Ο χρυσός υποχώρησε 1% τη Δευτέρα, υπό την πίεση του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός υποχώρησε 1% τη Δευτέρα, υπό την πίεση του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ, αφού ο διοικητής της Federal Reserve, Christopher Waller, προειδοποίησε τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αμβλύνει τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.757 δολάρια ανά ουγκιά, στις 10:04 π.μ.. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,6% στα 1.759 δολάρια.

Ο χρυσός σημείωσε την καλύτερη εβδομαδιαία του άνοδο από τον Μάρτιο του 2020 την περασμένη εβδομάδα, με τις ελπίδες για βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων, αφού τα στοιχεία έδειξαν ψύξη της πίεσης των τιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αναμένετε χαμηλότερες τιμές χρυσού προς το τέλος του έτους, με τους αξιωματούχους της Fed να επαναλαμβάνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και ένα χελιδόνι (χαμηλότερος ΔΤΚ) δεν φέρνει την άνοιξη (τέλος των αυξήσεων της Fed),» είπε ο Giovanni Staunovo αναλυτής της UBS.

«Αυτό πιθανότατα θα στηρίξει και το δολάριο ΗΠΑ και θα αποτελέσει άλλο ένα αντίθετο άνεμο για τον χρυσό. (Και) εάν αυτοί οι παράγοντες υλοποιηθούν, θα περίμενα να υποφέρουν και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Staunovo.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,8%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Ο Waller είπε την Κυριακή ότι η Fed μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως «άμβλυνση» της μάχης της ενάντια στον πληθωρισμό.

Ενώ ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, τα αυξανόμενα επιτόκια τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού καθώς δεν πληρώνει τόκους.

«Η τρέχουσα τιμή του χρυσού φαίνεται επικίνδυνα υψηλή και θα χρειαζόταν μόνο μια μικρή αλλαγή του κλίματος» για να καταρρεύσει γρήγορα η τιμή στα 1.700 δολάρια η ουγκιά, δήλωσε ο αναλυτής της Kinesis Money, Ρούπερτ Ρόουλινγκ.

Εν τω μεταξύ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Fabio Panetta είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά πρέπει να αποφύγει την υπερβολική σύσφιξη καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει την παραγωγική ικανότητα και να βαθύνει την οικονομική ύφεση.

Το ασήμι υποχώρησε από την κορυφή πέντε μηνών και υποχώρησε 1,1% στα 21,44 δολάρια ανά ουγκιά. Η πλατίνα υποχώρησε 1,8% στα 1.011 δολάρια και το παλλάδιο διολίσθησε 2,4% στα 1.991 δολάρια.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →