Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Η Nvidia αγγίζει την κεφαλαιοποίηση 2T $, η γερμανική οικονομία σε δύσκολα νερά

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Nvidia καλπάζει στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, πυροδοτώντας το τεχνολογικό ράλι της Wall Street, ο χρυσός υποχωρεί καθώς το δολάριο σταθεροποιείται μετά τα στοιχεία των ΗΠΑ που δείχνουν ανθεκτική οικονομία, οι οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας εξασθενούν με μείωση των προβλέψεων ανάπτυξης. Και πολλά άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Η διαδρομή του χρυσού προς τα 3.000 $/ουγγιά θα είναι μια ταχεία επιτάχυνση της υπάρχουσας αλλά αργής τάσης: η αποδολαριοποίηση από τις κεντρικές τράπεζες των Αναδυόμενων Αγορών που με τη σειρά της οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης το δολάριο ΗΠΑ». - Αναλυτές της Citi

Επενδυτικά νέα


🏦 Η Fed είναι προσεκτική στις μειώσεις των επιτοκίων εν μέσω αισιοδοξίας για τον πληθωρισμό. Αξιωματούχοι της Federal Reserve, στην τελευταία τους συνάντηση αυτή την εβδομάδα, τόνισαν μια προσεκτική προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερα στοιχεία πριν από την χαλάρωση της πολιτικής. Παρά τα σημάδια σημαντικού αποπληθωρισμού στα πρόσφατα στοιχεία, η Fed επιδιώκει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μια βιώσιμη κίνηση προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2% προτού σκεφτεί τις μειώσεις των επιτοκίων. (CNBC)📉 Ο χρυσός υποχωρεί υπό πίεση από το ισχυρότερο δολάριο. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε την Πέμπτη από το υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στα 2.024,90 δολάρια η ουγγιά καθώς το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε μετά την απροσδόκητη πτώση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, υποδηλώνοντας μια ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και η τεχνική ανάλυση υποδηλώνει ένα ισχυρό επίπεδο στήριξης περίπου στα 2.000 δολάρια για τον χρυσό. 


⬆️ Οι αναλυτές της Citi λένε ότι ο χρυσός μπορεί να φτάσει τα 3.000 δολάρια και το πετρέλαιο τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα σε 12-18 μήνες. Αυτό οφείλεται σε τρεις πιθανούς καταλύτες: τις αυξημένες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, τον στασιμοπληθωρισμό ή μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση. Οι κεντρικές τράπεζες, ειδικά από τις αναδυόμενες αγορές, ενδέχεται να διπλασιάσουν τις αγορές χρυσού, ενισχύοντας δυνητικά τη ζήτηση χρυσού σημαντικά. Μια απότομη ύφεση θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να μειώσει δραματικά τα επιτόκια, ευνοώντας τον χρυσό, ενώ ο στασιμοπληθωρισμός παραμένει ένας λιγότερο πιθανός παράγοντας. Για το πετρέλαιο, οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι βαθύτερες περικοπές του ΟΠΕΚ+ ή οι διακοπές σε βασικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές στα 100 δολάρια. Η σύγκρουση στο Ισραήλ και η κατάσταση του Ιράκ επισημαίνονται ως πιθανοί κίνδυνοι για την προμήθεια πετρελαίου. (CNBC)🇺🇸 Η απόδοση του ομολόγου κυμαίνεται εν μέσω αβεβαιότητας μείωσης επιτοκίων. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,703% την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις μελλοντικές μεταβολές των επιτοκίων μετά τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, τα οποία προέτρεπαν προσοχή έναντι των πρόωρων μειώσεων επιτοκίων. Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν αμβλύνει τις ελπίδες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων, με τις προσδοκίες της αγοράς να κλίνουν τώρα προς μια μείωση του Ιουνίου. (CNBC)🇩🇪 Η Γερμανία πλέει σε «δύσκολα νερά» με την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2024 να μειώνεται στο 0,2%. Η Γερμανία μείωσε δραματικά τις προσδοκίες της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2024 σε μόλις 0,2%, μια σημαντική πτώση από το προηγουμένως εκτιμώμενο 1,3%. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ απέδωσε τις προσεκτικές προβλέψεις σε ένα ασταθές παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, στην υποτονική ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και στην αύξηση των επιτοκίων που επηρεάζουν τις επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα. (CNBC)📈 Το AI Surge της Nvidia. Η έκθεση κερδών του τέταρτου οικονομικού τριμήνου της Nvidia ξεπέρασε τις προσδοκίες με μια εκπληκτική αύξηση εσόδων κατά 265%, φτάνοντας τα 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Ο κατασκευαστής τσιπ επέστρεψε ως η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία των ΗΠΑ καθώς οι μετοχές της εκτινάχθηκαν 15% στο υψηλό ρεκόρ των 780,85 $. (CNBC)

 

📸 Η εικόνα της εβδομάδαςΓνώμη
🤔 Σε κίνδυνο το παγκόσμιο Διαδίκτυο. Μια πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε την ευπάθεια σε δολιοφθορές, του υποθαλάσσιου καλωδιακού δικτύου του κόσμου, απαραίτητου για το Διαδίκτυο και την παγκόσμια χρηματοδότηση, ιδιαίτερα από ρωσικά υποβρύχια. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά τα καλώδια, που μεταφέρουν πάνω από το 95% των παγκόσμιων επικοινωνιών, παρουσιάζουν πιο άμεσο κίνδυνο για την παγκόσμια συνδεσιμότητα. «Δεν είναι δορυφόροι στον ουρανό, αλλά σωλήνες στον πυθμένα του ωκεανού που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας», γράφει ο Τζέιμς Σταυρίδης, αρθρογράφος του Bloomberg Opinion.

 

Τι άλλο συμβαίνει


🛳️ Οι Χούτι κλιμακώνουν τις θαλάσσιες απειλές. Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης δεσμεύονται να εντείνουν τις επιθέσεις σε θαλάσσια πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αντικατοπτρίζοντας την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι επιχειρήσεις στην Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ και στον Κόλπο του Άντεν συνεχίζονται, κλιμακώνονται και είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι, ο ηγέτης της οργάνωσης σε δήλωση του. Οι μήνες των επιθέσεων έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και εκτοξεύουν τα κόστη ναυτιλίας σε υψηλότερο επίπεδο. (Reuters)🇬🇧 Χάος στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το βρετανικό κοινοβούλιο ξέσπασε σε αναταραχή την Πέμπτη, με τους νομοθέτες από μεγάλα κόμματα να συγκρούονται για διαδικαστικές αποφάσεις, οδηγώντας σε μια άνευ προηγουμένου αποχώρηση. Η σύγκρουση επικεντρώθηκε σε πρόταση του SNP για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς να προτείνουν διαφορετικούς όρους. Η ασυνήθιστη απόφαση της ομιλήτριας Λίντσεϊ Χόιλ να επιτρέψει την ψηφοφορία και για τις δύο τροπολογίες πυροδότησε κατηγορίες για μεροληψία και «συνταγματική κρίση», υπογραμμίζοντας τον βαθύ διχασμό σχετικά με τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. (Reuters)🇩🇪 Απόφαση του Γερμανού Ταύρου. Οι Γερμανοί νομοθέτες ενέκριναν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όπλων μεγάλου βεληνεκούς, ωστόσο έχουν απορρίψει ιδιαίτερα την ώθηση της αντιπολίτευσης να προμηθεύσει πυραύλους κρουζ Taurus. Αυτή η απόφαση αντανακλά την επιφυλακτική στάση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ενάντια στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, παρά τη συνεχιζόμενη ανάγκη της Ουκρανίας για υποστήριξη σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή. (Reuters)🇷🇺 Η Ρωσία σηματοδοτεί ότι μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει το Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις προφανώς πρόκειται να προχωρήσουν βαθύτερα στην Ουκρανία, στοχεύοντας στρατηγικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, και ενδεχομένως στο Κίεβο στο μέλλον, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. "Θα είναι το Κίεβο; Ναι, μάλλον θα έπρεπε να είναι το Κίεβο. Αν όχι τώρα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως σε κάποια άλλη φάση της εξέλιξης αυτής της σύγκρουσης", είπε.

 

Και τελικά...


🐳 Μυστικά τραγουδιού φαλαινών. Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από τα στοιχειωμένα τραγούδια των φαλαινών, των ευγενικών γιγάντων του ωκεανού, που αντηχούν πέρα από τον ωκεανό. Σε αντίθεση με τις οδοντωτές φάλαινες, οι φάλαινες μπαλίν κάνουν τους ήχους τους χρησιμοποιώντας έναν ειδικό λάρυγγα με ένα μοναδικό μαξιλάρι λίπους και μυών, όπως και οι άνθρωποι. "Αυτές οι φάλαινες είναι από τα πιο εντυπωσιακά ζώα που έχουν περιπλανηθεί ποτέ στον πλανήτη μας. Είναι εξαιρετικά έξυπνα, κοινωνικά ζώα... που έχουν τη σπάνια ικανότητα να μαθαίνουν νέα τραγούδια και να διαδίδουν τη φωνητική τους κουλτούρα σε ολόκληρο τον πλανήτη", δήλωσε ο βιολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, Coen. Elemans. (Reuters)Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

 

 

 

 

 

 

 

 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →