Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται κοντά στα 2.400 δολάρια καθώς οι εντάσεις στο M.East τροφοδοτούν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο στο ασιατικό εμπόριο, παραμένοντας κοντά σε υψηλά ρεκόρ, καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο παρέμεινε στηριζόμενη από ανησυχίες για επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Ωστόσο, η άνοδος του δολαρίου περιόρισε τα μεγαλύτερα κέρδη στο κίτρινο μέταλλο, καθώς οι αυξανόμενες προσδοκίες για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια στις ΗΠΑ ώθησαν τις αποδόσεις των ομολόγων.

Παρόλα αυτά, το κίτρινο μέταλλο σημείωσε αστραπιαία κέρδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενισχυμένο κυρίως από την αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.385,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο σημείωσαν άνοδο 0,7% σε υψηλό ρεκόρ των 2.401,50 δολαρίων ανά ουγγιά έως τις 00:17 ET (04:17 GMT). Ο χρυσός σποτ είχε φτάσει στο υψηλό ρεκόρ των 2.431,53 δολαρίων η ουγγιά την Παρασκευή, λίγο πριν το Ιράν εξαπολύσει επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ.

Οι εντάσεις Ιράν-Ισραήλ τονώνουν τη ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο για χρυσό
Η πρόσφατη ανάκαμψη του κίτρινου μετάλλου τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα ήταν «επικείμενη».

Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει άλλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Οι φόβοι για ένα τέτοιο σενάριο τροφοδότησαν τη ζήτηση για χρυσό, ο οποίος θεωρείται παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο για τη σχετική σταθερότητα των τιμών του, ειδικά σε περιόδους παγκόσμιων συγκρούσεων.

Το κίτρινο μέταλλο υποστηρίχθηκε επίσης από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών το περασμένο έτος, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση το 2024.

Ο χρυσός spot διαπραγματεύτηκε 15,5% μέχρι στιγμής το 2024.

Ομιλία Πάουελ ακούγεται καθώς οι φόβοι για τα ποσοστά αυξάνονται
Οι αγορές περίμεναν τώρα μια ομιλία από τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell αργότερα την Τρίτη για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με πιθανές μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Η ομιλία έρχεται λίγο μετά τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις που είδαν τους εμπόρους να αποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Αυτή η αντίληψη περιόρισε κάποια ανοδική πορεία σε χρυσό, καθώς οι έμποροι αγόραζαν δολάρια ως αντιστάθμιση έναντι των δυνητικά υψηλότερων και μακροχρόνιων επιτοκίων των ΗΠΑ.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα αναμειγνύονται την Τρίτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας υποχώρησαν 0,3% στα 981,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου σημείωσαν άνοδο 0,6% στα 28,880 δολάρια η ουγγιά.

Οι τιμές του χαλκού υποχωρούν από υψηλό 22 μηνών μετά από μικτά στοιχεία για την Κίνα
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν από τα υψηλά 22 μηνών την Τρίτη, καθώς τα στοιχεία από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα προσέφεραν ανάμεικτα στοιχεία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησαν 0,3% στα 9.544,50 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,6% στα 4,3515 δολάρια η λίβρα.

Ενώ τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, οι αναγνώσεις της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων για τον Μάρτιο έδειξαν ότι αυτή η δυναμική φαινόταν ήδη να μειώνεται.

Ωστόσο, η προοπτική πιο σφιχτών αγορών χαλκού, μετά την επισήμανση περικοπών της παραγωγής από πολλά κινεζικά διυλιστήρια χαλκού- διατήρησε τις τιμές του χαλκού κοντά στα υψηλά 22 μηνών.

Μεταξύ άλλων μετάλλων, οι τιμές του αλουμινίου μειώθηκαν μετά την προοπτική αυστηρότερων προμηθειών, μετά από αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, ώθησαν τις τιμές στα υψηλά 22 μηνών.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-rise-to-near-2400-as-meast-tensions-fuel-safe-haven-demand-3379307


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →