Ο χρυσός παραμένει σταθερός κάτω από τα 2.050 δολάρια καθώς οι αγορές αναμένουν την έκθεση μισθοδοσίας εκτός των αγροτικών προϊόντων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ελάχιστα στο ασιατικό εμπόριο την Παρασκευή, αφού βυθίστηκαν κάτω από τα βασικά επίπεδα αυτή την εβδομάδα μετά την απότομη ανάκαμψη του δολαρίου, με έμφαση πλέον στα βασικά στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για περισσότερες ενδείξεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2024.

Το κίτρινο μέταλλο παρουσίαζε κάποιες απώλειες για την εβδομάδα μετά από μια ισχυρή ύφεση προς τα τέλη του 2023. Όμως το ράλι απέτυχε να διατηρηθεί εν μέσω απορρόφησης κερδών και αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τα σχέδια της Federal Reserve για μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Οι αγορές μείωσαν ελαφρώς τα στοιχήματα ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του 2024, αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο έδωσαν λίγα στοιχεία για το πότε η τράπεζα σχεδίαζε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Αυτή η τάση προκάλεσε απότομα κέρδη στο δολάριο, με το δολάριο να κατευθύνεται σε εβδομαδιαίο κέρδος άνω του 1% - το καλύτερο από τον Ιούλιο του 2023.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.045,41 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημείωσαν άνοδο 0,1% στα 2.052,05 δολάρια η ουγγιά στις 23:25 ET (03:25 GMT). Και τα δύο μέσα υποχώρησαν μεταξύ 0,8% και 1% αυτή την εβδομάδα.

Αναμένονται μισθοδοσίες για μη γεωργικούς κλάδους καθώς οι αγορές περιορίζουν τα στοιχήματα πρόωρης μείωσης επιτοκίων
Οι αγορές επικεντρώθηκαν πλέον στα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τον Δεκέμβριο, που αναμένεται αργότερα την Παρασκευή. Η μέτρηση αναμένεται να δείξει περισσότερη ψυχραιμία στην αγορά εργασίας, αν και αν οι έμποροι παρέμειναν σε αιχμή λόγω απροσδόκητης ισχύος μετά τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας και τα στοιχεία ιδιωτικών μισθολογίων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η ψυχρή αγορά εργασίας και ο ασθενέστερος πληθωρισμός είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που εξετάζει η Fed για τη μείωση των επιτοκίων. Ενώ τα δύο έχουν ψυχρανθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, οι έμποροι παρέμειναν αβέβαιοι εάν αυτό θα ήταν αρκετό για να τονώσει την επιθετική νομισματική χαλάρωση από τη Fed.

Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε ότι οι traders μείωσαν τα στοιχήματα με περικοπή 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο του 2024 - σε πιθανότητα 62% από πιθανότητα 72% που παρατηρήθηκε πριν από μια εβδομάδα.

Αυτή η ιδέα πυροδότησε απότομα κέρδη στο δολάριο και ώθησε σε κάποια υποχώρηση του χρυσού.

Ωστόσο, το κίτρινο μέταλλο βρισκόταν σε μια ισχυρή τήξη μέχρι τα τέλη του 2023 και τώρα διατηρείται πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για περισσότερο από ένα μήνα. Η χαλάρωση των επιτοκίων αναμένεται να ωφελήσει τις τιμές του χρυσού φέτος, δεδομένου ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας για αγορά χρυσού.

Οι τιμές του χαλκού οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες εν μέσω ισχυρής δολαρίου και αδύναμων PMI
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού καθορίστηκαν για εβδομαδιαίες απώλειες εν μέσω ορισμένων κερδών μετά από ένα ράλι στο τέλος του 2023.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,1% στα 3,8487 δολάρια η λίβρα και υποχώρησαν περίπου 1,1% αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές του κόκκινου μετάλλου επλήγησαν από μια σειρά αδύναμων αναγνώσεων δεικτών από τους διευθυντές αγορών από όλο τον κόσμο, οι οποίες έδειξαν μια διαρκή πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε πολλές μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ.

Οι ασθενείς τιμές PMI από την Κίνα ήταν επίσης βασικό βάρος για τον χαλκό, καθώς τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της χώρας υποχώρησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλκού στον κόσμο, με μια υποτονική οικονομική ανάκαμψη στη χώρα να εντείνει τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης χαλκού.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-steadies-below-2050-as-markets-await-nonfarm-payrolls-report-3267759


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →