Ο χρυσός έφτασε σε χαμηλό πέντε μηνών την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν μια ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός έφτασε σε χαμηλό πέντε μηνών την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν μια ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ και ενίσχυσαν τις προοπτικές ότι η Federal Reserve μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά φέτος.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.893 δολάρια ανά ουγκιά στις 08,25 π.μ., καθώς ορισμένοι επενδυτές αγόρασαν στις βουτιές, αλλά παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου στα 1.888,30 $. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,2% στα 1.924 δολάρια.

«Ο χρυσός χτυπιέται από μια τέλεια καταιγίδα με πολλούς αρνητικούς παράγοντες που αναμφισβήτητα τρέφονται από τον εαυτό τους, κάτι που αυτοενισχύεται», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής Ross Norman.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούλιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν διχασμένοι σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, με τους «περισσότερους» να εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στη μάχη κατά του πληθωρισμού έναντι των κινδύνων για την οικονομία.

Το δολάριο κυμάνθηκε κοντά στο ανώτατο όριο δύο μηνών και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, καθώς οι αντιληπτοί κίνδυνοι ύφεσης υποχώρησαν επίσης μετά τα ισχυρά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. 

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τον χρυσό πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές και οι υψηλότερες αποδόσεις επιβαρύνουν επίσης το χρυσό που δεν αποδίδει.

«Εν ολίγοις, η αγορά χρυσού έχει κλονιστεί», είπε ο Norman, προσθέτοντας «το αν η Fed θα συνεχίσει πραγματικά με μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο δεν έχει σημασία για τον χρυσό, καθώς η ζημιά έχει γίνει».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε πιθανότητα 37% για άλλη μια αύξηση το 2023 και 58% πιθανότητα η Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για το υπόλοιπο του 2023, όπως έδειξε το εργαλείο CME FedWatch.

«Οι αγορές αναζητούν ρωγμές στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ για να αλλάξουν πραγματικά την τρέχουσα τροχιά και μέχρι τότε, ο χρυσός μπορεί να παραμείνει υπό πίεση», έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής της DailyFX, Warren Venketas.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 1% στα 22,61 δολάρια η ουγκιά, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Ιούλιο, ενώ η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,8% στα 889 δολάρια αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Το παλλάδιο σημείωσε αύξηση 0,4% στα 1.213 δολάρια


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →