Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά την Πέμπτη, υποβοηθούμενος από το ασθενέστερο δολάριο, αλλά οι τιμές διατηρήθηκαν κάτω από το ανώτατο όριο των 6 εβδομάδων της περασμένης συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά την Πέμπτη, υποβοηθούμενος από το ασθενέστερο δολάριο, αλλά οι τιμές διατηρήθηκαν κάτω από το ανώτατο όριο των 6 εβδομάδων της περασμένης συνεδρίασης, καθώς το κλίμα κινδύνου βελτιώθηκε μετά την εξασφάλιση κεφαλαίων από την Credit Suisse, το τελευταίο επίκεντρο μιας πιθανής τραπεζικής κρίσης.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.924 δολάρια ανά ουγκιά στις 08.12 π.μ, αφού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου στα 1.937,28 δολάρια την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,1% στα 1.929 δολάρια.

Η Credit Suisse, η οποία πυροδότησε αναταραχή στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υπό τους φόβους της κατάρρευσής της, ανέκαμψε 28% αφού δήλωσε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κεντρική τράπεζα για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ενώ τα νέα είχαν αφαιρέσει λίγο τη λάμψη του χρυσού, ο χρυσός φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε εύλογα σταθερό επίπεδο, δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής Ross Norman.

Ο δείκτης του δολαρίου ήταν 0,2% χαμηλότερος, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές. Οι τιμές του χρυσού στη στερλίνα ξεπέρασαν τα υψηλά ρεκόρ την Τετάρτη, ενώ οι τιμές σε ευρώ υποχώρησαν επίσης.

Ο χρυσός απολάμβανε ένα «ράλι σπασμωδικής κίνησης», πρόσθεσε ο Norman, με το short cover πιθανώς να αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των κερδών, ωστόσο το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές ευνοϊκό για τον χρυσό.

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα την Πέμπτη θα είναι η πρώτη προγραμματισμένη ανακοίνωση πολιτικής μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank με έδρα τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω των αυξημένων επιτοκίων, πυροδότησε φόβους για τραπεζική κρίση.

Οι ευρωπαίοι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένουν σε μεγάλο βαθμό η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα.

Ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμιση έναντι των οικονομικών αβεβαιοτήτων, αν και τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής του περιουσιακού στοιχείου που δεν αποδίδει.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,9% στα 21,98 δολάρια ανά ουγκιά, η πλατίνα κέρδισε 0,4% στα 966 δολάρια ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε 0,6% στα 1.456 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →