Ο χρυσός σταθεροποιήθηκε την Παρασκευή παρά τις πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και τις αποδόσεις των ομολόγων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός σταθεροποιήθηκε την Παρασκευή παρά τις πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και τις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα επιτόκια ως σήμα επικείμενου παγκόσμιου οικονομικού πόνου.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.925 δολάρια ανά ουγκιά, στις 08.30 π.μ., έχοντας καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 5 Σεπτεμβρίου την Πέμπτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% στα 1.947 δολάρια.

Οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν επισημάνει ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια τόσο υψηλά όσο χρειάζεται για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ακόμη και όταν δύο χρόνια σύσφιξης της παγκόσμιας πολιτικής φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.

«Οι αγορές εξέτασαν τις κεντρικές τράπεζες και είπαν ότι δεν σταματάτε τις αυξήσεις επειδή ο πληθωρισμός έχει χτυπηθεί, σταματάτε επειδή ανησυχείτε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη πρόκειται να σταματήσει», δήλωσε ο Ilya Spivak, επικεφαλής του παγκόσμιου μακροοικονομικού τομέα της Tastylive.

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή αίσθηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν έχει τα πόδια για να σταθεί».

Το δολάριο βρισκόταν κοντά στο ανώτατο όριο έξι μηνών λόγω των προοπτικών υψηλότερων και μακροχρόνιων επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου ανέβηκαν σε υψηλό 16 ετών και οι παγκόσμιες μετοχές είδαν τη χειρότερη εβδομάδα τους σε ένα μήνα.

Οι επενδυτές παραδοσιακά αγοράζουν χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι της οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να τον επιβαρύνουν αφού δεν πληρώνει τόκο.

Οι αγορές είχαν πιθανότητες 45% για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πριν από το επόμενο έτος, ενώ βλέπουν επίσης περίπου 42% πιθανότητα κάποιας χαλάρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν επίσης την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, ενώ περίμεναν τα στοιχεία του βασικού δείκτη αγορών (PMI) από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη αργότερα μέσα στην ημέρα.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι κέρδισε 1,4% στα 23,70 δολάρια ανά ουγκιά και ορίστηκε για την καλύτερη εβδομάδα του σε τέσσερις. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,1% στα 929 δολάρια και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,1% στα 1.277 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →