Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Το νέο εργαλείο AI της CIA, ο χρυσός υπό πίεση

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η CIA αναπτύσσει ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστεί την Κίνα, η Amazon επενδύει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη της Anthropic, το ισχυρότερο δολάριο ασκεί πίεση στον χρυσό. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν καλά την τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να αυξήσουν την αύξηση της παραγωγικότητάς τους έως και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο για μια δεκαετία μετά την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Neil Shearing της Capital Economics:
«Μαζί με τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, η αύξηση της παραγωγικότητας των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί σε πάνω από 2% ετησίως τη δεκαετία του 2030. Αντίθετα, οικονομικοί, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες σημαίνουν ότι ο ρυθμός υιοθεσίας είναι πιθανό να είναι πιο αργός στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται κάπου μεταξύ των ΗΠΑ και της ευρωζώνης».

 

Επενδυτικά νέα

Το δολάριο φτάνει στο υψηλό 10 μηνών, ασκώντας πίεση στον χρυσό. Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Τετάρτη στο χαμηλότερο σημείο τους σε πάνω από ένα μήνα, καθώς το δολάριο συνέχισε την άνοδό του, με τις αγορές να αναμένουν μεγαλύτερη περίοδο αυξημένων επιτοκίων.

🌍 Παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών. Μετά από ένα απότομο selloff που είχε κλονίσει τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα, την Τετάρτη οι αγορές έχουν ανακτήσει κάποια ψυχραιμία καθώς η αίσθηση ηρεμίας επέστρεψε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ παρουσίασαν άνοδο 0,3%, με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να βυθίζεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών - ένα τεχνικό σημάδι που υποδηλώνει ότι ο δείκτης μπορεί να έχει υπερπουληθεί και θα μπορούσε να δει ανάκαμψη. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe (VIX), κοινώς γνωστός ως δείκτης φόβου της Wall Street, υποχώρησε αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο. (Bloomberg)

📉 Μια διαφαινόμενη διακοπή λειτουργίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια επικίνδυνη θέση, πιο ευάλωτες από ό,τι ήταν κατά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας το 2011, προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης της S&P. Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για το κλείσιμο της κυβέρνησης την 1η Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy αντιμετωπίζει ένα τεντωμένο σκοινί για να συγκεντρώσει υποστήριξη για ένα νομοσχέδιο δαπανών, με τα σκληρά δεξιά μέλη του κόμματός του να απαιτούν βαθύτερες περικοπές στις εγχώριες δαπάνες 😉 (CNBC)

🤖 Το ChatGPT σπάει τα όρια. Το ChatGPT του OpenAI έχει υποστεί μια σημαντική μεταμόρφωση, επεκτείνοντας τις δυνατότητές του ώστε να «βλέπει, να ακούει και να μιλάει». Αυτή η τελευταία ενημέρωση, η πιο ουσιαστική από την εισαγωγή του GPT-4, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να συμμετέχουν σε φωνητικές συνομιλίες με το ChatGPT μέσω της εφαρμογής του για κινητά, προσφέροντας μια επιλογή από πέντε συνθετικές φωνές για απαντήσεις. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν πλέον να μοιράζονται εικόνες με το ChatGPT και να αναζητούν ανάλυση ή να εστιάζουν σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, βελτιώνοντας τη χρησιμότητα του chatbot. (CNBC)

🕵️‍♀️ Η CIA αναπτύσσει το δικό της εργαλείο AI για να ανταγωνιστεί την Κίνα στην αναζήτηση πληροφοριών. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) ετοιμάζεται να εισαγάγει ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, παρόμοιο με το ChatGPT του OpenAI, για να ενισχύσει την πρόσβαση των αναλυτών στη νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα. Το τμήμα Open-Source Enterprise της CIA σχεδιάζει να προσφέρει αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να πλοηγηθεί στον τεράστιο όγκο των δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων και να παραμείνει ανταγωνιστική με τις φιλοδοξίες τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας. (Bloomberg)

💸 Η επιθετική κίνηση AI της Amazon. Σε ένα τολμηρό βήμα, ο τιτάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon εισφέρει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην πρωτοπόρο της τεχνητής νοημοσύνης, Anthropic, εξασφαλίζοντας παράλληλα μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη δυναμική εισβολή της Amazon στην τεχνητή νοημοσύνη, τοποθετώντας τον εαυτό της ώστε να ταιριάζει με ανταγωνιστές όπως η Microsoft και η Google. (CNBC)

🇨🇳 Κρίση Evergrande. Ο Hui Ka Yan, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της χτυπημένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group, έχει τεθεί υπό αστυνομικό έλεγχο, σύμφωνα με γνώστες του θέματος. Ο Χούι τέθηκε υπό κράτηση από τις κινεζικές αρχές νωρίτερα αυτό το μήνα και επί του παρόντος υπόκειται σε οικιακή επιτήρηση, μια μορφή αστυνομικής δράσης που δεν συνιστά επίσημη κράτηση, αλλά επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στις δραστηριότητές του. (Bloomberg)

🛢Ψηλά έτους ! Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και ένα χρόνο, λόγω της συρρίκνωσης των αποθεμάτων αργού σε έναν βασικό κόμβο αποθήκευσης, το Cushing της Οκλαχόμα. Τα αποθέματα αργού εκεί μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια, κοντά στο ελάχιστο λειτουργικό επίπεδο, μειωμένα κατά 943.000 βαρέλια από την προηγούμενη εβδομάδα. (CNBC)

🇪🇺 📉 Πτώση του πληθωρισμού; Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, από 5,2% τον Αύγουστο. Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε επίσης στο 4,5%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε πρόσφατα τα επιτόκια στο 4%, στοχεύοντας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων και προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι 5,6% φέτος, υποχωρώντας στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025. (CNBC)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας

Γνώμη
🤔 «Η Ευρώπη χρειάζεται μια αναμόρφωση για να ξεπεράσει τον μακρύ πόλεμο του Πούτιν». Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, η στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεπεράσει τους δυτικούς συμμάχους αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Τα λαϊκιστικά κόμματα στη Σλοβακία και την Πολωνία, που τροφοδοτούνται από το βάρος της οικονομικής βοήθειας της Ουκρανίας, κερδίζουν δυναμική. Η προοπτική ενός δεύτερου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ενισχύει περαιτέρω την ατζέντα του Πούτιν. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει


🇫🇷 Η Γαλλία ενισχύει την πρόνοια και τις συντάξεις για να αντιμετωπίσει την έκρηξη του πληθωρισμού. Ως μέρος του προϋπολογισμού της για το 2024, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις πληρωμές πρόνοιας και συντάξεων για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που έχει κυριεύσει τις ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire. Αναγνωρίζοντας τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1970, ο Le Maire τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η πιεστική ανησυχία, εστιάζοντας ταυτόχρονα στη μείωση του χρέους και του ελλείμματος της χώρας. (Reuters)

🧑‍⚖️ Κανόνες δικαίου. Ένας δικαστής της Νέας Υόρκης εξέδωσε μια καταδικαστική ετυμηγορία: Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενεπλάκη σε απάτη κατά την κατασκευή της αυτοκρατορίας του στην ακίνητη περιουσία του, οδηγώντας σε μια ηχηρή απόρριψη της προσπάθειάς του να απορρίψει μια πολιτική αγωγή. Ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον έκρινε ότι ο Τραμπ και η εταιρεία του, συμπεριλαμβανομένων των γιων Έρικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, εξαπατούσαν συνεχώς τράπεζες, ασφαλιστές και άλλους διογκώνοντας τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και υπερβάλλοντας την καθαρή τους αξία στα επίσημα έγγραφα. (The Guardian)


Και τελικά...

🧑‍🔬 Σωστά και πάλι, Αϊνστάιν! Σε ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα, οι ερευνητές απέδειξαν, για πρώτη φορά, ότι η αντιύλη αντιδρά στη βαρύτητα ακριβώς όπως η συνηθισμένη ύλη, επιβεβαιώνοντας τη θεμελιώδη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →