Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Σεισμός στην Ιαπωνία, αυξάνεται ο γαλλικός πληθωρισμός, αυξάνονται οι χρεοκοπίες στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Ιαπωνία επλήγη από καταστροφικό σεισμό την Πρωτοχρονιά, ασταθές ξεκίνημα της Wall Street, αυξανόμενος πληθωρισμός στη Γαλλία, συζήτηση για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, άνοδος των χρεοκοπιών, στροφή προς την πράσινη χρηματοδότηση, κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ερυθρά Θάλασσα, η διαφαινόμενη σκιά απρόβλεπτων οικονομικών τάσεων, Ολογραφικός Έλβις. Και πολλά άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Φέτος, το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επηρεαστεί από τις εκλογές και καμία περιοχή δεν θα γλιτώσει. Αυτές οι πολιτικές αβεβαιότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μια στάση αναμονής, με τον κίνδυνο ενός έτους χωρίς [οικονομική] δυναμική», — Ludovic Subran, Chief Economist της Allianz.

Επενδυτικά νέα


🏦 Το ασταθές ξεκίνημα της Wall Street για το 2024: Η Wall Street αντιμετώπισε άλλη μια ταραχώδη μέρα την Τετάρτη, με τον Dow Jones να υποχωρεί σχεδόν 300 μονάδες και τον Nasdaq Composite καθώς και τον S&P 500 να κλείνουν χαμηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το 2024, αντανακλώντας την αβεβαιότητα και την αντίδραση των επενδυτών στα σήματα πολιτικής της Federal Reserve. Οι μετοχές ανέβηκαν ξανά την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας ένα ξεκίνημα με τρενάκι για την πρώτη εβδομάδα του έτους. (CNBC)


🇫🇷 📈 Γαλλικός πληθωρισμός: Εν μέσω αύξησης του κόστους ενέργειας και υπηρεσιών, η Γαλλία σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 4,1% από έτος σε έτος, ευθυγραμμίζοντας με τις προβλέψεις των ειδικών και σηματοδοτώντας μια ευρύτερη πληθωριστική τάση στην ευρωζώνη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ιδιαίτερα για την άνοδο του πληθωρισμού των υπηρεσιών, ο οποίος θεωρείται πιο ακριβής δείκτης των βασικών εγχώριων πιέσεων στις τιμές. Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια πιθανή ήπια ύφεση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα εξελισσόμενα οικονομικά δεδομένα και στην απάντηση της ΕΚΤ σε αυτές τις δυναμικές προκλήσεις. (Bloomberg)


🇺🇸 🏛 Τα πρακτικά της Fed αποκαλύπτουν χαμηλότερους φόβους για τον πληθωρισμό και συζήτηση για την «υπερβολικά περιοριστική» πολιτική. Η συνεδρίαση της Federal Reserve τον Δεκέμβριο του 2023 σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Βασικά στοιχεία από τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης, υπό την ηγεσία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, υποδηλώνουν μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τη φθίνουσα απειλή του πληθωρισμού και τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των σημερινών υψηλών επιτοκίων στην οικονομία. (Reuters)🇺🇸 💸 Οι χρεοκοπίες σε άνοδο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 18% στις αιτήσεις πτώχευσης το 2023, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της εξασθένισης των οικονομικών δικτύων ασφαλείας της εποχής της πανδημίας, με προσδοκίες για συνεχιζόμενη ανοδική τάση το 2024. Στοιχεία από την Epiq AACER, έναν πάροχο δεδομένων πτώχευσης, αποκάλυψαν ότι ο συνολικός αριθμός πτωχεύσεων, συμπεριλαμβανομένων τόσο εμπορικών όσο και προσωπικών πτωχεύσεων, αυξήθηκε σε 445.186 το 2023, από 378.390 το 2022. (Reuters)🍎 Η πρόκληση της Apple για το 2024: αυτό το έτος πιθανότατα θα είναι μια δοκιμασία για τη στρατηγική του τεχνολογικού γίγαντα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας. Η μακροχρόνια εξάρτηση της Apple Inc. από την Κίνα τόσο για την κατασκευή όσο και για το μερίδιο αγοράς βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία το 2024 εν μέσω του συνεχιζόμενου παιχνιδιού γεωπολιτικής ισχύος. Με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τους Κινέζους τεχνολογικούς γίγαντες και την κυβερνητική ώθηση, η ικανότητα της Apple να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά κατά την πλοήγηση σε αυτά τα γεωπολιτικά ύδατα θα είναι μια βασική ιστορία για τους επενδυτές της Apple. (Bloomberg)♻️ Πράσινα κέρδη: Σε μια πρωτοποριακή αλλαγή, οι κορυφαίες τράπεζες του κόσμου συγκέντρωσαν εντυπωσιακά 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση πράσινου χρέους το 2023, ξεπερνώντας τα κέρδη τους από τις παραδοσιακές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή προς τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Αυτή η αύξηση της περιβαλλοντικής χρηματοδότησης ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τέλη ξεπέρασε τα κέρδη από τις συναλλαγές ορυκτών καυσίμων, τα οποία ήταν λιγότερο από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. (Bloomberg)

📸 Η εικόνα της εβδομάδαςΓνώμη
💬 Θα είναι η οικονομία του 2024 τόσο απρόβλεπτη όσο του 2023; Για την Betsey Stevenson, καθηγήτρια δημόσιας πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο στο Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, καθώς φτάνουμε στο 2024, το οικονομικό τοπίο παραμένει τόσο απρόβλεπτο όσο ποτέ, με πιθανές υφέσεις να διαφαίνονται και όμως, εκπληκτικά , λόγοι αισιοδοξίας και γιορτής. Η πρόβλεψη της ύφεσης είναι εμφανώς δύσκολη, όπως απέδειξε το 2023. Πολλοί περίμεναν μια ύφεση λόγω της μακροζωίας της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά απροσδόκητα γεγονότα, όπως η πανδημία, συχνά ανατρέπουν τις προβλέψεις. Φέτος, η αβεβαιότητα συνεχίζεται με πολλούς πιθανούς παγκόσμιους παράγοντες να παίζουν. Ένας συνδυασμός τύχης και ικανότητας έπαιξε ρόλο στο πώς οι ΗΠΑ και ο κόσμος κατάφεραν να εξισορροπήσουν την ανάπτυξη, τη χαμηλή ανεργία και (μερικές φορές σχετικά) τον έλεγχο του πληθωρισμού. Ενώ η πιθανότητα ύφεσης το 2024 παραμένει, η έναρξη του νέου έτους φέρνει μαζί της μια αίσθηση επιτευγμάτων και αιτία γιορτής για την αμερικανική οικονομία. (Bloomberg)

 

Τι άλλο συμβαίνει


🇯🇵 Σεισμός στην Ιαπωνία: Καθώς η Ιαπωνία παλεύει με τον απόηχο ενός καταστροφικού σεισμού την Πρωτοχρονιά, χιλιάδες διασώστες συμμετέχουν σε έναν κρίσιμο αγώνα ενάντια στο χρόνο, προσπαθώντας να βρουν επιζώντες πριν κλείσει το κρίσιμο παράθυρο των 72 ωρών το απόγευμα της Πέμπτης. Ο σεισμός, ο οποίος στοίχισε τουλάχιστον 81 ζωές, έχει πυροδοτήσει μανιώδεις έρευνες για επιζώντες. Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης στις προσπάθειες διάσωσης, δηλώνοντας ότι κινητοποιούνται όλοι οι πόροι για να προσεγγίσουν όσους έχουν παγιδευτεί σε κατασκευές που έχουν καταρρεύσει. (Reuters)🚢 Κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ερυθρά Θάλασσα: Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, που περιλαμβάνει επιθέσεις από μαχητές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχει αναγκάσει μια σημαντική ανακατεύθυνση του παγκόσμιου εμπορίου, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται τα έξοδα αποστολής και εκτεταμένες καθυστερήσεις, τροφοδοτώντας ανησυχίες για ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια κρίσιμη θαλάσσια οδός για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς λόγω της απειλής επιθέσεων, οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν εκτρέψει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο από αυτόν τον βασικό εμπορικό δρόμο της Μέσης Ανατολής. Αυτή η εκτροπή οδήγησε σε αύξηση των ναύλων, πρόσθετες επιβαρύνσεις και παρατεταμένους χρόνους αποστολής. Ο αντίκτυπος είναι τόσο σημαντικός που εγείρει συναγερμούς για πιθανές καθυστερήσεις στην παράδοση των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών προϊόντων, ειδικά εκείνων που αποστέλλονται από και προς την Κίνα. (CNBC)🌊 🌍Κλιματική μετατόπιση. Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται, εκατομμύρια στην Ασία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αντιμετωπίζοντας ένα μέλλον εκτοπισμού και αβεβαιότητας. Μόνο το 2022, συνέβησαν 32,6 εκατομμύρια εσωτερικοί εκτοπισμοί λόγω καταστροφών, αριθμός που επισκιάζει τους 28,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους λόγω συγκρούσεων και βίας. Αυτή η αύξηση του εκτοπισμού είναι 41% υψηλότερη από τον ετήσιο μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετατοπίσεων. (CNBC)

 

Και τελικά...

 🤖 🎸 AI…elvis; Το πνεύμα του Έλβις Πρίσλεϊ, του αδιαμφισβήτητου βασιλιά του ροκ εν ρολ, πρόκειται να συναρπάσει το κοινό για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά μέσα από μια καινοτόμο συναυλιακή εμπειρία ολογράμματος, το "Elvis Evolution", που θα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο με περαιτέρω παραστάσεις προγραμματισμένες για το Λας Βέγκας του Τόκιο. και το Βερολίνο. Αυτό το πρωτοποριακό ολόγραμμα περιγράφεται ως μια καθηλωτική εμπειρία με ένα μείγμα τεχνητής νοημοσύνης και ολογραφικής τεχνολογίας που βασίζεται σε μια συλλογή χιλιάδων προσωπικών φωτογραφιών και οικιακού βίντεο του εμβληματικού μουσικού. (Guardian)Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →