Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ πάνω από τα 2.300 δολάρια εν μέσω μικτών συνθηκών μείωσης επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν υψηλά ρεκόρ στις αρχές του ασιατικού εμπορίου την Πέμπτη, καθώς το κίτρινο μέταλλο επωφελήθηκε από την αδυναμία του δολαρίου εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ η αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια βοήθησε επίσης τις τιμές.

Οι επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σε συνδυασμό με έναν καταστροφικό σεισμό στην Ταϊβάν, οδήγησαν σε ασφαλή καταφύγια στον τομέα των χρυσών και άλλων πολύτιμων μετάλλων.

Ο χρυσός ενισχύθηκε περαιτέρω από την απότομη πτώση του δολαρίου, καθώς αξιωματούχοι της Federal Reserve επανέλαβαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το 2024, αν και έδωσαν ελάχιστες ενδείξεις για το πιθανό χρονοδιάγραμμα της κίνησης.

Ο χρυσός σποτ ανέβηκε σε υψηλό ρεκόρ των 2.302,58 δολαρίων η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των 2.322,25 δολαρίων η ουγγιά.

Οι τιμές του χρυσού επωφελούνται από το ασθενέστερο δολάριο, η αβεβαιότητα μείωσης των επιτοκίων παραμένει
Οι τιμές του χρυσού υποστηρίχθηκαν από την πτώση του δολαρίου, καθώς ο δείκτης του δολαρίου βυθίστηκε σχεδόν κατά 1% αφού έφτασε σε υψηλό 4-½ μηνών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι μικτές ενδείξεις για τα επιτόκια από τη Fed ήταν ένα βασικό βάρος για το αμερικανικό νόμισμα. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ενώ η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να μειώσει τελικά τα επιτόκια το 2024, έδωσε λίγα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των πιθανών περικοπών.

Αυτή η αβεβαιότητα ενίσχυσε τη ζήτηση για χρυσό, η οποία έφτασε σε υψηλά ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα προχώρησαν επίσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σημείωσαν άνοδο 0,1% στα 953,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου σημείωσαν άνοδο 0,7% στα 27,238 δολάρια η ουγγιά.

Περισσότερα ηχεία της Fed, μισθοδοσίες για μη γεωργικές εκμεταλλεύσεις
Πέρα από τον Πάουελ, άλλα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της Fed πρόκειται επίσης να μιλήσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Τα μέλη του FOMC Michelle Bowman και Thomas Barkin πρόκειται να μιλήσουν σε ξεχωριστές εκδηλώσεις αργότερα την Πέμπτη.

Τα σχόλιά τους έρχονται αφού αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο σταθερός πληθωρισμός είναι πιθανό να καθυστερήσει τυχόν πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων.

Αλλά το κύριο γεγονός αυτή την εβδομάδα θα είναι τα στοιχεία μισθοδοσίας μη γεωργικών προϊόντων για τον Μάρτιο, που αναμένεται την Παρασκευή. Ο σταθερός πληθωρισμός και η ισχύς στην αγορά εργασίας είναι τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα για τη Fed για την αλλαγή των επιτοκίων φέτος.

Περισσότερα στοιχεία για τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι πιθανό να καθορίσουν πόσο ψηλά μπορεί να ωθήσει ο χρυσός, δεδομένου ότι το κίτρινο μέταλλο έχει κινηθεί αντίστροφα προς το δολάριο και τις αποδόσεις του Δημοσίου τα τελευταία δύο χρόνια.
Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →