Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Χρηματιστήρια Rollercoaster, Η Liz Truss παραιτείται

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Το χρηματιστήριο βρίσκεται σε μια βόλτα με τρενάκι, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει σε υψηλό 40 ετών, η Liz Truss παραιτείται από πρωθυπουργός μετά από λιγότερο από 7 εβδομάδες στην εξουσία. Κι άλλα.


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Η πρώτη πανάκεια για ένα κακό διαχειριζόμενο έθνος είναι ο πληθωρισμός του νομίσματος· η δεύτερη είναι ο πόλεμος. Και τα δύο φέρνουν μια προσωρινή ευημερία, και τα δύο φέρνουν μια μόνιμη καταστροφή. Αλλά και τα δύο είναι το καταφύγιο των πολιτικών και οικονομικών οπορτουνιστών", Ερνέστ Χέμινγουεϊ


Επενδυτικά νέα

⭐ Πτώση χρυσού. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων την Τετάρτη, πιεσμένη από το ράλι των αποδόσεων του δολαρίου και του δημοσίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις προοπτικές επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed.

🎢 Το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα «rollercoaster στο πουθενά». Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,85% για να κλείσει στις 10.680,51 μονάδες την Τετάρτη. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,67% στις 3.695,16 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 0,33%, για να κλείσει την ημέρα στις 30.423,81 μονάδες. Παρά τις απώλειες, και οι τρεις μέσοι όροι παραμένουν ανοδικοί για την εβδομάδα. (CNBC)

📈 Πάμε… Και πάλι. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επανέρχεται σε υψηλό 40 ετών: ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της χώρας έφτασε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, αφού υποχώρησε για λίγο στο 9,9% τον Αύγουστο. Ένας δύσκολος χειμώνας είναι στον ορίζοντα καθώς η κρίση κόστους ζωής στη χώρα συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. (CNBC)

🤔 Αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ: Οι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street έχουν διιστάμενες απόψεις για το μέλλον του χρηματιστηρίου. Ενώ ο Mike Wilson της Morgan Stanley λέει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα πρέπει να δουν ένα βραχυπρόθεσμο ράλι, ο Marko Kolanovic της JPMorgan Chase & Co είναι πιο προσεκτικός για τους επόμενους μήνες, επικαλούμενος αυξανόμενους κινδύνους από τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας και τη γεωπολιτική. (Bloomberg)

🇺🇸  Ο σοφός μπορεί να αλλάξει γνώμη, ο πεισματάρης ποτέ. Οι οικονομολόγοι της Wall Street εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, παρόλο που αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τους επόμενους μήνες. (Bloomberg)

Ο κρυπτό-χειμώνας εντείνεται; Το Bitcoin θα μπορούσε να σπάσει κάτω από το επίπεδο υποστήριξής των 18.000$, πιθανώς να πέσει στα 6.000 δολάρια, λένε ορισμένοι αναλυτές. (Kitco)

🏠 Όχι υποθήκη, παρακαλώ. Καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, η ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, η οποία σημείωσε πτώση τέσσερις συνεχόμενους μήνες, υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997. (CNBC)

Γνώμη

🇮🇹 Η Giorgia Meloni της Ιταλίας ακολουθεί την Liz Truss; «Πιθανές φορολογικές περικοπές, ένας σπασμωδικός συνασπισμός και διαμάχες με φίλους και γείτονες είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για τις αγορές ομολόγων να αναμετρηθούν με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ρώμης». (Bloomberg Opinion)

Τι άλλο συμβαίνει

🇬🇧 Τελείωσε τόσο σύντομα. Μετά από μόλις έξι εβδομάδες ως πρωθυπουργός, η Η Liz Truss ανακοίνωσε την παραίτησή της. Θα γίνουν εκλογές για την ηγεσία εντός μιας εβδομάδας, είπε. (Independent)

🦠Ο Covid είναι ακόμα εκεί έξω. Το Πεκίνο έχει εντείνει τα μέτρα κατά του Covid, ενισχύοντας τους δημόσιους ελέγχους και κλείνοντας ορισμένες κατοικίες μετά τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων. (The Guardian)


Και τελικά...

Γιατί είσαι ένας ουρανός γεμάτος αστέρια. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε ένα εκπληκτικό και εξαιρετικά λεπτομερές τοπίο των εμβληματικών Pillars of Creation σε νέες σειρές φωτογραφιών που κυκλοφόρησε από τη NASA.
                                            James Webb telescope

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →