Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Η Fed διατηρεί σταθερά τα επιτόκια, ο Murdoch αποχωρεί

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Fed σηματοδοτεί μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων το 2023 προτού σταματήσει, οι αποδόσεις των ομολόγων έφθασαν σε υψηλά πολλών ετών, ο χρυσός διατηρείται ισχυρός πάνω από το βασικό επίπεδο στήριξης των 1.900 δολαρίων, ο Murdoch παραιτείται από την προεδρία της Fox Corp. Και άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Τα υψηλότερα επιτόκια της Fed για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – που τώρα στοχεύουν πάνω από το 5% σε 18 μήνες – είναι αρκετά για να διατηρήσουν το καπάκι των 2.000 δολαρίων στις τιμές του χρυσού. Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα των ΗΠΑ εξασθενούν αλλά δεν καταρρέουν όπως σε άλλες χώρες… Το «ψηλότερα για περισσότερο» σίγουρα αυξάνει τους κινδύνους σκληρής προσγείωσης, γεγονός που καθιστά τα πολύτιμα μέταλλα ένα από τα μόνα ασφαλή μέρη για να κρυφτείς».(MKS PAMP)

 

Επενδυτικά νέα

1️⃣ Μια τελευταία φορά. Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά σηματοδότησε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων το 2023 προτού σταματήσει. Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ περιέγραψε σχέδια για αύξηση των επιτοκίων σε διάμεσο 5,6% έως το τέλος του 2023, μια μικρή αύξηση από το τρέχον εύρος του 5,25% εώς 5,5%. (CNBC)

🤔 Αιχμή ή παύση; Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Τράπεζα της Αγγλίας έβαλε φρένο στο 14μηνο ξεφάντωμα των αυξήσεων των επιτοκίων μετά από απροσδόκητα σιωπηλά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε σταθερά αυξήσει τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2021, είχε φτάσει σε υψηλό 15ετίας 5,25% τον Αύγουστο. (CNBC)

📉 Σερί χαμένων. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε την Πέμπτη πτώση 370,46 μονάδων, ή 1,08%, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έφθασαν σε πολυετή υψηλά. (CNBC)

🦾 Ανθεκτικός σε στρεσογόνες στιγμές. Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη λόγω της δέσμευσης της Fed για υψηλότερα επιτόκια, τα οποία ενίσχυσαν το δολάριο ΗΠΑ και αύξησαν τις αποδόσεις των ομολόγων. Ωστόσο, παρά την πτώση αυτή, ο χρυσός κατάφερε να παραμείνει ανθεκτικός πάνω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων.

😫 "A tough slog". Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε μια τολμηρή κίνηση αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 30%, σημειώνοντας ένα σημαντικό άλμα από το προηγούμενο 25%. Αυτή η απόφαση έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει επίμονο διψήφιο πληθωρισμό. Η τουρκική λίρα υποχώρησε ελαφρώς ως απάντηση σε αυτή την είδηση. (CNBC)

🪄Βάλτε τα όνειρά σας σε αναμονή. Στο αποκορύφωμα της έκρηξης του χρηματιστηρίου του 2020, η Apple και η Goldman Sachs έφτιαχναν αθόρυβα μια λειτουργία που θα επέτρεπε στους χρήστες iPhone να αγοράζουν και να πουλούν μετοχές, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, καθώς η αγορά σημείωσε ύφεση, το έργο μπήκε στο ράφι. (CNBC)📸 Η εικόνα της εβδομάδας

Γνώμη
🗻 Οι τιμές είναι σαν τα βουνά. «Τείνουν να εκτοξεύονται και να πέφτουν σαν σε γκρεμό της Παταγονίας, αλλά τώρα υπάρχει μια θεωρία του Table Mountain για ένα μακρύ, επίπεδο οροπέδιο». (Bloomberg Opinion)

 

Τι άλλο συμβαίνει

⚔️ Διαμάχη φίλων. Μια πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της Πολωνίας προς τον ανατολικό γείτονά της. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki άφησε να εννοηθεί ότι θα σταματήσει η δωρεά όπλων στην Ουκρανία και υπάρχουν αμφιβολίες για την επέκταση της υποστήριξης στους Ουκρανούς πρόσφυγες πέραν του 2024. (FT)

👑 Διαδοχή. Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ παραιτείται από τη θέση του προέδρου της Fox and News Corp. μετά από 70 χρόνια στην εξουσία. Σε ηλικία 92 ετών, ο δισεκατομμυριούχος θα αναλάβει τη θέση του επίτιμου προέδρου, ενώ ο γιος του Λάχλαν αναλαμβάνει ως μοναδικός ηγέτης και των δύο εταιρειών. (WSJ)

🌳 Μια σημαντική αναστροφή του κλίματος. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak ανακοίνωσε μια αλλαγή στις πολιτικές του έθνους για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης μιας καθυστέρησης στην απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2030 στο 2035. Ο Sunak ανέφερε την ανάγκη για περισσότερο χρόνο για τα νοικοκυριά να απομακρυνθούν από τους λέβητες αερίου και ανακοίνωσε αύξηση 50% των επιχορηγήσεων σε μετρητά για αναβάθμιση λεβήτων. (The Guardian)

 

Και τελικά...

🪵 Πιο έξυπνος από όσο νομίζετε. Σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη κατά μήκος του ποταμού Κάλαμπο της Ζάμπιας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ξύλο στις κατασκευές πριν από σχεδόν μισό εκατομμύριο χρόνια. Αυτά τα ευρήματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα κατασκευής ξύλινων κατασκευών από τους προϊστορικούς προγόνους μας, αμφισβητούν την ιδέα ότι ήταν αποκλειστικά νομάδες κυνηγοί και συλλέκτες. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →