Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν καθώς το δολάριο ανακάμπτει εν αναμονή των λεπτών της Fed

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο την Τετάρτη, εγκαταλείποντας ένα μέτρο πρόσφατων κερδών καθώς το δολάριο ανέκαμψε εν μέσω κάποιας αβεβαιότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της Federal Reserve το 2024.

Το κίτρινο μέταλλο σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη τις τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης του 2023, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024. Ο χρυσός σποτ διαπραγματευόταν ακόμα εντός 100 δολαρίων από το υψηλό ρεκόρ στην αρχή του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι αγορές φάνηκε να αναζητούν περισσότερη επιβεβαίωση ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στις αρχές του 2024. Αυτό οδήγησε το κίτρινο μέταλλο να παραιτηθεί από ορισμένα πρόσφατα κέρδη, ενώ το δολάριο ανέκαμψε απότομα από σχεδόν τα χαμηλά πέντε μηνών την Τρίτη.

Ο σποτ χρυσός σταθεροποιήθηκε στα 2.064,16 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληγαν τον Φεβρουάριο υποχώρησαν ελαφρά στα 2.072,40 δολάρια η ουγγιά στις 00:04 ET (05:04 GMT). Και τα δύο μέσα έχασαν περίπου 0,3% την Τρίτη.

Τα λεπτά της Fed, οι μισθοδοσίες εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων περίμεναν περισσότερα στοιχεία
Αναμένονται τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο - τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα στη διάρκεια της ημέρας - οι αγορές που διατηρούνται σε ακραία επίπεδα, καθώς οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα πρακτικά μπορεί να μην είναι τόσο βαρετά όσο αναμενόταν.

Ενώ η Fed σηματοδότησε σχέδια για μειώσεις επιτοκίων το 2024, ο πρόεδρος Jerome Powell παρείχε ελάχιστα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα ή την κλίμακα των μειώσεων επιτοκίων.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed είχαν επίσης απωθήσει τις προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας εξακολουθούσαν να είναι σχετικά υψηλές.

Ωστόσο, το εργαλείο CME Fedwatch δείχνει τους εμπόρους να τιμολογούν με σχεδόν 70% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024.

Οι προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων είχαν οδηγήσει σε ένα θεαματικό ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου, ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο.

Ο χρυσός είχε επίσης ένα ισχυρό ράλι τον Δεκέμβριο, και μπορεί να έχει ακόμα περισσότερη ανοδική δυναμική επιφυλάσσεται. Τα χαμηλότερα επιτόκια προμηνύουν καλά το κίτρινο μέταλλο, δεδομένου ότι οι υψηλές αποδόσεις αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσό.

Τα λεπτά της Τετάρτης έρχονται επίσης πριν από τα βασικά στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ανακοινώνονται αυτήν την Παρασκευή, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν περισσότερα στοιχεία στην αγορά εργασίας. Η ψύχραιμη αγορά εργασίας και ο χαμηλότερος πληθωρισμός είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να ζητήσει η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο χαλκός πέφτει στις φρέσκες ανησυχίες της Κίνας
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν ελαφρά την Τετάρτη, επεκτείνοντας τις πρόσφατες απώλειες μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,1% στα 3,8652 δολάρια η λίβρα, απομακρύνοντας περαιτέρω από το υψηλό πέντε μηνών στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι τιμές πιέστηκαν επίσης από την ισχύ του δολαρίου.

Η αδυναμία στην Κίνα ήταν το κύριο σημείο διαμάχης για τις αγορές χαλκού, καθώς η οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID-19 απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να υλοποιηθεί το 2023.

Οι αγορές περίμεναν επίσης τα στοιχεία του δείκτη αγορών των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, τα οποία αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-dip-as-dollar-rebounds-in-anticipation-of-fed-minutes-3265861


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →