκού τα επόμενα χρόνια.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-see-support-at-2000-as-march-cut-doubts-spark-steep-losses-3276855


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →