Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, Ανησυχίες για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς εγείρει ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια οικονομική ύφεση, η τιμή του χρυσού οδεύει προς την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 7 μηνών, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει μια επίμονη ανησυχία καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο. Κι άλλα...

 


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Οι επενδυτές καταφεύγουν σε ασφαλή καταφύγια καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Εάν η γεωπολιτική κατάσταση γίνει πιο ζοφερή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τιμές του χρυσού να ξεπεράσουν τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων φέτος. Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.


Επενδυτικά νέα

😟 Συνεχείς ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αποκάλυψαν ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση τον Σεπτέμβριο, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) να αυξάνεται κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,7% από πέρυσι. Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε επίσης μηνιαία αύξηση 0,3% και ετήσια άνοδο 4,1%. (CNBC)

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο. Ο χρυσός βρίσκεται στο κατώφλι της πιο εύρωστης εβδομάδας των τελευταίων επτά μηνών, με τις τιμές να ενισχύονται καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνονται. Αυτή η άνοδος ενισχύεται περαιτέρω από τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ μπορεί να έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές αξιολογούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

📈 Οι αναταραχές στην αγορά εντείνονται. Οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται σε άνοδο καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κλιμακώνεται, με τα ομόλογα και τις τιμές του αργού πετρελαίου να αυξάνονται. Αυτές οι κινήσεις επιδεινώνονται από τις ανησυχίες για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τον αντίκτυπό τους στην όρεξη για ανάληψη κινδύνων. Οι επενδυτές αναμένουν ανυπόμονα αναφορές κερδών από μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Citigroup Inc., ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι μεγάλοι. (Bloomberg)

🪖 Το κόστος του πολέμου. Το πρόσφατο ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς όχι μόνο οδήγησε σε καταστροφικές ανθρώπινες απώλειες, αλλά έριξε επίσης μια διαφαινόμενη σκιά πιθανών οικονομικών επιπτώσεων, που θα μπορούσαν να βυθίσουν τον κόσμο σε ύφεση εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω και προσελκύσει περισσότερα έθνη. (Bloomberg)

🇨🇳 Στο χείλος του αποπληθωρισμού. Η Κίνα αντιμετωπίζει οικονομική αβεβαιότητα καθώς πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν μια επισφαλή ισορροπία. Παρά τις προσπάθειες του έθνους να τονώσει την ανάπτυξη, οι τιμές καταναλωτή έχουν επιβραδυνθεί, πλησιάζοντας σε αποπληθωρισμό, ενώ η μείωση των εξαγωγών παραμένει ανησυχητική. Καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στοχεύει σε στόχο ανάπτυξης 5%, τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας θα παρέχουν μια σαφέστερη εικόνα της πορείας της Κίνας προς τα εμπρός, με την κεντρική τράπεζα να είναι έτοιμη να λάβει μια βασική απόφαση για τα επιτόκια. (Bloomberg)

🏘️ Έρχονται δύσκολες στιγμές. Τα εμπορικά ακίνητα αντιμετωπίζουν δύσκολες μέρες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing. Ενώ η έκθεση της ίδιας της τράπεζας είναι διαχειρίσιμη, το αυξημένο κόστος δανεισμού και η συνεχιζόμενη τάση της εξ αποστάσεως εργασίας μετά την πανδημία θα ασκήσουν πίεση στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. (Bloomberg)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
⚠️ Μείνετε μακριά από επενδύσεις στις ΗΠΑ. Ο Jeremy Grantham, ο διάσημος συνιδρυτής της GMO LLC, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διογκωμένες παγκόσμιες αγορές περιουσιακών στοιχείων εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα, επιστρέφει δυναμικότερος, υποστηρίζοντας ότι ο απολογισμός της αγοράς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι είναι καλύτερο να απομακρυνθούμε από τις αμερικανικές επενδύσεις, ιδιαίτερα τον δείκτη Russell 2000. (Bloomberg)

🤔 Επιτέλους τελείωσε. «Η τιμολόγηση της αγοράς, οι προφορικές ενδείξεις από τα μέλη της Federal Reserve και η πιθανή εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων τους επόμενους δύο μήνες δείχνουν όλα προς την ίδια κατεύθυνση – η κεντρική τράπεζα πιθανότατα έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων». (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇮🇱 🇵🇸  Δεκαετίες σύγκρουσης. Την Παρασκευή, ο στρατός του Ισραήλ απηύθυνε έκκληση σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακομίσουν στη νότια περιοχή μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Αυτή η οδηγία ήρθε καθώς ανέπτυξαν τανκς ως προετοιμασία για μια επικείμενη χερσαία εισβολή. «Τώρα είναι ώρα για πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant. (Reuters)

💪 Προετοιμάστε τον εαυτό σας. Μια δικομματική επιτροπή που διορίστηκε από το Κογκρέσο συνέστησε στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα ταυτόχρονων συγκρούσεων τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, η έκθεση της Επιτροπής Στρατηγικής στάσης συνιστά την ενίσχυση των συμβατικών δυνάμεων, την ενίσχυση των συμμαχιών και την ενίσχυση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων της χώρας. (Reuters)


Και τελικά...


🧠 Αποκαλύφθηκε ο επαναστατικός άτλαντας του εγκεφάλου. Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική προσπάθεια, οι ερευνητές αποκάλυψαν έναν εκπληκτικό κατάλογο με περισσότερους από 3.300 τύπους κυττάρων που συνθέτουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προσφέροντας νέες γνώσεις για τα μυστήρια του πιο περίπλοκου οργάνου μας. Αυτός ο αξιόλογος άτλαντας του εγκεφάλου υπόσχεται να ξεκλειδώσει τα μυστικά πίσω από τις νευρολογικές ασθένειες και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →