Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν καθώς οι αγορές αμφισβητούν τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων. Δεδομένα πληθωρισμού είναι στην κορυφή

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ είδαν τις αγορές να επανεξετάζουν τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Το κίτρινο μέταλλο σημείωσε αδύναμο ξεκίνημα για το 2024, παρακολουθώντας μια απότομη ανάκαμψη του δολαρίου καθώς οι έμποροι μείωσαν τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Μάρτιο.

Αυτή η ιδέα επιδεινώθηκε από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων την Παρασκευή που δείχνουν ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας - γεγονός που δίνει στη Fed περισσότερο περιθώριο για να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο χρυσός σημείωσε επίσης υψηλό βαθμό κερδοφορίας μετά από μια αρκετά ισχυρή τήξη μέχρι τον Δεκέμβριο. Το κίτρινο μέταλλο έκλεισε το 2023 με κέρδη άνω του 10%.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,5% στα 2.035,69 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο υποχώρησαν 0,4% στα 2.042,25 δολάρια η ουγγιά έως τις 00:00 ET (05:00 GMT). Και τα δύο μέσα έχασαν περίπου 0,9% την πρώτη εβδομάδα του 2024.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ στο επίκεντρο μετά την έκπληξη των μισθολογίων εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Οι αγορές επικεντρώθηκαν πλέον στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, ο οποίος αναμένεται αυτή την Πέμπτη.

Η ανάγνωση, η οποία έρχεται μετά από μια ισχυρή έκθεση μισθοδοσίας, αναμένεται να δείξει μια ανάκαμψη του πληθωρισμού από τον προηγούμενο μήνα.

Οποιεσδήποτε ενδείξεις σταθερού πληθωρισμού προμηνύουν άσχημα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός είναι δύο βασικά σημεία που εξετάζει η κεντρική τράπεζα κατά την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Η Fed είχε επίσης προειδοποιήσει ότι τυχόν σημάδια σταθερού πληθωρισμού και ισχύς στην αγορά εργασίας είναι πιθανό να την εμποδίσουν να μειώσει νωρίς τα επιτόκια.

Το εργαλείο CME Fedwatch έδειξε στους επενδυτές να αποσύρουν τις προσδοκίες τους για περικοπή τον Μάρτιο. Οι έμποροι ανέμεναν τώρα μια πιθανότητα περίπου 63% για μείωση 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, από μια πιθανότητα άνω του 73% που είχε την περασμένη εβδομάδα.

Τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να προαναγγέλλουν μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη πίεση στον χρυσό, η οποία χτυπήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Ενώ η Fed εξακολουθεί να αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τελικά φέτος, οι αναλυτές της ING είπαν ότι απώθησαν προσδοκίες για περικοπή έως τον Μάιο από τον Μάρτιο.

Τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσό, το οποίο δεν προσφέρει καμία απόδοση.

Ο χαλκός ανεβαίνει μετά την αδύναμη έναρξη του 2024, με περισσότερα στοιχεία για την Κίνα
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν έντονα τη Δευτέρα, αφού υποχώρησαν απότομα την πρώτη εβδομάδα του 2024.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 3,8128 δολάρια η ουγγιά, μετά από απώλειες 2,2% την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές επηρεάστηκαν από το ισχυρό δολάριο, καθώς και από τα αδύναμα στοιχεία του δείκτη αγορών από πολλές μεγάλες οικονομίες, ιδιαίτερα από την Κίνα, από τον κορυφαίο εισαγωγέα.

Η Κίνα πρόκειται να δημοσιεύσει περισσότερους οικονομικούς δείκτες αυτή την εβδομάδα, με στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εμπόριο να ανακοινώνονται αυτήν την Παρασκευή. Οι κινεζικές εισαγωγές χαλκού θα αποτελέσουν βασικό σημείο εστίασης για τους εμπόρους του κόκκινου μετάλλου.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-slide-as-markets-question-early-rate-cuts-inflation-data-on-tap-3268746


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →