Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Χρυσό Ράλι, άκρως απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ διέρρευσαν στο Διαδίκτυο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός φτάνει σε υψηλό 1 έτους εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών ανησυχιών, απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μακρόν αντιμετωπίζει αντιδράσεις για τα σχόλια του στην Ταϊβάν. Κι άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
1. "Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι σου όταν όλοι γύρω σου χάνουν το δικό τους, θα γίνεις άντρας, γιε μου!" Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
2. «Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι σου όταν όλοι γύρω χάνουν το δικό τους, δεν έχεις καταλάβει την κατάσταση». John Authers Bloomberg


Επενδυτικά νέα

🇺🇸   Ακόμα μακρύς ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed παρουσίασαν μεγαλύτερη επίδραση, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας. Παρόλο που ο πληθωρισμός φαίνεται να μειώνεται, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον βασικό στόχο του 2%. (CNBC)

Ράλι χρυσού. Ενόψει των αυξανόμενων οικονομικών ανησυχιών, ο χρυσός εκτινάχθηκε σε υψηλό 1 έτους την Πέμπτη στα 2.042,49 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022.

📈 Ανεβαίνουν και οι μετοχές. Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη μετά τον μετριασμό του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού και την αύξηση των εβδομαδιαίων αιτημάτων ανεργίας, φέρνοντας κάποια ανακούφιση στους επενδυτές που ανησυχούν για τις αυξήσεις των επιτοκίων. (Reuters)

🛢️ Περικοπή-Έκπληξη. Οι απροσδόκητες περικοπές από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη - και οι αναλυτές λένε ότι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα πληγούν περισσότερο εάν οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι. (CNBC)

🫵 Συνεχίστε να πιέζετε. Όσο ο βασικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η Fed θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει, λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. (CNBC)

👼 Σχέδιο Ανάστασης. Η FTX, η χρεοκοπημένη εταιρεία κρυπτογράφησης, έχει ανακτήσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ρευστά στοιχεία κρυπτογράφησης, μια αύξηση άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιανουάριο, δήλωσε ο δικηγόρος της την Τετάρτη. (Reuters)

 

📸 Η εικόνα της εβδομάδας

Γνώμη
🧌  Παράδεισος των Τρόλ . «Ο ιδιοκτήτης του Twitter δημιουργεί ένα μέρος όπου οι πιο θορυβώδεις και τραχείς δίνουν τον τόνο και ο σκύλος του είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος». (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🛑 Διαβαθμισμένο. Τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν αποκάλυψαν μια αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τις αδυναμίες της Ουκρανίας στα όπλα και την αεράμυνα της και προβλέποντας ότι ο πόλεμος είναι πιθανό να διαρκέσει μετά το 2023. (Reuters)

Ο Μακρόν φεύγει σαστισμένος από την Ταϊβάν. Ο Γάλλος πρόεδρος, σε ένα σχόλιο που είχε σκοπό να καταδείξει την ευρωπαϊκή ενότητα για την πολιτική της Κίνας, προειδοποίησε ότι δεν θα παρασυρθεί σε μια κρίση για την Ταϊβάν που οδηγείται από έναν «αμερικανικό ρυθμό και μια κινεζική υπερβολική αντίδραση». Αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση στην Ταϊβάν, ενώ η Κίνα την χαρακτήρισε «λαμπρή απόφαση». (Reuters)

🫅 Ειδική περιποίηση. Σύμφωνα με ηχογράφηση που διέρρευσε, φαίνεται ότι τα μέλη του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας έλαβαν οδηγίες να δώσουν προτεραιότητα στον γιο ενός ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ, μετά την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για ενίσχυση χρηματοδότησης 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον οργανισμό. (The Guardian)

🤖 Κανόνες AI. Ο Chuck Schumer, ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ανακοίνωσε ότι εργάζεται στη σύνταξη κανόνων σε σχέση με τη τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και την εκπαίδευση, καθώς η χρήση προγραμμάτων AI όπως το ChatGPT γίνεται ευρέως διαδεδομένη. (Reuters)

Και τελικά...Τα μυστικά του πρώιμου σύμπαντος. Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν διάφορα παρατηρητήρια, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA, έκαναν μια εξαιρετική ανακάλυψη: ένα ζευγάρι συγχωνευμένων γαλαξιών που περιέχουν δύο βαρυτικά δεσμευμένα κβάζαρ. Αυτά τα κβάζαρ ήταν παρόντα όταν το σύμπαν ήταν μόλις 3 δισεκατομμυρίων ετών, μια εποχή που οι γαλαξίες συχνά συγκρούονταν και συγχωνεύονταν. (NASA)

Δεν θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα καθώς η ομάδα του xrisos.gr θα συμμετέχει για 2 εβδομάδες σε διεθνείς εκθέσεις εμπόρων πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη αναζητώντας τρόπους να γίνουμε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα.

Η καθημερινή αρθρογραφία μας στο LATEST NEWS και τα άρθρα μας στο FOCUS θα ξανά είναι μαζί σας από τις αρχές Μαΐου.

Καλό Πάσχα.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →