Ο χρυσός υποχωρεί την Πέμπτη, αλλά παραμένει κοντά στο υψηλό μιας εβδομάδας της προηγούμενης συνεδρίασης.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός υποχωρεί την Πέμπτη, αλλά παραμένει κοντά στο υψηλό μιας εβδομάδας της προηγούμενης συνεδρίασης. Οι αποδόσεις του δολαρίου ΗΠΑ και του δημοσίου υποχώρησαν αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημειώνουν πτώση 0,50% στα 1.818 $. Το δολάριο, το οποίο συνήθως κινείται αντίστροφα προς τον χρυσό, ανέβηκε την Πέμπτη.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς 10ετούς υποχώρησαν από τα υψηλά δύο ετών που σημειώθηκαν νωρίτερα την εβδομάδα.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και 5,5% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση, τον ταχύτερο ρυθμό από το 1982, ενώ αυξήθηκε κατά 0,5% από μήνα σε μήνα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το υψηλότερο από το αναμενόμενο νούμερο του πληθωρισμού αύξησε τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο του 2022, με τρεις ακόμη αυξήσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Υποστηρίζοντας αυτές τις προσδοκίες, ο πρόεδρος της Fed St. Louis James Bullard δήλωσε στη Wall Street Journal ότι τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να δικαιολογηθούν το 2022 εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. Η πρόεδρος της Fed του Cleveland, Loretta Mester, και ο επικεφαλής της Fed της Atlanta, Raphael Bostic, αυξάνουν τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο του 2022.

Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν, ο Πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ και ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Τσαρλς Έβανς είναι μεταξύ των αξιωματούχων της Fed που μίλησαν αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς θα μιλήσει την Παρασκευή.

Η ακρόαση της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για την υποψήφια για αντιπρόεδρο της Fed, Lael Brainard, θα πραγματοποιηθεί επίσης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Στην Ασία-Ειρηνικό, η Τράπεζα της Κορέας θα εκδώσει την πολιτική της απόφαση την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή χρυσού στη Ζιμπάμπουε αυξήθηκε κατά 55,5% το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης από την Αποθεματική Τράπεζα της Ζιμπάμπουε.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι χάνει 0,19% στα 23,09 δολάρια, η πλατίνα υποχωρεί  0,51%, ενώ το παλλάδιο υποχωρεί 1,83%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →