Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται, υψηλά ρεκόρ λόγω των φόβων Ιράν-Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν στο ασιατικό εμπόριο τη Δευτέρα και ήταν εν όψει υψηλά ρεκόρ, καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια ενισχύθηκε από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αν και η ισχύς του δολαρίου περιόρισε σημαντικά κέρδη στο κίτρινο μέταλλο.

Οι αγορές περίμεναν επίσης να δουν πώς θα απαντούσε το Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν, δεδομένου ότι η επίθεση προκάλεσε περιορισμένες ζημιές και ότι η Τεχεράνη είπε επίσης ότι η κίνηση ολοκλήρωσε την επίθεση κατά του Ισραήλ. Αυτό βοήθησε στον περιορισμό της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,6% στα 2.357,81 δολάρια η ουγγιά, αφού έφθασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.372,62 δολαρίων ανά ουγγιά το Σαββατοκύριακο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Ιουνίου παρέμειναν στα 2.373,0 δολάρια η ουγγιά, αφού έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 2.389,0 δολαρίων η ουγγιά.

Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια στηρίζει τις τιμές του χρυσού
Το μεγαλύτερο σημείο υποστήριξης για τις τιμές του χρυσού ήταν η επίθεση με drone και πυραύλων του Ιράν κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, ως υποτιθέμενη αντίποινα για επίθεση σε ιρανική πρεσβεία στη Συρία.

Η κίνηση σηματοδότησε την πιθανή είσοδο του Ιράν στον μακροχρόνιο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και παρουσίασε την πιθανότητα μεγαλύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει τις ΗΠΑ.

Αλλά το χτύπημα του Ιράν φάνηκε να προκάλεσε περιορισμένες ζημιές στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί υπουργοί φέρεται επίσης να δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να αντεπιτεθούν άμεσα για την επίθεση.

Οι ΗΠΑ φάνηκαν επίσης να κάνουν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης, δηλώνοντας ότι δεν θα εμπλακούν σε καμία ενέργεια αντιποίνων κατά του Ιράν.

Αυτή η ιδέα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου, έθεσε ένα ανώτατο όριο στα μεγαλύτερα κέρδη του χρυσού. Οι προοπτικές του κίτρινου μετάλλου ήταν επίσης κάπως θολές από την προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των αμερικανικών επιτοκίων, μετά από θερμότερες από τις αναμενόμενες τιμές πληθωρισμού την περασμένη εβδομάδα.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα υποχώρησαν τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας υποχώρησαν 0,7% στα 985,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου υποχώρησαν 0,3% στα 28,258 δολάρια η ουγγιά.

Οι τιμές του χαλκού ανάμικτες μετά τα αδύναμα στοιχεία για την Κίνα, τα ράλι του αλουμινίου
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού ήταν ανάμεικτα τη Δευτέρα εν μέσω πιέσεων από το ισχυρότερο δολάριο, καθώς και αδύναμων οικονομικών μηνυμάτων από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν 0,4% στα 9.457,0 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,6% στα 4,2888 δολάρια η λίβρα.

Και τα δύο συμβόλαια παρέμειναν κοντά στα υψηλά 15 μηνών, λόγω των προσδοκιών για πιο περιορισμένες προμήθειες, καθώς πολλά μεγάλα κινεζικά διυλιστήρια σηματοδοτούσαν περικοπές της προσφοράς. Οι ρωσικές εξαγωγές χαλκού επιβλήθηκαν επίσης με νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία αμβλύνθηκε κάπως από τον ασθενή πληθωρισμό και τις εμπορικές αναγνώσεις από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, που έδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη στον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο παρέμεινε ασθενής.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα λόγω της προοπτικής αυστηρότερων προμηθειών, καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5% στα 2.605,0 δολάρια ο τόνος.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-rise-record-highs-in-sight-amid-iranisrael-fears-3377472


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →