Ο χρυσός υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, με τις αγορές να επικεντρώνονται στις δηλώσεις του Πάουελ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, με τις αγορές να επικεντρώνονται στις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ενώ το παλλάδιο επέκτεινε την υποχώρησή του σε χαμηλό πέντε ετών.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,3% στα 1.962 δολάρια ανά ουγκιά στις 09.10 π.μ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,2% στα 1.969 δολάρια.

Η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο για χρυσό μειώνεται καθώς «υπάρχει κάποια αντίληψη ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να περιοριστεί μόνο στο Ισραήλ και τη Χαμάς», δήλωσε ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.

«Η αντίδραση της τιμής του χρυσού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα δει η αγορά τα σχόλια του Πάουελ».

Ο δείκτης δολαρίου (.DXY) σημείωσε άνοδο 0,2% πριν από την ομιλία του Πάουελ, καθιστώντας τα μέταλλα σε τιμές δολαρίου λιγότερο ελκυστικά για άλλους κατόχους νομισμάτων,

Μια σωρεία αξιωματούχων της Fed την Τρίτη διατήρησαν ισορροπημένο τόνο στην επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας, αλλά σημείωσαν ότι θα επικεντρωθούν σε περισσότερα οικονομικά δεδομένα και στον αντίκτυπο των υψηλότερων μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων.

Ο Πάουελ θα μιλήσει στις 9:15 π.μ. ET και στις 2:00 μ.μ. ET την Πέμπτη.

"Προβλέπουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι αναμένει η αγορά το επόμενο έτος... Οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ το επόμενο έτος θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση για χρυσό", δήλωσε ο Gardener.

Τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν την απήχηση για τον χρυσό, που είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν αποδίδει.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε 0,9% στα 22,41 δολάρια η ουγκιά, το παλλάδιο έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2018 στα 1.007 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση. Η πλατίνα υποχώρησε 1,5% στα 878,24 δολάρια.

Και τα δύο μέταλλα χρησιμοποιούνται σε συσκευές ελέγχου των εκπομπών (καταλύτες) στα αυτοκίνητα. Οι αναλυτές αποδίδουν τη διολίσθηση εν μέρει στην αντικατάσταση του παλλάδιου με τη φθηνότερη πλατίνα στα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ ευθύνεται και η ευρύτερη στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα.

«Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στο παλλάδιο δεν είναι ασυνήθιστες λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος της αγοράς και τη χαμηλή ρευστότητά του», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες απεργίες στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να επιβαρύνουν τη ζήτηση.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →