Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή, καθώς ένα κύμα τραπεζικών κρίσεων ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή, καθώς ένα κύμα τραπεζικών κρίσεων ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές και ενίσχυσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του χρυσού σε τέσσερις μήνες, ενώ τα στοιχήματα σταθεροποιήθηκαν για μια λιγότερο επιθετική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 2% στα 1.957 δολάρια ανά ουγκιά στις 12:04 μ.μ., αφού ανέβηκε 2,4% στα 1.964,73 $ νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022. Ο χρυσός αυξήθηκε περίπου 4,9% αυτήν την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2% στα 1.962 δολάρια.

"Ο χρυσός αυξάνεται λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότερα κακά τραπεζικά νέα το Σαββατοκύριακο και ελπίζει ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ έχει επισημάνει την ευπάθεια των τραπεζών σε απότομα υψηλότερα επιτόκια, ενώ η καταστροφή των μετοχών της Credit Suisse (CSGN.S) έχει βαθύνει την αναταραχή στην αγορά.

«Ο χρυσός είναι πιθανό να λάμψει μέσα από το χάος καθώς οι επενδυτές υιοθετούν μια επιφυλακτική στάση», δήλωσε ο Lukman Otunuga, ανώτερος ερευνητικός αναλυτής της FXTM.

Το δολάριο και οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν, καθιστώντας τον χρυσό μια πιο ελκυστική επένδυση. Ενώ θεωρείται αντιστάθμιση έναντι των οικονομικών αβεβαιοτήτων, το κόστος ευκαιρίας του χρυσού αυξάνεται όταν τα επιτόκια αυξάνονται.

Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 22 Μαρτίου, παρά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την ισχυρή πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι διχάστηκαν σχετικά με τους κινδύνους για την άποψη των τερματικών επιτοκίων.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι ορίστηκε για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία άνοδο μεταξύ των τεσσάρων πολύτιμων μετάλλων. Πρόσθεσε 1,9% στα 22,14 δολάρια ανά ουγκιά. Η πλατίνα υποχώρησε 0,2% στα 971 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 2,2% στα 1.400 δολάρια.

«Η ξαφνική σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών δεν θα βοηθήσει το παλλάδιο, του οποίου η χρήση είναι σε μεγάλο βαθμό βιομηχανική αν και τεχνικά βρίσκεται στο πολύτιμο συγκρότημα», είπε ο Wong, προσθέτοντας ότι και η πλατίνα είχε μια χρόνια χαμηλής απόδοσης και αγωνίζεται να κρατήσει τη φήμη της».

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →