Ο χρυσός διολισθαίνει κάτω από τα 2.050 δολάρια καθώς το δολάριο ανακάμπτει εν μέσω αβεβαιότητας της Fed

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν ελαφρά στο ασιατικό εμπόριο την Πέμπτη, αλλά παρέμειναν κάτω από τα βασικά επίπεδα καθώς το δολάριο ανέκαμψε λόγω των αυξανόμενων αμφιβολιών για το πότε ακριβώς η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η πρόβλεψη για τα βασικά στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων κράτησε επίσης τους επενδυτές σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτικούς σχετικά με τις αγορές εκτός του δολαρίου, γεγονός που παρουσίαζε περισσότερους αντίθετους ανέμους σε περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν, όπως ο χρυσός.

Το κίτρινο μέταλλο σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη τις τελευταίες ημέρες του 2023, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο του 2024.

Αλλά το μέταλλο χτυπήθηκε με κάποια κερδοφορία στις αρχές του νέου έτους, ενώ οι έμποροι περιόρισαν επίσης κάπως τις προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.043,68 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημείωσαν άνοδο 0,4% στα 2.050,95 δολάρια η ουγγιά στις 00:24 ET (05:24 GMT). Και τα δύο μέσα υποχώρησαν περίπου 1% τις πρώτες δύο ημέρες του 2024.

Τα λεπτά της Fed παρέχουν λίγη σαφήνεια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων. Αναμένονται μισθοδοσίες
Ο χρυσός εμβάθυνε τις απώλειές του την Τετάρτη, ενώ το δολάριο επέκτεινε την ανάκαμψη αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο έδωσαν λίγες ενδείξεις για το πότε η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.

Ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed είδαν τα επιτόκια να μειώνονται έως και 75 μονάδες βάσης το 2024, φάνηκε να υπάρχει μικρή συναίνεση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε την πρόοδο που είχε σημειώσει προς τη μείωση του πληθωρισμού με τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά το παρελθόν έτος. Ωστόσο, αρκετοί φορείς χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να σημείωσαν την ανάγκη για αυστηρή νομισματική πολιτική βραχυπρόθεσμα, επικαλούμενοι την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ ψύχεται, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed. Η αγορά εργασίας είναι επίσης σχετικά ισχυρή, με τα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αναμένονται αυτήν την Παρασκευή να αναμένεται να παρέχουν περισσότερες ενδείξεις σε αυτό το μέτωπο.

Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε την τιμολόγηση των συναλλαγών με πιθανότητα 65% για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, από την πιθανότητα άνω του 70% που παρατηρήθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Ενώ ο χρυσός είδε κάποια αδυναμία στις αρχές του 2024, παρέμεινε σε άνοδο άνω του 10% μέχρι το 2023. Το κίτρινο μέταλλο αναμένεται να ωφεληθεί από τη χαλάρωση των επιτοκίων φέτος, δεδομένου ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας αγοράς ράβδοι άργυρου.

Ο χαλκός βυθίζεται σε περισσότερους αντίθετους ανέμους της Κίνας
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν περαιτέρω την Πέμπτη, επεκτείνοντας τις πρόσφατες απώλειες εν μέσω πιέσεων από το δολάριο και ανανεωμένων ανησυχιών για τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,5% στα 3,8502 δολάρια η λίβρα.

Το κόκκινο μέταλλο χτυπήθηκε με νέο κύμα πωλήσεων μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Fitch
Ο Fitch υποβάθμισε 4 κινέζους εθνικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, προειδοποιεί για περισσότερες περικοπές
Από Investing.com - 04 Ιανουαρίου 2024 1
Investing.com-- Ο Fitch ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποβάθμισε τις αξιολογήσεις προεπιλογής εκδότη τεσσάρων Κινέζων...

τεσσάρων μεγάλων κινεζικών κρατικών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, επικαλούμενοι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων της Κίνας και την ασυνεπή κρατική υποστήριξη.

Η κίνηση μείωσε περαιτέρω το αίσθημα προς την Κίνα, εγείροντας ανησυχίες ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα θα μπορούσε να μειώσει την όρεξή της για χαλκό.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-slips-below-2050-as-dollar-rebounds-amid-fed-uncertainty-3266797


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →