Οι παγκόσμιες μετοχές διολισθαίνουν ξανά καθώς η ευφορία για τη μείωση των επιτοκίων εξασθενεί

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές επέκτεισαν την πρωτοχρονιάτικη διολίσθηση την Τετάρτη, ενώ το δολάριο παρέμεινε σταθερό, καθώς η αισιοδοξία της αγοράς για τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ υποχώρησε και η τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή επιβάρυνε το κλίμα.

Ο ευρύς δείκτης παγκόσμιων μετοχών της MSCI <.MIWD0000PUS> υποχώρησε 0,3% στο χαμηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν δύο εβδομάδες, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ έδειχναν αδύναμο άνοιγμα για τη Wall Street.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι τα πρόσφατα εκρηκτικά κέρδη για τις μετοχές και τα ομόλογα παραπαίουν, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν 0,7% και οι μετοχές του Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησαν πάνω από 1%.

Η προσοχή αυξανόταν εν όψει της δημοσιοποίησης των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, που αναμένεται στις 19:00 GMT την Τετάρτη, καθώς και μια σειρά από σημαντικά στοιχεία για τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι της Fed τον Δεκέμβριο προέβλεψαν 75 μονάδες βάσης (bps) μειώσεις επιτοκίων το 2024, οδηγώντας τα στοιχήματα στην αγορά χρήματος για περίπου το διπλάσιο του ποσού των περικοπών που προκάλεσαν ένα ράλι μεταξύ των αγορών στο τέλος του έτους.

«Είχαμε αυτό το τρομακτικό μεγάλο ράλι στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι αγορές έπεισαν τους εαυτούς τους ότι θα υπήρχε μια ήπια (οικονομική) προσγείωση, μείωση του πληθωρισμού και ταχεία περιστροφή στις μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο επενδυτικός διευθυντής της AJ Bell, Russ Mold.

«Αλλά εάν έχετε μια απροσδόκητη σκληρή προσγείωση ή μια πληθωριστική έκρηξη, μπορεί να έχετε ένα ελαφρώς διαφορετικό σενάριο, οπότε υποθέτω ότι οι άνθρωποι τώρα σταματούν για προβληματισμό».

Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης εξακολουθούν να έχουν πιθανότητα 70% η Fed να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ από το τρέχον υψηλό 22 ετών από τον Μάρτιο. Ωστόσο, η ανάλυση του Reuters για τα πρόσφατα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed δείχνει ότι, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν σημειώσει βελτιώσεις στον πληθωρισμό και κάποια χαλάρωση των πιέσεων στους μισθούς, οι περισσότεροι δεν είπαν ότι η νομισματική χαλάρωση είναι επείγουσα.

Τα στοιχεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τις προοπτικές, με την έρευνα του ISM για τη μεταποίηση, που αναμένεται αργότερα την Τετάρτη, να δείχνει εάν η κεντρική τράπεζα έχει νέα σήματα ύφεσης για να ανησυχεί. Η έκθεση για τις μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που κινείται στην αγορά των ΗΠΑ αναμένεται την Παρασκευή.

Το κλίμα της αγοράς υπονομεύτηκε επίσης από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι σκοτώθηκε την Τρίτη σε επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, ανέφεραν λιβανικές και παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Γάζα πολύ πέρα από τον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι σκότωσε τον Αρούρι.

Η Maersk της Δανίας και η γερμανική ανταγωνίστρια Hapag-Lloyd δήλωσαν την Τρίτη ότι τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τους θα συνεχίσουν να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα μετά από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία για τις οποίες ευθύνονται οι μαχητές Χούτι.

"Οι καμπύλες προσφοράς εμπορευμάτων, εισροών, ενδιάμεσων προϊόντων και τελικών αγαθών παραμένουν πολύ πιο ασταθείς από ό,τι θα ήθελε κανείς. Επιπλέον, οι δυτικές αγορές εργασίας θα παραμείνουν διαρθρωτικά σφιχτές", ανέφερε η Rabobank σε σημείωμα.

Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης ανέτρεψαν τον δείκτη S&P 500 της Wall Street να ανοίξει χαμηλότερα την Τετάρτη. Ο δείκτης έφτασε σε εντυπωσιακή απόσταση από το υψηλό κλεισίματος όλων των εποχών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν επιθετικές μειώσεις επιτοκίων για το 2024.

Οι μετοχές των μετοχών megacap που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia (NASDAQ:NVDA), Apple και Tesla (NASDAQ: TSLA) υποχώρησαν οριακά στις συναλλαγές πριν από την αγορά. Οι μετοχές της Apple (NASDAQ:AAPL) έφθασαν σε χαμηλό επτά εβδομάδων την Τρίτη μετά την υποβάθμιση των μετοχών της Barclays.

«Δεν νομίζω ότι οι τελευταίες δύο ημέρες σηματοδοτούν μια αλλαγή τάσης, αλλά μια υποχώρηση σε αυτό που είναι πιθανό να είναι μια καλή αρχή της χρονιάς για τις μετοχές», δήλωσε ο Tim Graf, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής για την EMEA, στην State Street (NYSE: STT) Παγκόσμιες Αγορές στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα. Η απόδοση αναφοράς 10 ετών, ένα βαρόμετρο του αναμενόμενου μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού, σημείωσε άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,97%. Έσκασε για λίγο πάνω από το 4% την Τρίτη.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας ήταν σταθερή στο 2% περίπου, ενώ η απόδοση χρυσού 10 ετών στη Βρετανία ήταν μια πινελιά υψηλότερη στο 3,65%

Ο δείκτης του δολαρίου άγγιξε νέο υψηλό δύο εβδομάδων στις 102,49 μονάδες καθώς τα στοιχήματα μείωσης των επιτοκίων χαλάρωσαν και σημείωσαν άνοδο περίπου κατά ένα τέταρτο του τοις εκατό.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,6% στα 142,83 γεν, ενώ το ευρώ διολίσθησε περίπου το ένα πέμπτο του τοις εκατό στα 1,0919 δολάρια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent παρέμειναν σταθερά στα 75,88 δολάρια το βαρέλι καθώς οι προσδοκίες για άφθονη προσφορά αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για διακοπές στα ναυτιλιακά δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας προς το παρόν [O/R].

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,5% στα 2.048 δολάρια η ουγγιά.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/economy/asian-shares-extend-global-selloff-dollar-holds-gains-3265822


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →