Ο χρυσός ανέβηκε πάνω από το βασικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων τη Δευτέρα

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός ανέβηκε πάνω από το βασικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων τη Δευτέρα, ενθαρρυμένος από τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν κάλυψη από την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank των ΗΠΑ.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 1,6% στα 1.897 δολάρια ανά ουγκιά, στις 08.22 π.μ., την υψηλότερη τιμή από τις αρχές Φεβρουαρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 1,7% στα 1.898 δολάρια.

Την Παρασκευή, ο χρυσός αναρριχήθηκε 2% αφού οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν την Silicon Valley Bank που εστιάζει στις τεχνολογικές startup. Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν επίσης την Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη την Κυριακή.

«Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι ο χρυσός παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο καθώς μπορεί να επωφεληθεί από την αβεβαιότητα της αγοράς. Επίσης, οι συμμετέχοντες στην αγορά που αποτιμούν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων αυξάνουν τον χρυσό», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού μηδενικής απόδοσης.

Μετά την κατάρρευση της SVB, οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η Fed δεν θα αυξήσει πλέον το βασικό της επιτόκιο μίας ημέρας κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, σε αντίθεση με την πιθανότητα 70% πριν από την κρίση. Οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν επίσης τιμολογηθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Τα κέρδη του χρυσού δείχνουν ότι κάποιο θεσμικό χρήμα εισήλθε στην αγορά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η τάση θα παρατηρηθεί στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), δήλωσε ο Philip Newman της Metals Focus.

Ο χρυσός βρήκε περαιτέρω αντίκτυπο από την ταυτόχρονη υποχώρηση του δείκτη του δολαρίου, που έκανε το χρυσό φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές.

Εν τω μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από την κατάρρευση της SVB, αλλά ένα ευρύτερο sell-off στο χρηματιστήριο συνεχίστηκε στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Η βραχυπρόθεσμη πορεία για τον χρυσό παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί. Θα εξαρτηθεί από τα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, όπως τα στοιχεία του ΔΤΚ (την Τρίτη)», πρόσθεσε ο Staunovo.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 4,5% στα 21,43 δολάρια ανά ουγκιά, η πλατίνα ήταν 2,9% υψηλότερη στα 987 δολάρια και το παλλάδιο ανέβηκε 2,4% στα 1.411 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →